Ţara noastră este renumită pentru peisajele sale uluitoare şi pentru diversitatea formelor de relief. Natura este mereu surpinzătoare şi creează spectacole incredibile, ce par desprinse din altă lume. Pierdute printre toate aceste minuni se ascund unele dintre cele mai frumoase lacuri din ţara noastră.

Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din România, situat la o altitudine de 946 metri în masivul Ciumatul Mare, aproape de Tuşnad. Lacul Sfânta Ana a luat naştere pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu din masivul vulcanic Puciosu. Zona aceasta a fost declarată rezervaţie naturală. Lacul este considerat cel mai curat din România, dar şi din lume datorită apei distilate, care însă nu este potabilă din lipsa sărurilor minerale (mineralizarea fiind de 0,002%).

Obiective turistice: Băile Tuşnad, Tinovul Mohoş, Piscul Cetăţii, Vf. Cecele, mlaştina Mohoş.

Lacul Sfanta Ana
Foto: montaniarzi.ro

Lacul Roşu se află în judeţul Harghita, este un baraj natural aflat la o altitudine de 980m, într-o mică depresiune montană. Există o legendă despre modul de formare al lacului Roşu. O fată Estela care trăia în aceste locuri s-a îndrăgostit de un flăcău brav, puternic care a cerut-o de nevastă, dar nu au apucat să se căsătorească deoarece băiatul a fost luat în armată. Într-o duminică, fata rămasă singură a fost zărită de un tâlhar, care a răpit-o, a dus-o în munţi promiţându-i mult aur dacă o să îl îndrăgească. Când tâlharul a dorit să se căsătorească cu Estela, chiar şi cu forţa, aceasta a implorat stâncile şi munţii să o ajute, astfel a început să plouă torenţial, iar toată apa strânsă de prin văi s-a adunat acolo şi a format Lacul Roşu.

Obiective turistice: Cheile Bicazului, Lacul Izvorul Muntelui, Portul turistic Bicaz, trasee montane spre Vârful Ucigaşu, Vârful Suhardu Mic şi Vârful Suhardu Mare.

12 lacuri spectaculoase din România
Foto: cristimoise.net

Bâlea Lac este situat în munţii Făgăraş şi reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, datorită altitudinii la care se află staţiunea, 2034m. Tot aici se găsesc cele mai numeroase lacuri glaciare din ţară, Avrig 2011 m, Caltun 2147m, Doamnei 1865 m , Bâlea 2034 m, cascade: cascada Moaşei, cascadele Avrigului, cascada Şerbota, cascada Bâlea. Frumuseţea acestor locuri este ieşită din comun, datorită altitudinii mari la care se află, se pot întâlni numeroase plante unicate precum: floarea de colţ sau macul galben.

Obiective turistice: Transfăgărăşan, Cascada Bâlea, Hotelul şi Biserica de Gheaţă (numai iarna).

Balea Lac
Foto: turism.gov.ro

Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund, sunt numele aceluiaş lac situat în judeţul Buzău, în imediată apropiere de barajului Siriu şi ruinele fostei staţiuni balneare Băile Siriu. Acest lac se află în Munţii Siriului, pe versantul Mălâia, la o altitudine de 1.420 metri. Este o zonă sălbatică mai puţin cunoscută de turişti.

Obiective turistice: Barajul Siriu, Tabla Buţii.

Lacul Vulturilor
Foto: welcome2romania.wordpress.com

Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din România, cu o suprafaţă de aproape 9 ha. Acesta se află în Parcul Naţional Retezat la o altitudine de peste 2000 m altitudine. Apele sale limpezi provin de la 5 izvoare principale. Apoi deverseză cu un debit de peste 250 de litri pe secundă înspre Lacul Lia. Loc ideal pentru cei îndrăgostiţi de natură, sălbăticie şi piscuri semeţe.

Obiective turistice: Vf Peleaga (2509 m) – cel mai înalt din Retezat, Vf. Bucura 1 si 2, Vf. Judele – precum şi salba de lacuri: Ana, Viorica, Lia.

Lacul Bucura
Foto: conacularchia.ro

Lacul Albastru este unic în Europa şi a luat fiinţă prin prăbuşirea în 1920 a unei vechi galerii de mină. Unicitatea lacului o dă abundenţa sărurilor cuprice dizolvate în apa lacului care îi conferă apei o culoare albastră sau verzuie, în funcţie de direcţia şi cantitatea luminii. Lacul se alimentează  în continuare prin subteran, printr-o veche galerie şi este situat la 3 km de Baia Sprie, la o altitudine de 565 m.

