16 destinaţii de toamnă din România

0

Ţara noastră oferă o multitudine de variante pentru petrecerea timpului liber, fie că eşti în concediu, fie că doreşti o simplă evadare de weekend. Unele zone sunt superbe, indiferent de anotimp, dar printre ele sunt locuri care, toamna, îţi iau răsuflarea.
Iată câteva dintre locurile care merită văzute toamna

Poiana Zânelor. În judeţul Bistriţa-Năsăud, undeva în mijlocul unor codrii se află acest loc minunat, unde poveştile cu zâne sunt la ordinea zilei. Pe lângă multiplele posibilităţi de recreere de aici poţi beneficia şi de aerul curat şi de gazdele primitoare de la acest complex turistic.

Poooooiana Zânelor
Foto: vacanta.infoturism.ro

Cheile Bicazului. Reprezintă o zona extraordinar de frumoasă. Masivitatea stâncilor, faima Lacului Roşu, micile cascade ale pârâului Bicaz, păşunile alpine din spatele pereţilor de piatră, cătune ascunse în vai pitoreşti, drumuri de ţară şerpuind printre fânării… motive destul de puternice pentru a vizita regiunea toamna aceasta.

Cheile Bicazului
Foto: romania.panda.org

Zona Vadu Crişului. Şuncuiuş, în judeţul Bihor, se poate dovedi o alegere bună şi pe vreme rea deorece în peşterile din zonă nu vei avea parte de temperaturi joase (aici fiind temperatura constantă) iar de plouat cu siguranţă nici nu poate fi vorba. Aici poţi vizita peştera Vadu Crişului, Peştera Ungurului Mare şi dacă ai autorizaţie specială sau faci parte dintr-un grup organizat atunci şi Peştera Vântului – cea mai mare din ţară.

Zona Vadu Crişului
Foto: ecoaequilibrium.blogspot.com

Deva. Ce alt lucru mai bun poţi face într-o frumoasă zi de toamna decât să vizitezi o cetate renumită? Te invităm la Deva, unde pe un deal ce domină întreg oraşul se află o cetate atestată documentar în secolul XIII. Poţi ajunge la cetatea Deva cu telecabina, şi într-o zi însorită poţi vedea oraşul în toată splendoarea să. Pentru un peisaj specific de toamna, coboară până în Parcul Cetăţii, şi nu rata o vizită prin castelul Magna Curia, cu influenţe renascentiste şi baroce.

Deva
Foto: adevaruldespredaci.ro

Mănăstirile din Bucovina. Sunt vestite în lumea întreagă pentru picturile lor şi pentru elementele arhitecturale unice. Fie că este vorba de Agapia, Văratec, Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ , Humor sau Mănăstirea Neamţului ele oferă o destinaţie ideală de toamna atât celor credincioşi cât şi celor care vor doar să le admire.

Mănăstirile din Bucovina
Foto: manastireapangarati.ro

Lepşa. Dacă vrei să te îndrăgosteşti de un loc, mergi acolo toamna. Ok, asta nu se aplică tuturor locurilor lumii, dar cu Lepşa se potriveşte de minune. Acest pitoresc şi calm sătuc este şi punct de acces în Parcul Natural Putna-Vrancea. Apoi, să nu uităm că aşezarea asta de lângă munte se află în Vrancea, renumită pentru podgoriile ei, iar toamna se strâng viile şi curge vinul.

Lepşa
Foto: calatoriilasingular.ro

Băile Tuşnad. Pe lângă singurul lac de crater vulcanic din Europa – lacul Sfânta Ana, Băile Tuşnad te aşteaptă cu baze de tratament ideale pentru diferite afecţiuni cardiovasculare şi afecţiuni ale sistemului nervos central. Dar chiar dacă nu mergi pentru tratament poţi să te plimbi în jurul lacului din staţiune sau să te caţeri pe Stânca Şoimilor.

Băile Tuşnad
Foto: mega-travel.ro

Sărata Monteoru. Cu un nume de poveste, Sărata Monteoru a revenit la viaţă după decenii de uitare. Mica staţiune balneoclimaterică din Buzău oferă astăzi o alternativă mult aşteptată sfârşiturilor de săptămâna tomnatice din staţiunile prea zgomotoase de pe Valea Prahovei. Pe lângă izvoarele minerale sărate atât de populare vara, staţiunea îmbie toamna cu plimbări lungi prin pădurile de tei, cu descoperirile arheologice din vremea epocii de bronz de pe dealul Cetăţuia sau cu prima şi singura mină de petrol din Europa.

