10 sfaturi pentru cresterea unui copil echilibrat

0

Ne dorim, ca orice parinte, sa avem un copil echilibrat. Dar cum facem acest lucru? Citind foarte multe carti de parenting, am dat peste povetele lui Michael Ungar –  specialist in cercetare sociala, terapie familiala, care  desfasoara numeroase studii despre copii, adolescenti si familiile lor.

Sfaturile sale pentru a creste un copil echilibrat si responsabil le gasiti in acest articol.

familie fericita

1. Ajuta-l pe copil sa aiba o legatura stransa cu cel putin inca o persoana adulta, eventual un bunic, unchi sau vecin, pe care sa il aiba drept model, in afara de parinti.

2. Invata-l sa gandeasca singur si sa fie independent. De-a lungul timpului, dar inca de la cea mai frageda varsta, copilul poate lua singur unele decizii care il privesc. Incurajeaza-l sa faca asta si apoi lasa-l sa traiasca experienta consecintelor, pe cat posibil, fara sa intervii.

3. Nu este vorba de impunerea unor standarde ridicate pentru copil, dar e bine sa iti doresti si sa te astepti ca el sa se descurce bine, indiferent de situatie. Aminteste-i mereu ca va fi iubit si apreciat indiferent de rezultate.

4. Lasa-l sa fie unic si sa se desfasoare in modul sau caracteristic, sa le arate celorlalti ceea ce ii place sau nu. Invata-l cum sa primeasca complimentele pentru realizarile sale.

5. Indiferent cat de agitata ar fi viata unui copil, mai ales daca este un copil activ, nu trebuie sa uiti ca ei au nevoie de un mediu sigur, in care sa se simta in protejati. Petrece impreuna cu copilul cateva ore in fiecare zi; cititi, discutati, jucati-va. La masa de seara, cand mergeti la cumparaturi sau la plimbare, mereu se poate gasi un moment.

6. Arata-i copilului cum sa isi aduca contributia in cadrul familiei sau al comunitatii. Da-i sarcini pe care sa le indeplineasca inca de cand e mic: de la adusul / bagatul lucrurilor in masina de spalat si stransul jucariilor, pana, mai tarziu, la spalatul vaselor sau datul cu aspiratorul. Cand e mic, il poti invata sa duca sticlele de plastic la bena speciala de colectare, iar cand creste indeamna-l sa faca voluntariat in diferite organizatii; aceasta activitate il va face sa isi dea seama de calitatile sale, se va vedea ca un tanar competent.

7. Fa-l sa se simta iubit si apreciat ca membru al familiei. Lasa-l sa aiba grija de un animal de companie, iar daca e suficient de mare, lasa-l sa pregateasca singur masa din cand in cand; poate sa aiba grija cateva ore de surioara mai mica sau de o verisoara. Copilul care are un rol activ in viata de familie isi dezvolta un sentiment mai puternic de apartenenta.

8. Povesteste-i copilului despre rudele indepartate, despre bunici si strabunici, despre locurile de unde se trage familia sa. Invata-l sa fie mandru de cultura sa.

9. Toti copii au nevoie, in primul rand, de acceptare. Trebuie sa il inveti ca nu este un capat de lume daca mai greseste, ca sa nu se judece prea dur. Aminteste-i ca fiecare om este unic in felul sau si ajuta-l sa treaca peste probleme.

10. Invata-l despre dreptate. Incepand cu locul de joaca si gradinita, va avea multe ocazii sa fie martor (sau chiar sa fie implicat) in dispute sau altercatii. Arata-i cum trebuie sa isi protejeze drepturile, cum sa se faca auzit astfel incat sa fie respectat fara sa se bata sau sa ii raneasca pe ceilalti copii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *