Search
Thursday 18 December 2014
  • :
  • :

Gutuile – beneficii pentru sanatate

Gutuile sunt pline de vitamine si de fibre. Datorita proprietatilor antioxidante, gutuile ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduc riscul de cancer.

gutui_01118300

Gutuile fac parte din familia Rozaceelor, alaturi de mere si pere si provin din tarile Orientului Mijlociu, de unde s-au raspandit in Europa de sud-est si centrala.  Ele sunt folosite in arta culinara inca din timpul Imperiului Roman. Desi sunt putin cunoscute, ele ajuta in tratarea bolilor digestive, respiratorii si in bolile de ficat. Intr-un singur fruct se gasesc vitaminele: A, B, C, PP.  Gutuile sunt bogate in saruri minerale, carbohidrati, fibre si fier, dar si in tanin si pectina.

Asocierea tanin-pectina are actiune favorabila asupra mucoasei digestive. Antioxidantii din compozitia gutuii ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduce riscul de cancer. Datorita concentratiei de potasiu, gutuia poate ajuta si la scaderea presiunii vasculare.

Fructul este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante si lista ar putea continua pentru ca specialistii atribuie acestui fruct o suta de proprietati.

Fructul, bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu, este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante. Mai are in compozitie tanin, pectine, precum si vitaminele, A, B, C si PP.

Mancata dimineata, pe stomacul gol, gutuia iti intareste gingiile si-ti remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din organism si sa scapi de oboseala.

Datorita cantitatii mari de vitamina C din compozitie, sucul de gutui te protejeaza contra infectiilor de sezon, raceli si gripa, si totodata inhiba dezvoltarea de microelemente care declanseaza hepatita. Sucul de gutuie, cate un pahar, zilnic, timp de o luna, ajuta ficatul in caz de hepatita. Sucul se recomanda ca tratament si in bolile pulmonare, dar si cand ne doare in gat, tusim sau ne curge nasul.

In trecut, la sate, femeile scaldau copiii slabi si persoanele bolnave in decoct de gutui ca sa-si recapete pofta de mancare si forta. Deoarece este un stimulent pentru apetit, copiilor anemici si celor mofturosi la mancare li se recomanda acest fruct dulce-acrisor ca un remediu foarte bun, timp de macar o luna.

Gutuile sunt foarte utile si in bolile de plamani, inclusiv in tuberculoza. Sucul de gutuie poate fi folosit ca adjuvant in astfel de cazuri.  Siropul de gutuie ajuta foarte mult in diaree, sangerari uterine si hemoroizi.  Ceaiul(infuzia) din frunze de gutuie combate diareea. Specificam insa ca sucul de gutui este de-a dreptul contraindicat in constipatii.

Greturile de dimineata dispar daca mancati jumatate de gutuie pe stomacul gol. Intr-un studiu de laborator, cercetatorii de la Universitatea Shinshu, Japonia, au descoperit ca gutuile pot vindeca leziunile produse de ulcerul gastric.

Infuzia de seminte de gutui care au proprietati antiinflamatoare se recomanda in caz de blefarita si conjunctivita. Se pun pe ochi comprese reci si se tin patru-cinci minute. De asemenea, scapi de mirosul urat al gurii daca dupa fiecare masa mesteci cateva bucatele de gutuie.  Specialistii sustin ca gutuile au un continut ridicat de substante pectice, importante in reducerea colesterolului din organism si a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *