15 Februarie – Ziua Internațională a copilului bolnav de cancer

Părinții din toată lumea s-au unit pentru prima dată la 15 februarie 2002 pentru o cauză comună, aceea de a ajuta copiii bolnavi de cancer să primească cel mai bun tratament și  îngrijire corespunzătoare.

ziua copilului bolnav de cancer

Această zi a fost stabilită pentru a atrage atenția asupra copiilor cu cancer și a se face cunoscută această boală. Doar 20% dintre micuții bolnavi primesc tratamentul adecvat. Părinții care îngrijesc copiii afectați de cancer se pot adresa Centrului de Resurse si Servicii P.A.V.E.L., deschis la Institutul Oncologic din București. Astfel, părinții pot primi asistență și consiliere psihologică, dar și informare psihologică.

Conform „Standardelor Europene pentru Îngrijirea Copilului cu Cancer” (SIOP Europa – Societatea Europeanǎ de  Oncologie Pediatricǎ, 2009), în prezent, peste 70% dintre copiii şi adolescenţii cu cancer pot fi vindecaţi, iar pentru unele tipuri specifice de tumori, aproape toate cazurile pot fi vindecate. Totuşi, s-a ajuns la rezultate diferite în spaţiul european, existând decalaje foarte mari ale ratei de supravieţuire în statele europene.

Boala este extrem de invazivă, afectând grav pacientul la nivel biologic, psihologic și social, iar pentru cele mai bune rezultate obţinute în lupta cu boala e necesar ca tânărul/copilul să fie diagnosticat într-o fază incipientă a bolii pentru a i se da cele mai mari şanse de vindecare și recuperare completǎ. Aceasta înseamnǎ cǎ atât populaţia (părinţi, cadre didactice, etc) cât şi medicii de familie trebuie sǎ fie capabili să identifice timpuriu semnele îmbolnăvirii cu cancer și să acceseze cu celeritate serviciile medicale specializate.

Cancerul la copii este mai rar decat la adulți. Depistat la timp și tratat corect, cancerul la copii răspunde mult mai bine la tratament decat la adulți. Anual, sunt diagnosticate în jur de 70.000 de cazuri noi, dintre care 500 sunt copii, cancerul fiind a doua cauză de deces în intervalul de vârstă 4-15 ani.

Asociaţia P.A.V.E.L. își propune desfășurarea unei campanii de informare privind semnele și simptomele cancerului la copil, o campanie destinată cadrelor didactice, părinţilor și elevilor din anii terminali ai ciclului liceal.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *