10 simptome ale cancerului pulmonar. Recunoaşte-le din timp!

10 simptome ale cancerului pulmonar
Foto: testtube.com

Principala cauză a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător. Se estimează că peste 1.3 milioane de persoane mor anual, în întreaga lume datorită cancerului pulmonar.

Deoarece simptomele cancerului pulmonar pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat, diagnosticarea este dificilă. În cele mai multe cazuri, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze. Iată cateva simptome ale cancerului pulmonar.

Tusea persistentă

O tuse care nu dispare în 2-3 săptămâni și, dimpotrivă, se intensifică poate fi un semn care să te îngrijoreze. De asemenea și faptul că te doare în piept în timp ce tusești ar trebui să fie un motiv ca să mergi cât mai repede la medic.

Spută cu sânge

Dacă în timp ce tusești expectorezi spută ce conține urme de sânge, atunci controlul medical este obligatoriu în cel mai scurt timp.

Lipsa apetitului

Este unul dintre cele mai comune simptome ale cancerului de plămâni. Nu mai ai senzația de foame și pierzi în greutate repede, fără să-ți propui acest lucru.

Dispnee

Ți se întâmplă des să rămâi fără aer, respirația îți este însoțită de un șuerat, iar în piept simți tot timpul o presiune. Toate acestea sunt simptome frecvente ale cancerului pulmonar.

Oboseală

Este des întâlnit în rândul bolnavilor de cancer să se simtă extrem de obosiți și lipsiți de energie. Aceasta este o urmare a lipsei apetitului, deoarece organismul este privat de substanțele nutritive vitale, care se obțin din alimente.

Modificări ale vocii

În timpul bolii apar modificări importante în timbrul vocal, mai exact vocea devine aspră. De asemenea, există posibilitatea să apară umflături la nivelul feței, al brațelor și al gâtului.

Pneumonii sau bronşite repetate

Infecțiile repetate pot face parte din acele simptome ale cancerului pulmonar. Din cauza faptului că imunitatea este scăzută, organismul este predispus la infecții, în special cele ale sistemului respirator.

Şuieratul

Este rar primul semn de manifestare al bolii şi apare atunci când tumora determină obstrucţia unui ram bronşic mare.

Dureri toracice

Apar la 1/4 din bolnavi. Durerea este adesea cronică, surdă şi se localizează difuz, fiind datorată afectării, prin invazie tumorală, a structurilor din jurul plamânilor.

Scăderea ponderală

Este determinată fie de sindroamele paraneoplazice (afecţiuni care însoţesc cancerul), fie de prezenţa metastazelor.

 

1 thought on “10 simptome ale cancerului pulmonar. Recunoaşte-le din timp!

  1. Uite ca aflat un mesaj foarte interesant redactat intr-un mod greu de gasit in internetul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, atunci reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajunget. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *