22 aprilie – Ziua Internaţională a Pământului

22 aprilie este Ziua Internaţională a Pământului. Acum 4.54 de miliarde ani s-a născut planeta pe care noi o chemăm „casă”. O zi, 4.000 de evenimente în 174 de ţări.
Ea a fost sărbătorită pentru prima oară în 1970, pentru a sublinia nevoia de a conserva resursele naturale ale Pământului.
Născută dintr-o mişcare a studenţilor, Ziua Pământului a devenit un eveniment educativ şi informativ. Grupurile ecologiste se folosesc de această ocazie pentru a atrage atenţia asupra problemelor de mediu ale Terrei: poluarea aerului, apelor şi a solului, distrugerea ecosistemelor, dispariţia a mii de specii de plante şi animale şi epuizarea resurselor naturale.
Se insistă asupra soluţiilor care permit eliminarea, sau cel puţin minimizarea, efectelor negative ale acivităţilor oamenilor. Aceste soluţii includ reciclarea materialelor, conservarea resurselor naturale precum petrolul şi energia, interzicerea folosirii produselor chimice dăunătoare şi oprirea distrugerii habitatelor fundamentale precum pădurile umede, având drept exemplu cunoscuta pădure a Amazonului şi protejarea speciilor de animale şi plante ameninţate cu dispariţia.
Multe ţări de pe întreg mapamondul au pregătit pentru această zi specială numeroase evenimente, mai precis 4.000 de evenimente în 174 de ţări. Italienii, de exemplu, sărbătoresc Ziua Pământului la Roma cu multă muzică şi proiectări de imagini provenite din toate colţurile Terrei. Şi americanii sunt pregătiţi să celebreze Mama Planetă prin concerte dar şi acţiuni precum curăţarea oraşelor sau pădurilor.
wikipedia.org