Obiective turistice: Rezervaţia fosilifera Chiuzbaia, Lacul de agrement Bodi, Biserica de lemn din Surdeşti, Staţiunea Baia Sprie.

Lacul Albastru
Foto: fewpeopleknow.com

Lacul Capra este un lac glaciar situat în mijlocul munţilor Făgăraş la 2241 de metri altitudine şi doar 45 de minute de mers pe unul dintre traseele turistice din Bâlea Lac. Cu o adâncime maximă de 11 m, peisajele din jurul lacului, vederea în ansamblu a munţilor Făgăraş, traseul parcurs, toate sunt de o frumuseţe rară.

Obiective turistice: Transfăgărăşan, Vârful Vânătoarea lui Buteanu, Cascada Bâlea.

Lacul Capra
Foto: geolocation.ws

Lacul Siutghiol (nume de origine turcă, însemnând Lacul de lapte) ocupă o suprafaţă de 1 900 ha, având lungimea de peste 7 km şi este despărţit de mare printr-o fâşie de litoral – plaja Mamaia. Pe 2 hectare din suprafaţa sa se întinde insula Ovidiu, pe care există amplasat un complex turistic ce oferă cazare şi un restaurant cochet, unde se pot servi preparate din peşte. Apa lacului provine din izvoare de apă dulce situate pe fundul şi în extremitatea sa vestică. Lacul Siutghiol este popular, deoarece aici se pot practica sporturi acvative, precum yachting sau schi nautic. Ţărmul din zona lacului se constituie în principal din calcare rezultate din depozitele jurasice, cretacice şi sarmatiene.

Obiective turistice: Satul de vacanţă Mamaia, Teatrul de vară, Insula Ovidiu.

Lacul Siutghiol
Foto: fastimo.com

Lacul Bodi din staţiunea Mogoşa, Maramureş, are o suprafaţă de patru hectare. Pe timp de vară, aici funcţionează un ştrand. Altitudinea aproximativă la care se află lacul este 730 m. Lacul Bodi face parte din terioriul administrat de oraşul Baia Sprie.

Obiective turistice: Rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia, Lacul de agrement Bodi, Biserica de lemn din Surdeşti, Staţiunea Baia Sprie.

Lacul Bodi
Foto: hartaromaniei.eu

Lacul Bicaz denumit şi Lacul Izvorul Muntelui, este un lac de acumulare aflat pe râul Bistriţa la câţiva kilometri de oraşul Bicaz. Barajul a fost construit între anii 1950 – 1960, cu o înălţime de 127 m şi o lugime de 435 m. Apa acumulată este folosită pentru producerea de energie electrică. Lacul Bicaz este singurul lac din Moldova unde se pot practica sporturi, de la ski la scufundări sau plimbări cu vaporaşul. Peste baraj trece şoseaua ce leagă Bicazul de Durău, Borsec sau Câmpulung Moldovenesc, pe un traseu lung de 1-2 ore ce înconjoară practic Masivul Ceahlău.

Obiective turistice: Cheile Bicazului, Barajul Izvorul Muntelui (Bicaz), Cetatea Balvanyos, Cetatea de Scaun a Sucevei, Parcul din Slănic Moldova, Masivul Ceahlău.

Lacul Bicaz
Foto: calatorii.myfreeforum.ro

Lacul Ochiul Beiului este una dintre minunile înconjurate de legendă din Parcul Naţional Cheile Nerei. Frumuseţea acestei ape este dată de culoarea sa albastru-turcoaz, dar şi de frumuseţea traseului prin natură, care ajunge la acesta trecând şi pe la alte obiective naturale deosebite.

Obiective turistice: Cascada Beuşniţa, Cascada La Văioagă, Traseul La Tunele.

Lacul Ochiul Beiului
Foto: festivaluri-romanesti.ro

Lacul Avrig este un lac de origine glaciară care se află în munţii Făgăraş la o altitudine de 2011m. Acesta are o suprafaţă de 1.47 ha, şi o adâncime maximă de 4.5 m. Din punct de vedere turistic, lacul Avrig se află la jumătatea drumului între cabana Suru şi cabana Negoiu.

Obiective turistice: Reşedinţa de vară Brukenthal, Muzeul Orăşenesc Avrig.

Lacul Avrig
Foto: vacantaesoterica.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *