15 lucruri pe care un tată de băiat este bine să le facă cu fiul său

15 lucruri pe care un tată de băiat este bine să le facă cu fiul său
foto: Linda-Bernadeta Udrea

Dacă de curând am vorbit despre ce trebuie să ştie un tată de fată (vezi articol aici: https://mamistietot.ro/cele-mai-importante-20-de-aspecte-pe-care-sa-le-ai-in-vedere-atunci-cand-esti-tata-de-fata/), astăzi vom discuta şi despre lucrurile pe care un tată de băiat ar fi bine să le facă.

Chiar dacă poate părea că băieţii sunt mai ataşaţi de mame în general, şi că există o relaţie specială între mamă şi băiat, aşa cum există între tată şi fetiţa lui, tatăl are un rol definitoriu în dezvoltarea băiatului. Fie că o va admite sau nu, tatăl va fi pentru băiat un exemplu, un model, chiar un idol.

Copii care au un tată prezent în viaţa lor şi implicat în tot ceea ce fac copiii, vor deveni adulţi mai echilibraţi emoţional, care vor avea mai multă încredere în semenii lor şi în ei înşişi.

Însă taţii trebuie să aibă grijă la un aspect extrem de delicat: atitudinea competitivă pe care băieţii o pot dezvoltă la un moment dat. Acest aspect este unul extrem de important şi se întâmplă de regulă atunci când nu se gestionează în mod corect relaţia tată-fiu lucru, când tatăl va încerca tot timpul să îşi impresioneze fiul cu realizările sale multiple, ori când are mereu aşteptări prea mari la fiul şi încearcă să îl împingă să facă lucruri “măreţe” sau “idealiste” în concepţia sa. Chiar şi numai simplele vorbe, spuse în mod repetat, gen “fii bărbat”, “nu plânge”, “fii puternic ca un bărbat adevărat”, sunt lucruri care îi pot ştirbi stima de sine şi încrederea în forţele proprii a celui mic, care va ajunge să ducă o continuă lupta de mulţumire a tatălui sau.

Iată şi câteva lucruri aparent simple, ce pot părea chiar banale, dar pe care un tată este bine să le facă împreună cu fiul său, datorită sentimentelor pe care le pot trezi în sufletul băiatului şi a implicaţiilor pe care le pot genera în dezvoltarea acestuia:

 1. Petreceţi timp împreună, jucaţi fotbal, baschet sau orice alt sport va place vouă, în format unu la unu. Nu este necesar să îl laşi să câştige mereu pentru a-i dezvolta spiritul competitiv. Jucaţi numai pentru plăcerea de a vă juca împreună.
 2. Aprindeţi un foc împreună şi faceţi un grătar amândoi. Aceasta este în general treabă de băieţi…şi cu siguranţă va adora să o faceţi împreună.
 3. Tundeţi iarbă sau vopsiţi gardul împreună. Copiilor le place să se simtă utili, iar dacă îi învăţaţi de mici îndeletniciri care îi fac să se simtă importanţi şi totodată fac o activitate nu tocmai dificilă, dar benefică, nu poate fi decât un lucru pozitiv.
 4. Reparaţi scaunul stricat, montaţi poliţa, schimbaţi încuietoarea defectă, printr-o muncă de echipa. Astfel de activităţi casnice, pe lângă sentimentul că este un personaj important în întreţinerea casei, îl va învăţa să lucreze în echipă, să îşi dezvolte abilităţile practice
 5. Învaţă-l să facă pipi din picioare. Aceasta este o etapă importantă în dezvoltarea sa ca mic bărbat.
 6. Dacă va preferă să îi citiţi cărţi cu prinţese, sau chiar îi va face plăcere să aibă în colecţia lui de jucării pluşuri, ori figurine şi păpuşi, nu îl luaţi în derâdere sau nu îi spuneţi că aşa se joacă cu mama, că e treaba de fete. Puneţi-vă la mintea lui, jucaţi-vă cu el! Poate fi numai o etapă…sau pur şi simplu aşa este el. Iar voi trebuie să îl iubiţi şi să îl acceptaţi oricum ar fi!
 7. Spălaţi vasele împreună, sortaţi rufele pentru spălat sau întindeţi-le pe cele curate, ori ce alte activităţi prin casă faceţi în mod normal. Este bine să înveţe de mic că treburile din casă se împart în mod egal într-o familie echilibrată.
 8. Fii un gentleman! Vorbeşte frumos cu femeile, deschide-le uşa, oferă-le locul tău! Lumea este un loc mult mai bun şi mai frumos atunci când este formată din zâmbete şi cuvinte frumoase…mai ales când vine vorba de femei 
 9. Nu te sfii să îţi arăţi emoţiile şi latura sensibilă. Bărbaţii au şi ei sentimente şi nu sunt de fier. Nu este o ruşine că un bărbat să plângă, iar cel mic trebuie să ştie lucrul acesta.
 10. Învaţă-l despre valorile familiei. Familia este cea mai de prêt avuţie şi nu trebuie să uite acest lucru niciodată.
 11. Salută-ţi vecinii, strânge mâinile bărbaţilor pe care îi întâlneşti, fii prietnos cu cei din jur.
 12. Şofaţi împreună. Fiecare băieţel îşi va aminti primul moment când a condus maşina pe picioarele tatălui său.
 13. Oferă-i îmbrăţişări strânse, puternice, cum numai un tată îi poate da. În braţele tale să se simtă întotdeauna iubit şi în siguranţă!
 14. Împărţiţi secrete, discutaţi despre prima iubire, despre fete, despre sex.
 15. Fii eroul său. Nu îl minţi niciodată, nu îl dezamăgi, ascultă-l de fiecare dată şi lasă-l să fie prioritatea ta nr 1 pentru totdeauna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *