12 trucuri ca să nu risipești mâncarea

Cei mai mulți dintre noi aruncăm cam 30% din alimentele cumpărate. Cel puțin așa spun studiile. Și dacă stai să te gândești puțin îți vei aminti imediat cum ai aruncat o parte din mâncarea gătită sau alimente expirate de prin frigider. Există însă soluții să nu mai risipești și să îți educi copiii să facă la fel.

copil-in-cos-de-cumparaturi

Calculând în kilograme, aruncăm nu mai puțin de 20 kg de alimente pe an de persoană. În afara banilor risipiți trebuie să ne gândim și la mediul înconjurător și la faptul că sunt mulți oameni care nu au ce pune pe masă. Cu puțin bun simț și reflexe bune vom cumpăra util și în cantitatea necesară.

Înainte de a merge la cumpărături

–         Fă-ți inventarul în cămară și în frigider ca să vezi ce-ţi lipsește sau este pe terminate. Un carnețel își va fi de folos.

–         Fă meniul pe câteva zile pentru a știi exact de ce alimente ai nevoie ca să nu cumperi inutil.

–         Evident că nu ai timp să faci zilnic cumpărături, deci ai grijă ca alimentele de bază să fie pe listă, dar în cantități rezonabile: 1 l de ulei, 1 kg de zahăr, 1 kg de făină, 1 kg de mălai, 1 borcan cu pastă de tomate etc.

În timpul cumpărăturilor

–         Verifică data limită de consum. Nu e avantajos un pachet de 8 iaurturi care expiră peste 2 zile…

–         Ca să cumperi un pachet de 8 iaurturi trebuie să fiți 4 persoane. Asigură-te că aveți timp să le mâncați până expiră. Există și porții mai mici sau iaurt la găletușă.

–         Respectă traseul de temperatură, astfel încât să cumperi mai întîi produse neperisabile, apoi proaspete și la sfârșit congelate. Poți lua la tine și o sacoșă cu izolație termică. Fiind cald, trebuie să ajungi cu alimentele în siguranță acasă, să nu se altereze.

–         Nu ceda ofertelor prezente în toate magazinele. Doar dacă ai cu adevărat nevoie de el, adică le ai deja pe listă. Evită varianta două produse, o ofertă. De obicei al doilea produs este la jumătate de preț, este adevărat, dar chiar ai nevoie de două?!

După cumpărături

–         Pentru a evita rispia, o conservare adecvată a alimentelor este esențială. Așază în frigider alimentele cu data de expirare mai mică în față și pe cele care expiră mai târziu în spate.

–         Dacă fierbi paste și mănâncă doar 2 persoane, nu pune tot pachetul de 500 g, ci jumătate.

–         Alimentele gătite trebuie consumate atunci, puse la frigider sau congelate în maximum 2 ore pentru a fi sigură de prospețimea lor. Înainte de a le pune în frigider trebuie răcite.

–         E preferabil ca resturile să fie puse în frigider în cutii ermetice. Se păstrează mai bine decât dacă sunt doar acoperite cu folie de aluminiu sau alimentară.

–         Nu arunca anumite porțiuni ale alimentelor. Frunzele verzi de la praz sunt bune pentru o supă. Sau pâinea uscată poate deveni un pesmet delicios. Din resturi mai poți găti paella, ghiveci de legume etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *