Anumite acţiuni care par nevinovate sunt contraindicate pentru bebe şi pentru copiii foarte mici. Iată 10 lucruri pe care NU e bine să le faci când te ocupi de cel mic.

10 lucruri pe care să nu le faci cu bebe

  1. să îl cureţi cu beţişoare. În mod normal acestea nu ar trebui folosite niciodată pentru urechile unui copil foarte mic. Îi poţi produce leziuni ale timpanului dacă se mişcă când îl cureţi. Foloseşte un prosopel umed cu care îi vei şterge pur şi simplu urechile fără a pătrunde în canalul auditiv.
  2. să îi umpli pătuţul cu perne, pături şi pluşuri. Pentru a evita ca cel mic să se asfixieze e preferabil să nu îi pui în patul lui astfel de obiecte. Când mai creşte, nu e niciun pericol.
  3. să îi dai sirop de tuse. E preferabil ca siropul de tuse să fie administrat după vârsta de 6 luni. Este valabil şi pentru pilule. Medicamentele pentru tuse se dau după 6 luni.
  4. să îl dai cu cremă solară. Înainte de 6 luni pielea celui mic este foarte sensibilă la alergii. E preferabil ca până la 1 ani să îl ţii la umbră, proteându-l cu haine şi pălării. Dacă, totuş, vrei să îl protejezi şi cu o cremă, alege un produs special pentru bebeluşi, din farmacii.
  5. să îl ţii prea mult în scaunul de maşină. Chiar dacă e sigur şi comod pentru tine, acest tip de coşuleţ nu e bun pentru coloana lui bebe. Nu trebuie lăsat prea mult în el. Bebe are nevoie să stea întins pe spate sau pe burtică. Şi respiraţia poate fi influenţată.
  6. să îi faci manevra Heimilch dacă se îneacă. Bebeluşul care s-a înecat cu mâncare sau băutură trebuie pus pe burtică, pe antebraţul tău şi bătut uşor pe spate. Dacă nu se rezolvă şi bebe devine inconştient, sună la 112!
  7. să îl laşi în preajma animalelor de casă. Un nou-născut nu degajă încă mirosul propriu unei fiinţe umane. De aceea nu e bine să îl laşi singur în preajma unui animal. El poate fi perceput ca un animal de pradă şi atacat pentru apărarea teritoriului.
  8. să îi dai miere înainte de un an. Mierea poate conţine spori de botulism care se pot dezvolta în intestinul celui mic. Botulismul infantil este o boală rară, dar mortală.
  9. să îl ţii pe picioarele lui când e prea mic. Picioarele şi spatele lui bebe nu sunt suficient de puternice pentru a susţine greutatea lui. Iată de ce nu e indicat să îl ţii ca să meargă prea devreme. Nici să îl pui să meargă pe triciclete. Se poate accidenta uşor.
  10. să te joci cu el prea energic. Îţi place când se bucură şi râde atunci când te joci cu el.Totuşi, ai grijă. Nu îl arunca în sus şi nu îl răsuci prea tare. Îi poţi provoca traume fizice. După ce mai creşte, e altceva.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *