14 lucruri pe care le-ai făcut pentru primul copil şi nu le vei mai repeta la următorul

14 lucruri pe care le-ai făcut pentru primul copil şi nu le vei mai repeta la următorul

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil poate fi un adevărat seism, dar trebuie să recunoşti că, spre deosebire de prima dată, acum chiar ştii ce ai de făcut. Cel puţin, anumite lucruri vor fi evitate de astă dată. Iată ce lucruri inutile nu se mai repetă de obicei.

 1. Utilizarea pompiţei pentru nas. Este un mic instrument „de tortură”care nu foloseşte la nimic. Apoi, nici măcar nu îl va împiedica pe bebe să răcească de nu ştiu câte ori pe an.
 2. Un baby-phone. Pentru primul copil ai investit într-un astfel de aparat pentru a-i auzi cele mai mici mişcări şi scâncete. Cu timpul ţi-ai dat seama că e cam inutil, mai ales având în vedere distanţa „geografică” dintre cele două camere…
 3. Să iei setul de oale de gătit în concediu. Dacă vacanţa durează doar câteva zile e inutil să-l transporţi, de vreme ce găseşti diverse borcănaşe cu preparate pentru copii în orice hipermarket.
 4. Să fugi la medic imediat când are febră de 38 de grade. Şi să auzi celebra frază: este o viroză doamnă, trebuie să mai aşteptăm câteva zile. A doua oară te duci de la început peste câteva zile…
 5. Să-l scoţi în parc de mai multe ori pe zi ca să-şi consume energia. Şi-o poate consuma şi acasă, în camera de joacă.
 6. Să-i speli biberoanele numai manual şi să le sterilizezi de fiecare dată. Nu se întâmplă nimic dacă le vei spăla la maşina de vase, dacă ai una.
 7. Să utilizezi un încălzitor pentru biberon. Este practic, uneori, alteori însă este mult mai practic să foloseşti cana electrică
 8. Să-i schimbi sistematic scutecul după ce bea lapte din biberon sau de la sân. Gestul îţi va da peste cap somnul, dacă nu ai deja această problemă. Nu uita că peste 4 ore se va trezi din nou să mănânce. Deci, îl vei schimba doar dacă chiar este nevoie.
 9. Să îl speli pe dinţi de la apariţia primului dinţişor. E bine să mai aştepţi până îi ies încă 2-3…
 10. Să îi interzici tv-ul înainte de 3 ani. Nu e uşor să îl laşi pe cel mare, de 4 ani, să se uite la tv şi pe cel mic, de 2 an, să stea departe. Sfatul meu este să nu îl laşi pe nici unul până pe la 5-6 ani şi atunci doar o oră pe zi. Tot mai mult studii dovedesc efectul nociv al tv-ului asupra dezvoltării creierului la copii. Chiar dacă nu sunt imediate, efectele nocive vor acţiona în timp. În acest sens există foarte multe cărţi scrise de biofizicianul dr. Virgiliu Gheorghe, pe care le recomand mămicilor care îşi lasă copii ore întregi în faţa unui ecran (tv, tabletă).
 11. Să îţi faci siesta în timp ce şi-o face şi el. Când ai un copil mai merge să te odihneşti odată cu el. Cu doi e mai greu. Nu te poţi regla mereu pe acelaşi ritm biologic cu amândoi.
 12. Să îl speli cu forţa zilnic. Dacă într-o seară este prea obosit, lasă-l să doarmă. Îl poţi spăla şi dimineaţă, nu se întâmplă nimic.

78459060-10701063vptxw_2041

 1. Să fi inflexibilă cu legumele. În primii doi ani celui dintâi copil i-ai dat numai legume proaspete. Acum poţi merge şi pe alte variante…
 2. Să cântăreşti carnea şi peştele. Nu mai mult de 10 g în primul an spune medicul pediatru. La al doilea copil, cine mai cântăreşte?!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *