11 obiceiuri care te storc de energie
Foto: edenspa.ro

Nu numai odihna insuficientă poate fi de vină pentru zilele în care te simţi fără vlagă. Există şi alte obiceiuri care te pot epuiza atât fizic, cât şi psihic, zi de zi.

În rutinele în care ne derulăm vieţile, planurile de viitor, carierele, vacanţele şi timpul petrecut lângă cei dragi, nu ne dăm seama că de fapt gonim prin viaţă, că suntem mereu la turaţie maximă şi că suntem epuizaţi. Creierele noastre funcţionează încontinuu, chiar şi când avem impresia că ne relaxăm şi că facem lucruri doar pentru noi, ele încă se consumă la fel de puternic în background.

Te-ai întrebat vreodată de ce te simţi obosit şi lipsit de energie, deşi nu ai depus un efort prea mare? Ei bine, există nişte obiceiuri care te scurg de energie şi la care nici măcar nu te-ai gândit.

Uiţi să bei apă

Te întrebi destul de des de ce te simţi obosit şi lipsit de energie? Ei bine, deshidratarea este cauza. Acest obicei îl au foarte mulţi dintre noi şi se întâmplă atunci când suntem ocupaţi sau concentraţi pe o anumită activitate. Deşi avem tendinţa ca atunci când ne simţim obosiţi să bem o cafea, aceasta poate fi înlocuită ușor cu un pahar de apă. Vei observa că apa te va ajuta să-ți mai revii și să te simți mai bine.

Eşti perfecţionist

Dacă eşti genul de persoană care vrea tot timpul ca totul să-i iasă perfect, de la cafeaua de dimineaţă, modul în care se aranjează pentru o nouă zi de lucru, până la sarcinile de serviciu, înseamnă că lucrezi mult mai mult decât este necesar. Te pierzi în detalii, de aceea ai tendinţa să resimţi oboseala mai mult decât celelalate persoane din jurul tău. Tototadă, dacă ai ţeluri foarte înalte, foarte dificil sau chiar imposibil de realizat, este uşor să te simţi lipsit de vlagă, fără chef, sentimente care vin din faptul că nu eşti mulţumit de tine.

Sedentarismul

Lipsa mişcării fizice, a sportului îşi pun amprenta asupra sănătăţii zi de zi. Nu trebuie să te duci des la sală, dar poţi face un minim efort să te plimbi prin parc. Ai să vezi că pe parcurs ce organismul se obişnuieşte cu mişcarea, energia ta va reveni la cote normale şi vei putea intensifica nivelul efortului fizic.

Sari peste micul dejun

Deşi este considerată cea mai importantă masă a zilei, micul dejun nu este luat în serios atât de tare, majoritatea persoanelor sărind cu uşurinţă peste el. Aceasta este, de asemenea, sursa lipsei tale de energie. Ziua ta trebuie să înceapă cu micul dejun, iar schimbările nu vor întârzia să apară.

Lipsa de fier

Faptul că nu consumi alimente bogate în fier poate avea drept urmări stări de oboseală, combinate cu iritabilitate şi lipsă de concentrare. De asemenea, cei care au astfel de probleme se pot simţi epuizaţi. Totodată, pot avea tenul şi tegumentele palide. Ca să nu ai astfel de probleme, este bine să incluzi în dieta zilnică alimente precum carnea roşie, ouăle, fasolea, spanacul, lintea, dar şi nuci.

Consumi alcool

Mulţi dintre adulţi preferă ca atunci când ajung acasă de la serviciu să consume măcar un pahar de alcool. Aceştia au impresia că vor căpăta energie și o stare de bine, însă alcoolul nu este un ,,carburant” pentru organismul nostru! Aşadar, consumând alcool nu vom face altceva decât să ne lipsim şi de energia rămasă.

Ora târzie de culcare

Avem un program încărcat la muncă dar trebuie să facem loc şi distracţiei. Când? După orele de program, evident! Corpul nu-ţi va da semne de oboseală imediat dar la un moment dat vei constata că nu mai ai energie şi parcă şi cheful ţi-a dispărut. Toate studiile efectuate (peste tot în lume) au ajuns la o concluzie foarte clară: cel mai bun somn, care te reîncarcă energetic este cel din intervalul 10PM- 1AM. Adică fix când distracţia este în toi.

Nu ştii să spui nu

Persoanele care acceptă sarcini după sarcini la serviciu sau sar în ajutorul tuturor prietenilor, fiindcă le este teamă să spună nu, se pot confrunta cu stări de oboseală. Pentru că încerci să împaci pe toată lumea, te aglomerezi foarte tare şi te poţi simţi epuizată, fiindcă nu ştii cum să te mai împarţi ca să duci totul la bun sfârşit.

Pierzi nopţile în weekend

Programul tău de somn în timpul săptămânii este aproximativ stabil. Dar ce se întâmplă în weekend când profiţi de zilele libere şi pierzi nopţile? Această diferenţă te face ca în următoarea zi de luni să fi lipsit de energie. Cel mai bine este să încerci să te menţi cât mai aproape de programul obişnuit de somn şi de ora de trezire pentru a avea apoi energie de-a lungul zilei ce urmează. Pentru a avea mai multă energie este recomandată o alimentaţie sănătoasă, bogată în fibre, fructe și legume proaspete, dar şi cât mai multe plimbări în aer liber.

Faci din ţânţar armăsar

Dacă atunci când te cheamă şeful în birou începi să tremuri gândindu-te doar la lucruri rele, de la faptul că te va concedia sau că are să-ţi reproşeze ceva, atunci este foarte uşor să simţi că ţi se scurge toată energia din corp. Stările acestea de tensiune te fac să devii anxios şi să te simţi epuizat mental. De aceea, în astfel de situaţii este bine să respiri adânc şi să nu-ţi mai faci gânduri negre.

Dezordinea

Chiar dacă multă lume spune că propria dezordine este ordine pentru ei, nu e chiar aşa. O încăpere aglomerată, ticsită de lucruri aruncate pe te-miri-unde oboseşte mintea şi astfel, energia îţi scade.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *