16 căi de combatere a retenţiei de apă


Retenția apare atunci când organismul stochează mai multă apă decât este evacuată. Dilatarea vaselor de sânge sau o circulaţie limfatică proastă pot duce la edem. Sistemul limfatic este un circuit paralel și intermediar între sânge și țesuturi. Când faci retenție de apă, excesul este depozitat în ţesuturi şi, în general, afectează în primul rând picioarele și gleznele.
Cauzele retenție de apă
Retenţia de apă poate să apară din următoarele motive:
- Un regim alimentar dezechilibrat și lipsa de exercițiu.
- Reacție la unele medicamente.
- Deshidratarea.
- Menopauza este adesea asociată cu retenție de apă la femei
- Boli cum ar fi tiroidă, artrită şi varice.
- Tulburări de ficat și rinichi.
Ce poţi face pentru a scăpa de retenția de apă
- Bea mai multă apă: pare ironic, dar excesul de apă în organism este de obicei un semn că organismului îi este frică de a pierde mai multă apă, și, astfel, încearcă să păstreze, ca o măsură de precauție. Cel mai bun mod de a vindeca retenţia de apă este de a bea mai multă apă. Bea cel puţin 8 pahare de apă pe zi. Consumul de apă ar trebui să fie distribuit uniform pe parcursul zilei. Prea multă apă într-o perioadă scurtă de timp ar putea duce la intoxicaţie.
- Redu aportul de sare: sarea are atribute puternice de reținere a apei și blochează ţesutul. Sarea contribuie în mod semnificativ la retenţia de apă. Evită consumul de sare timp de 2-3 zile și vei constata cât de bine se vindecă retenţia de apă. Redu, câteva zile aportul de sare la mai puțin ca 0,5 grame pentru a scăpa de apa nedorită din organism. În aceste zile, înlocuieşte sarea cu ierburi și condimente.
- Redu aportul de zahăr: creșterea nivelului de zahăr în organism, scade capacitatea acestuia de a scăpa de sodiu (sare). Sarea excesivă contribuie la retenţia de lichide. Astfel, indirect, zahărul duce la retenţia de apă. Evitaţi alimentele prea dulci, cum ar fi prăjituri, bomboane, sifon și cereale zaharoase.
- Foloseşte un diuretic natural: medicamentele diuretice sunt adesea prescrise pentru persoanele care suferă de retenție excesivă de apă. Diureticele naturale
sunt o alternativă mai sigură la aceste medicamente (consultați medicul înainte de a înlocui medicamentele prescrise cu alternative naturale). Sucul de afine este unul dintre cele mai eficiente diuretice naturale și ar trebui să fie luat în cantități liberale pentru a trata retenţia de apă. Alte diuretice naturale: frunza de varză urzica, păpădia, oțetul de mere, țelina, semințe de țelină, ceai verde, frunze de ceai, fenicul, boabe de ienupar şi pătrunjel. - Consumă alimente bogate în potasiu: deficitul de potasiu este una din principalele cauze ale retenției de apă în organism. Banana este una dintre cele mai bogate surse de potasiu și un aport liberal de banane este un remediu benefic pentru retenţia de apă. Alte alimente bogate în potasiu includ stafide, caise, mure, piersici, căpșuni, spanac, ciuperci proaspete, ardei gras, mere, portocale, zmeură.
- Bea ceai din plante: ceaiurile de plante sunt eficiente şi ajută la eliminarea excesului de apă și a toxinelor din organism. Ceaiurile de plante realizate din pătrunjel sau arbore de ceai ajută la eliminarea excesului de apă din organism, fără efecte adverse.
- Mănâncă alimente bogate în mod natural în conținut de apă: consumul de alimente care conţin multă apă este un alt mod de a crește eliminarea retenţiei de apă. Unele alimente bogate în mod natural în conţinut de apă includ: pepene verde, roșii, castraveți, năsturel, anghinare, sparanghel, salată verde, varză, ovăz,
varza de Bruxelles și morcovi. - Fă mişcare: exerciții cum ar fi mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta sau tenisul provoacă transpirație. Prin transpirație scapi de excesul de apă, sare și alte toxine.
- Consumă usturoi: usturoiul ajută nu numai în a scăpa de excesul de apă și toxinele din organism, dar, de asemenea, contribuie la descompunerea grăsimilor. Un aport moderat de usturoi este un leac foarte eficient acasă pentru retenţia de apă.
- Foloseşte pastile diuretice: pentru a scăpa rapid de excesul de apă se pot folosi pastile diuretice. Cu toate acestea, este important să rețineți că acest lucru nu este de dorit pentru o cură permanentă.
- Sauna: este un alt mod de a elimina prin transpiraţie excesul de apă și toxinele din organism. Sauna, de asemenea, ajută la relaxarea corpului. Din nou, acest lucru nu ar trebui să devină o practică regulată, deoarece există modalități mai bune de a scăpa de excesul de apă din organism.
- Pachete cu gheaţă: sunt eficiente în tratarea retenție de apă. Acest lucru poate fi preparat prin plasarea de cuburi de gheaţă într-o pungă de plastic sigilată. Punga trebuie să fie înfășurată cu o pânză subțire și legată pe zonele umflate. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să evite baia de gheață și să caute alte căi de atac pentru retenţia de apă.
- Împachetări: un alt mod rapid de a pierde excesul de apă constă în împachetarea corpului, lucru care se realizează într-un salon de frumuseţe. Acest procedeu implică înfăşurarea corpului în bandaje înmuiate în soluție minerală specială timp de o oră. Aceasta este o soluție temporară de a pierde apa din corp în exces şi nu este un remediu pe termen lung.
- Renunţă la alcool: deși un diuretic iniţial, se transformă într-o cauză puternică de deshidratare. Acesta forţează organismul să reţină mai multă apă. Înlocuiți consumul de alcool cu ceaiuri de plante sau ceai verde, care sunt cunoscute ca diuretice fără efecte secundare negative.
- Evită medicamente care determină retenţia de apă: pastilele pentru controlul nașterilor și steroizii pot determina retenție de apă. Discutați cu medicul înainte de a trece la medicamente alternative. Dacă evitarea medicamentelor prescrise nu este posibilă, încercați sugestiile anterioare pentru a combate retenţia de apă.
- Foloseşte vitamina B-6: eficientă în special dacă retenția de apă este cauzată de terapie de substituție hormonală în timpul menopauzei. Luând vitamina B-6 (aproximativ 200 mg) pe zi se poate reduce retenţia de apă premenstruală.
Când ar trebui să consulţi un medic?
Trebuie să consulţi un medic:
- dacă apar durere, roşeaţă sau căldură în zona tumefiată.
- dacă apare o rană deschisă.
- dificultate în respiraţie.
- tumefierea unuia dintre picioare.
- dacă edemele au apărut pentru prima oară şi persistă mai mult de două zile.
- dacă sunteți diabetic sau aveţi alte boli grave.