Sărată Monteoru
Foto: casacutei.ro

Sibiu. Capitala culturală europeană a anului 2007 este o locaţie de vizitat şi în timpul toamnei. Cu siguranţă culorile specifice toamnei sunt şi mai frumoase dacă vizitezi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra. De asemenea centrul istoric al oraşului cu numeroasele clădiri monumentale, cu terasele şi piaţetele caracteristice oraşelor săseşti te aşteaptă şi în anotimpul acesta.

Sibiu
Foto: aktual24.ro

Săpânţa. În judeţul Maramureş, la câţiva kilometrii de Sighetu Marmaţiei, se află acest loc unde localnici râd de moarte în vestitul Cimitir Vesel şi unde nu demult a fost construită cea mai înalta biserica de lemn din lume – cea de la Mănăstirea Săpânţa-Peri.

Săpânţa
Foto: fineartamerica.com

Valea Hârtibaciului. Dealuri ondulate, văi nesfârşite, munţi la orizont – pe Valea Hârtibaciului toamna aduce magia pe care oricine o cere de la natură. Împrăştiate de-a lungul răului Hartibaciu, fermecătoare sate săseşti cu bătrânele lor biserici fortificate sunt mângâiate blajin de toamnă, iar apusurile de soare devin un spectacol ce încheie fiecare zi. Pe Valea Hârtibaciului, natura ispiteşte, oamenii încearcă să-şi păstreze tradiţiile iar bucătăria este delicioasă – nimeni nu ar putea uită savoarea prăjiturii săseşti, lichiu sau hencles, sau gustul proaspăt al unui mic dejun cu ingrediente doar din grădina şi curtea casei.

Valea Hârtibaciului
Foto: travelwithasmile.net

Băile Felix. Dacă nu ţi-a ajuns bălăceala din timpul verii aici apa termală cu temperaturi variabile de la aproximativ 30 de grade până la 50-60 de grade îţi permite să continui să faci baie chiar şi iarna, nu numai toamna.

Băile Felix
Foto: caro-oradea.ro

Sighişoara. Aici se află singura cetate locuită din Europa. Cu străzile sale înguste, cu casele şi bisericile sale vechi atrage anual mii de turişti. Şi încă nici nu am amintit Turnul cu Ceas, Casa Vlad Dracul sau Biserica din Deal. Dacă în vara nu ai avut timp să mergi la festivalul medieval ce se ţine aici în fiecare an în luna iulie, poţi profita de clipele libere din această toamna pentru a face o vizită în Sighişoara.

Sighisoara
Foto: worldwideromania.com

Casa de Piatră. Nu ştim dacă oamenii din acest cătun al Apusenilor mai au timp şi dispoziţie să se bucure de frumuseţea toamnei ce se arată pe acolo, însă, conform unei vorbe vechi: o dată în viaţă trebuie să mergi să vezi toamna la Casa de Piatră. Nu e chiar greu de ajuns în acest cătun din Parcul Natural Apuseni – deşi de la Garda de Sus sunt câţiva kilometri buni de drum forestier (este minunat şi de mers pe jos, pentru cine se lasă ispitit de aventură). Greu este mai degrabă când trebuie să pleci din acest sat liniştit unde te bucuri de o natură sălbatică şi poţi explora peşteri, chei, trasee pitoreşti. Începând din jumătatea lui octombrie, pe unde îţi plimbi privirea ai parte de regalul nuanţelor tomnatice, aşa că fii sigur că aparatul tău foto e pregătit să surprindă zeci de astfel de clipe.

Casa de Piatră
Foto: tudorphotoblog.blogspot.com

Valea Prahovei. Cu salba ei de staţiuni climaterice (Predeal, Azuga, Buşteni, Sinaia) poate fi o alegere excelentă şi pentru acest anotimp nu numai în iarnă. Poţi vizita Castelul Peleş, poţi străbate cărările Bucegilor sau pur şi simplu să te relaxezi.

Valea Prahovei
Foto: turismland.ro

Turda. Te aşteaptă cu două obiective turistice de primă clasp: Salina Turda cu minunatele ei galerii şi mine – atât de benefice celor ce suferă de boli respiratorii şi Cheile Turzii, o adevărată capodoperă a naturii – săpată de micul pârăiaş ce îl străbate de-a lungul erelor geologice

Turda
Foto: turdalive.ro

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *