10 lucruri pe care să nu le spui niciodată soţului tău

foto: listen-hard.com

10 lucruri pe care să nu le spui niciodată soţului tău
foto: listen-hard.com

În fiecare cuplu există tensiuni, iar după apariţia copiilor, când eşti cu atât mai solicitat, mai lipsit de odihnă şi de somn, începi să cedezi mult mai uşor şi mai des.

La nervi se pot spune multe. Şi chiar se spun. Descărcarea de moment are şi ea beneficiile ei. Există cupluri care nu se ceartă deloc, nu îşi spun nimic niciodată, şi deodată auzi că au ajuns la divorţ. Pe modelul paharul care se tot umple. Alte cupluri preferă să îşi spună pe loc ce au de spus, să se răfuiască pe moment, după care se reinstalează liniştea şi pacea, iar totul revine la normal. Intensitatea cu care o face fiecare cuplu…diferă însă de la cuplu la cuplu…şi este treaba lor, până la urmă.

Există însă câteva lucruri pe care este de preferat să nu le spunem când ne aflăm în momentele acelea:

  1. “Parcă eşti taică-tu!” (sau maică-ta depinde care dintre ei îţi este mai antipatic)

Această comparaţie, în special în contextul în care se ştie că relaţia noră-socrii nu este întotdeauna cea mai roz, nu este deloc în avantajul soţului. Este clar că moştenirea genetică există, şi că ai dreptate, da. Seamănă cu părinţii săi. Dar scoţând în evident exact acele părţi negative, îl vei jigni atât pe el , cât şi pe părinţii săi. Iar lucrul acesta este de 2 ori mai dureros. Nimeni nu este perfect…aşa că încearcă o altă abordare. O vorbă blândă, un “te rog” frumos, pot salva mult mai bine situaţia.

  1. “Ţi-am spus eu!”

Poate că soţul tău a făcut ceva greşit, procedând altfel decât l-ai rugat sau l-ai sfătuit tu. Faptul este însă consumat şi nu mai este cazul să faci din asta o dramă, sau să încerci să îl umileşti. Nereuşita este oricum dureroasă, iar el ştie deja că a greşit când nu ţi-a dat dreptate, nu trebuie să mai pui şi tu sare pe rana.

  1. “Aşa faci tot tuimpul”

Generalizarea aceasta este o caracteristică a multor femei. Mai ales în momentele de tensiune, situaţia pare şi mai gravă. Este drept că exită cazuri care chiar se repetă, dar gândiţi-vă dacă nu această era situaţia şi înainte de a vă căsători. Şi atunci de ce aţi plecat în continuare împreună la drum? Fie te-ai gândit că îl vei schimba, ceea ce nu este corect faţă de el, fie nu te deranja la vremea aceea…

  1. “Avea dreptate X când spunea asta despre tine”

Poate la un moment dat un alt personaj din viaţa soţului a avut un conflict cu el, iar la nervi îţi aminteşti acest lucru şi ţii morţiş să îi împrospătezi şi lui memoria. Făcând “alianţă” cu altcineva împotriva soţului tău, nu este cea mai bună soluţie. Nimeni nu trebuie să influenţeze relaţia voastră de cuplu. Iar făcând acest lucru, nu îl vei convinge că greşeşte, subliniind că există mai multe păreri de acest fel, ci vei şubrezi relaţia voastră lăsându-i pe alţii să intervină în ea.

  1. “Las-o, pleacă de aici că o fac eu”

Noi femeile avem tendinţa această de a deţine controlul, de a ne implica în orice şi mai ales de a crede că aşa cum facem noi lucrurile, nu le poate face nimeni. Poate fi şi aşa…dar gândeşte-te că dacă la început pentru soţ poate fi frustrant să îi spui mereu asta, ca să nu se mai certe cu tine, sau ca să nu se mai lase afectat, la un moment dat s-ar putea să îţi lase ţie în grijă toate lucrurile …la care nu este suficient de bun pentru tine. Şi te vei trezi atunci, că trebuie să le duci singură pe toate. Nu ar fi mai simplu să îl înveţi cum să le facă bine?

  1. “Off, chiar trebuei să ne vedem cu X?”

Este posibil să nu îţi placă prietenii soţului tău, ţi se par anoşti, lipsiţi de farmec, lipsiţi de orice…Însă ţine minte că ei fac parte din viaţa lui. Şi făceau parte din viaţa lui şi înainte să îl cunoşti tu. Iar ei au deja un loc aparte în sufletul sau. Crezi că este corect să îi impui să renunţe la asta?

  1. “Ce mai este şi prostia asta pe care mi-ai luat-o?”

Din dorinţa de a ne surprinde, sau din dorinţa de a ne face plăcere, este posibil că la un moment dat, soţul să îţi ofere lucruri pe care nu ţi le doreai…sau poate nu îţi plac deloc. Învaţă să apreciezi gesturile dincolo de valoarea lor materială. El s-a gândit să îţi facă o bucurie…dacă a nimerit sau nu obiectul…e mai puţin important.

  1. “Bibe, bine. Lasă-mă!”

Este modalitate prin care multe dintre noi vor să închidă o discuţie. Însă problema nu este nici pe departe rezolvată, şi fierbem în suc propriu. Mult mai sănătos ar fi să purtăm o discuţie echilibrată, matură. Lucrurile s-ar rezolva cu adevărat.

  1. “Tu nu ai niciodată grijă de copil!”

Pe de altă parte, nu îl laşi să facă nimic din ce şi-ar dori să facă…sau cum crede el că este bine. Nu îţi place cum pune scutecul, nu îţi place cum îi face băiţa, nu îţi place că face multă mizerie când îi dă să mănânce, nu îţi place că se joacă agresiv cu el, nu îţi place că îi spune să nu mai facă anumite lucruri, sau dimpotrivă îi dă prea multă libertate. Aşadar, nu îţi place nimci din ce şi cum face. Păi şi atunci?

  1. “Nu crezi că este cazul să îţi cauţi şi tu un serviciu mai bun?”

Este foarte posibil ca soţul să nu se ridice la nivelul aşteptărilor în ceea ce priveşte cariera să. Este foarte posibil că tu să fii cea care aduce mai mulţi bani în casă. Nu te mai raporta la concepţiile învechite cum că soţul trebuie să întreţină familia. Stabiliţi mai bine rolul fiecăruia în cuplu şi în familie, fără să ţineţi seama de partea materială. În plus este posibil că chiar dacă jobul lui nu este foarte bine remunerat, să aducă alte avantaje: este mai flexibil şi îi permite să ducă copiii la grădiniţă sau la medic, este mai stabil, şi chiar dacă tu mâine vei rămâne fără job, el o să poată pune o pâine pe masă, are posibilităţi de promovare, este un job pe care îl face cu multă pasiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *