14 beneficii ale vitaminei C
Foto: howtomakehairgrowfasternaturally.net

Vitamina C este implicată în numeroase reacții ale corpului și are o funcție importantă în menținerea sănătății, în lupta contra infecțiilor, în reducerea efectelor stresului și fortificarea sistemului imunitar, fiind totodată și un puternic antioxidant. Atunci când se administrează în doze ridicate are un foarte bun efect terapeutic.

Cunoscută şi sub numele de acid ascorbic, vitamina C este cea mai consumată dintre vitamine, iar beneficiile ei sunt foarte numeroase şi surprinzătoare. Datorită faptului că organismul nostru n-o poate produce, trebuie să o culegem din hrană.

Surse de vitamina C

Vitamina C nu poate fi stocată de corpul uman, motiv pentru care consumul unor alimente ce conțin acid ascorbic este necesar zilnic. Fructele și legumele sunt sursa cea mai importantă de vitamina C, dar necesarul zilnic poate fi suplimentat și cu comprimate. Fructele cele mai bogate în vitamina C sunt citricele, guava, kiwi, papaya și căpșunile. Legumele cu cel mai ridicat conținut de vitamina C sunt ardeiul iute și gras, urmate de pătrunjel, roșii, spanac, conopidă și broccoli.
Iată care sunt cele mai importante beneficii oferite de vitamina C.

Ajută organismul să absoarbă alți nutrienți

Această vitamină este „prietena ta cea mai bună”, căci te ajută să absorbi mai bine fierul în organism. Fierul este esențial pentru prevenirea anemiei, dar el ajută și să-ți menții energia pe tot parcursul zilei. E de ajuns să bei un pahar cu suc de portocale sau o limonadă, spun specialiștii în nutriție. Totodată, este esențială pentru un bun sistem imunitar.

Contribuie la producția de colagen

Vitamina C, acidul ascorbic, este un component absolut necesar pentru producţia de colagen, proteină ce grăbește dezvoltarea celulelor și este parțial responsabilă pentru fermitatea și sănătatea pielii. Vitamina C este utilizată de corp în procesul de cicatrizare, dar și la întreţinerea ligamentelor.

Luptă cu stresul

Mai multe studii au arătat că vitamina C ajută la combaterea stresului. Așadar, dacă treci printr-o perioadă dificilă, este o bună idee să iei vitamina C. Aceasta reduce secreția de cortizol, cunoscut și ca hormonal stresului. Totodată, este de ajutor și persoanelor care se confruntă cu anxietate și depresie.

Are efect antioxidant

Efectul antioxidant produs de vitamina C poate preveni apariția arterosclerozei și a bolilor cardiace. Antioxidanții din vitamina C au un efect important și în prevenirea apariției diferitelor tipuri de cancer ce pot afecta sistemul digestiv.

Te ajută să slăbești

Dacă ții o cură de slăbire, nu ezita să mănânci fructe și legume bogate în vitamina C. Studiile au arătat că persoanele care au luat suplimente cu această vitamină în perioada curelor au ars cu 30% mai multă grăsime decât cele care nu au făcut acest lucru. Doza zilnică recomandată este de 75 de miligrame pentru femei şi 90 mg pentru bărbaţi.

Crește imunitatea

Cel mai cunoscut efect al vitaminei C vizează întărirea sistemului imunitar. În afară de prevenirea infecțiilor și a bolilor respiratorii sezoniere provocate de viruși, vitamina C contribuie semnificativ la sănătatea oaselor și dinților. Consumul zilnic de vitamina C are efect antibacterian și efect antihistaminic.

Pentru un păr sănătos

În momentul în care există o lipsă de vitamina C în organism, acest lucru îți poate afecta și sănătatea firului de păr. Acesta poate fi lipsit de strălucire și se rupe ușor. Ceea ce trebuie să faci este să te asiguri că nu-ți privezi organismul de acest nutrient.

Regularizează presiunea sângelui

Micşorează şansele de a deveni hipertensivi, dar reduce şi riscul altor boli cardiovasculare. Această vitamină e responsabilă şi pentru dilatarea vaselor de sânge, dilatare ce previne insuficienţa şi angina pectorală, o afecţiune care apare atunci când inima nu e irigată adecvat cu sânge, şi se manifestă prin dureri severe la nivelul pieptului.

Contribuie la sănătatea vaselor de sânge

Sistemul circulator beneficiază în mod deosebit de efectele benefice ale vitaminei C. Consumul regulat de fructe și legume bogate în vitamina C previne apariția hipertensiunii arteriale și ajută la dilatarea vaselor sanguine, prevenind astfel diverse boli și creșterea nivelului de colesterol „rău” în artere.

Ajută ţesuturi ale corpului

Vitamina C e solubilă în apă şi e folosită de multe ţesuturi ale corpului. Astfel, asistă corpul să absoarbă, să stocheze şi să transporte fierul, care e esenţial pentru sinteza celulelor roşii, transportându-l în tot organismul. Această vitamină luptă şi cu alergiile. Medicii spun că persoanele care au deficienţă de vitamina C riscă să se îmbolnăvească de astm sau alte afecţiuni.

Previne apariția cancerului

Un aport sporit de vitamina C e asociat cu o incidenţă mai mică a unor forme de cancer, spun mai multe studii. Au fost efectuate  teste pe șoareci, în urma cărora s-a demonstrat că acidul ascorbic încetineşte creşterea tumorilor maligne, în cancerul de plâmâni, al stomacului sau cancerului de sân.

Protejează pielea de radiațiile solare

Mai multe studii au demonstrat și eficitatea vitaminei C în tratamentul pielii arse de soare. Consumul adecvat de acid ascorbic poate preveni și uzura pielii care favorizează apariția cancerului, dar asta nu însemnă ca vitamina C poate înlocui cremele pentru protecție solară!

Previne apariția cataractei

De consumul de vitamina C depinde și sănătatea ochilor. Deficitul de acid ascorbic a fost asociat apariției premature a cataractei, în timp ce consumul regulat îmbunătățește circulația sanguină în globul ocular și previne apariția afecțiunii.

Scade toxicitatea plumbului

Acest lucru este util in special copiilor care locuiesc în zonele urbane. Toxicitatea plumbului afectează grav dezvoltarea și comportamentele oamenilor. De exemplu, poate duce la dizabilitati de învăţare şi la un nivel de inteligenţă scăzut. La adulţi, toxicitatea plumbului poate determina creşterea tensiunii arteriale şi leziuni renale.

De câtă vitamina C ai nevoie?

Apariția beneficiilor oferite de vitamina C pentru frumusețea și sănătatea ta depinde de o cantitate de minim 500 mg/zi. Cu un supliment alimentar, poți asigura corpului tău necesarul zilnic de vitamina C, dar fructele și legumele au o valoare nutritivă importantă ce nu poate fi substituită complet de vitaminele sub formă de comprimate. Consumul maxim de vitamina C recomandat este de 2.000 mg/zi, deoarece excesul de acid ascorbic poate irita stomacul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *