12 beneficii uimitoare ale echinacea pentru piele, păr și sănătate

Echinacea
Foto: gardenseeds.swarthmore.edu

Americanii nativi care trăiau în Marile Câmpii americane la est de Munţii Stâncoşi au folosit specii de echinacea pentru a trata o varietate de probleme de sănătate, inclusiv infecții respiratorii și mușcătură de șarpe. În timpul săpăturilor arheologice au fost descoperite semințe Echinacea datând din secolul al XVII-lea.

Beneficii echinacea:

1. Luptă împotriva acneei

Acneea este problema cea mai comună a pielii, mai ales la adolescenţi şi adulţi tineri. Cremele care conțin extracte de echinacea calmează pielea prin reducerea umflăturii țesutului pielii şi ajută în lupta împotriva bacteriilor care cauzează acneea.

2. Reduce ridurile

Cremele de noapte bogate în extracte de echinacea au un efect uimitor asupra ridurile şi liniilor fine. Ajută la reducerea apariţiei ridurilor cu până la 55%. Echinacea este bogată în taninuri, substanţă care acţionează ca un astringent și are un efect de contracție asupra celulelor pielii.

3. Tratează eczeme, arsuri

Echinacea funcţionează ca un dezinfectant pe leziuni. Are un efect analgezic pe pielea iritată. Dacă aveți furuncule, răni mici, erupții cutanate, senzație de arsură sau de tăiere, puteți aplica pulbere uscată echinacea, tinctură sau cremă pe zona afectată. Vor accelera procesul de vindecare prin regenerarea celulelor. Echinacea funcționează foarte bine pentru persoanele cu psoriazis și eczeme. Aceasta reduce inflamaţia şi roşeaţa pielii, diminuând astfel disconfort.

4. Promovează creșterea părului

Echinacea ajută la controlul asupra căderii părului şi promovează creşterea acestuia prin îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului și consolidarea foliculilor de păr.

5. Luptă împotriva mătreţii

Echinacea este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai bune remedii antimătreață. Proprietățile sale antimicrobiene elimină complet mătreaţa atunci când este utilizată o perioadă de timp. De asemenea, înlătură senzația de mâncărime care duce la dezvoltarea unor mici umflături la nivelul scalpului.

6. Conferă strălucire parului

Puteți face propria mască de păr prin amestecarea în stare proaspătă de extract gel aloe vera, echinacea tinctură și puțin ulei de arbore de ceai.Aloe vera și uleiul de arbore de ceai vor hidrata părul în timp ce echinacea va lupta împotriva bacteriilor care pot duce la infecţii şi mătreaţă.Această mască de păr are un efect calmant asupra nervilor și un miros foarte plăcut.

7. Luptă împotriva răcelii şi a gripei

O doză de echinacea tinctură luată în timp util poate reduce semnificativ durata unei răceli. Este benefică, mai ales dacă răceala este din cauza unei infecții bacteriene.

8. Întărește sistemul imunitar

Cercetătorii au descoperit că polizaharidele foarte activi în echinacea stimulează sinteza de celule T. Celulele T sunt responsabile pentru lupta împotriva infecțiilor și protejarea organismului împotriva atacurilor de la viruşi şi bacterii. Echinacea creşte, de asemenea, viabilitatea celulelor albe din sânge care joacă un rol important în apărarea organismului nostru împotriva bolilor infecţioase precum și a altor materii străine.

9. Tratează gura uscată

Experții sugerează că prezența compusului echinacein Echinacea poate trata gura uscată. Gura uscată este o afecțiune caracterizată printr-o lipsă de salivă. Saliva este necesară pentru a controla producerea de bacterii în gură. Saliva poate ajuta, de asemenea la menținerea stării generale de sănătate, poate preveni apariţia cariilor dentare, infecțiile orale, boli ale gingiilor, etc.

10. Ajută la detoxifierea organismului

Se poate spăla stomacul pentru eliminarea de otrăvuri, puroi, etc, din corpul nostru.Echinacea poate ajuta la transpirație, care poate ajuta la detoxifierea organismului prin piele.Echinacea poate ajuta, de asemenea, la purificarea sistemul limfatic, prin eliminarea toxinelor, care poate fi util în tratamentul prostatei.

11. Previne infecţiile recurente

Această plantă este foarte eficientă în prevenirea infecţiilor recurente, cum ar fi infecţii ale urechii. Dacă echinacea este folosită câteva săptămâni în mod regulat, întărește sistemul imunitar și ajută la prevenirea infecțiilor.

12. Vindecă boli comune

Planta este foarte eficientă în accelerarea procesului de recuperare în cazul mai multor probleme comune de sănătate. Este foarte eficientă în boli comune, precum ulcerații bucale, gingivită, infecţii ale urechii, sinuzită, febra fânului, bronşită, infecţii vaginale, prostată mărită, infecţii ale căilor respiratorii superioare, durere în gât și infecții ale tractului urinar.

 

Dozare echinacea:

Intern

Infecţie a tractului respirator superior (nas, gât, laringe).
Infecții cronice ale tractului urinar (adjuvant).

Este important să se ia echinacea la primul semn de infecţie a tractului respirator superior (răceli, sinuzite, laringite, etc.).

Doza de încărcare. Din ce în ce mai des, terapeuții recomandă o „doză de încărcare” astfel că, în prima zi de tratament, se administrează echivalentul a 1 gram de echinacea la fiecare două ore.

Infuzie: 1 gram de rădăcini sau părți aeriene uscate în 1 cană de apă clocotită. Se bea de la 1 la 6 ceşti pe zi.

Decoct: Se fierbe timp de 5-10 minute, 1 gram de rădăcini de echinacea în 1 cană de apă. Se bea până la 3 ceşti pe zi.

Capsule: Pentru capsule care conțin numai pulberea de rădăcini sau părți aeriene, se recomandă echivalentul a 1 gram, de 3 ori pe zi.

Extracte standardizate solide: Concentrația acestor produse oferite sub formă de capsule sau tablete variază de la un produs la altul. Se recomandă echivalentul a 1 gram de echinacea, de 3 ori pe zi.

Suc proaspăt sau stabilizat (părți aeriene ale E. purpurea): Se recomandă de la 1,5 ml până la 3 ml, de 3 ori pe zi.

 

Extern – vindecarea rănilor şi a inflamaţiilor pielii

Se aplică zilnic pe suprafețele afectate (cremă sau un unguent) conținând suc 15% din părțile aeriene ale E. purpurea.

 

Echinacea este bogată în proteine, taninuri, fier, cupru, vitaminele A, C și E, precum și acizi grași. Poliacetilenele și polizaharidele sunt principalele ingrediente care dau plantei proprietăţi medicinale puternice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *