10 reguli pentru părinții ai căror copii nu mănâncă

Mulți părinți sunt nemulțumiți de faptul că cei mici nu vor să mănânce. Unii au tendința de a-i forța. Greșit! Atitudinea ta poate avea efect contrar. Iată 10 sfaturi de care ar fi bine ții cont dacă vrei ca cel mic să mănânce fără mofturi.
- Nu te îngrijora. Nu este bolnav și nici nu va fi. Medicul îți poate confirma acest lucru.
- Nu îl forța. Cu nici un chip și cu nici un pretext nu îți forța copilul să mănânce dacă nu are chef.
- Nu îl felicita, dacă vezi că mănâncă. Mâncarea nu este o virtute, e un privilegiu. Mâncăm pentru a ne hrăni, nu pentru a-i face pe plac lui mami sau lui tati.
- Fără favoruri. Când este ora de masă adu-i mâncarea gătită pentru ziua respectivă. Dacă nu-i place un anume fel de mâncare, pune-i doar puțin, fără a-l forța. În nici un caz nu îi înlocui felul de mâncare cu un altul făcut special pentru el. Îi poți pregăti apoi, pentru câteva zile, mâncarea preferată, chiar dacă va fi același fel.
- Nu prelungi prea mult masa. Teoretic, nu ar trebui să dureze mai mult de o jumătate de oră. Nu îl lăsa să mestece sau să rumege la infinit o bucată de carne sau legume. Și, în nici un caz, nu îl forța să mănânce tot. Chiar dacă farfuria este încă plină, ia-o din fața lui după 10 minute, fără comentarii sau afișând o mină supărată sau enervată. Gândește-te că există undeva o cameră care te filmează și că ai de jucat un rol într-o comedie. De asemenea, ordinea felurilor de mâncare la copil nu trebuie urmată, neapărat. Poate începe cu felul doi sau cu desertul.
- Nu îi umple farfuria. Pune 1-3 bucățele mici de carne și puțin piure de legume. Mai bine să îți mai ceară, decât să umpli farfuria și să rămână mâncare. Când nu prea ai poftă de mâncare o farfurie prea plină nu este de bun gust… Este preferabil ca cel mic să mai ceară decât să se uite cu neplăcere la mormanul pus în farfurie.
- Unui copil care face mofturi la masă nu îi da gustări. Dar poți lăsa în frigider anumite alimente, cum ar fi fructe, brânză, felii de șuncă, pe care cel mic le poate lua ”pe furiș”, fără ”știrea” ta.
- Fără comentarii. Este preferabil să nu faci observații sau comentarii în fața lui referitoare la apetitul său. Și nici să îl pedepsești dacă nu mănâncă. La fel, fără recompense dacă mănâncă. Problema alimentației nu trebuie să existe, de fapt. Nu se vorbește despre ea. Și, mai ales el nu trebuie să știe că pentru tine este o grijă sau o preocupare faptul că nu mănâncă. Dacă te enervează acest lucru, du-te în altă cameră.
- Nu pleca urechea la sfaturile celor din jur. Fiecare mamă are metoda ei, care e posibil să funcționeze. Nu le copia. Fiecare copil este unic.
- Fără excese. Trăim într-o lume în care măsura e cam uitată în toate. Ca să nu mai vorbim de obezitate, un flagel care crește, an de an, în toată lumea și mai ales în țări în care nu exista cu puțin timp în urmă. Un copil îmbuibat și obez poate fi bolnavul de mâine.
Mai degrabă ar trebui dus la doctor un copil care mănăncă prea mult, nu cel care se mulțumește cu puțin dar se dezvoltă normal. Dacă vei pune în practică sfaturile noastre, vei vedea că după 2-3 săptămâni nu vor mai fi probleme.