Search
Miercuri 24 Octombrie 2018 03:52:40
  • :
  • :

Parenting la puterea mami!

De ce să nu mâncăm cozonaci cumpăraţi din comerţ!

De ce să nu mâncăm cozonaci cumpăraţi din comerţ!

foto: ziarullumina.ro

Se apropie Crăciunul, şi tuturor ne plouă în gură numai când ne gândim la savoarea cozonacilor proaspeţi. Cum însă cozonacul tradiţional românesc este un preparat pe care nu oricine îl poate face, marea majoritate a gospodinelor aleg să îl cumpere din comerţ, decât să stea o zi întreagă să facă cozonaci.

Mare atenţie însă la ce cumpăraţi! Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România, atrage un semnal de alarmă important: “Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”

Motivul?

Recent, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu pe 31 de etichete de cozonac din comerţ, iar concluzia a fost că niciunul dintre produsele analizate de experţi nu respectă reţeta tradiţională (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).

În schimb, în compoziţia acestora au fost identificaţi 30 de aditivi alimentar, ce prezintă un risc de apariţie a unor afecţiuni medicale în cazul unui consum constant şi pe termen lung.

Conţinutul de cacao variază între 0,5% şi 2%, iar la 65% dintre produsele analizate nu se menţionează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România afirmă: „Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea cozonacului tradiţional. În compoziţia acestuia există ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs. “

În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodata, în „cozonacul” industrial s-au identificat multe alte ingrediente: spărtură de soia, şrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudra de albuş de ou, fibre de cartofi, zer praf, oţet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de răpită, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griş de grâu, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori.

Din totalul de cozonaci analizaţi, la 74% din produsele analizate s-au identificat emulgatori mono şi digliceride ale acizilor graşi, iar 77% dintre aceştia conţin arome sintetice, E160b (colorant portocaliu, determină urticarie, nu se recomandă folosirea lui în produsele destinate copiilor), E133 (albastru briliant, un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat), E200 (acid sorbic, un conservant obţinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten, care poate produce reacţii alergice la nivelul pielii şi tulburări respiratorii), E 200 (conservant ce provoacă reacţii alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii), E952 (ciclamat de sodiu cu o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul, interzis în SUA), E954 – zaharină este un îndulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decât zahărul, E950 (acesulfam de potasiu, îndulcitor artificial care provoacă reacţii alergice, migrene, greaţă, vomă, palpitaţii cardiace, pierderea memoriei şi oboseală), etc

De ce să nu mâncăm cozonaci cumpăraţi din comerţ!

foto: apc-romania.ro

“Cozonacul de fabrică va conţine, în cele mai multe cazuri, multe adaosuri tehnologice (aditivi, E-uri) care să asigure vandabilitatea produsului (să-l facă atrăgător mai mult timp, deci să-i menţină prospeţimea, să-i corecteze unele neajunsuri determinate de folosirea unor materii prime mai economice – lapte praf, praf de ouă etc., arome nenaturale şi altele asemenea), care lipsesc la cozonacul de casă” suţine Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Ştiinţele Consumatorului şi Managementul Calităţii, ASE Bucureşti.

Aşadar, dragii mei, mai bine încercaţi o reţetă sigură cum ar fi această este reţeta soacrei mele pe care o face de mulţi ani, şi care nu da greş niciodată): http://mamistietot.ro/cozonaci/

De ce să nu mâncăm cozonaci cumpăraţi din comerţ!

Sau dacă nu vreţi să petreceţi prea mult timp în bucătărie frământând la cozonaci, alegeţi o reţetă simplă de cozonaci ungureşti, ce nu necesită dospire şi nici prea mult frământat, dar care sunt chiar mai gustoşi decât cei clasici!

De ce să nu mâncăm cozonaci cumpăraţi din comerţ!

Citeste aici  intregul Studiul privind calitatea cozonacului face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifty seven + = 67

LogoMAMI_2014_H

Mami, mami, hai cu noi!

Dacă îți place ce facem, dă-ne like cu drag!

×