Pumpkin Patch

Dovleac
Foto: studyinuk.universiablogs.net

Originea dovleacului se pierde în negura timpului iar părerile cu privire la locul lu de baştină sunt împărţite. Cea mai veche dovadă a existenţei acestui fruct datează din anii 7000-5500 i. Hr., fiind descoperite în Mexic seminţe asemănătoare celor de dovleac ce datau din acea vreme. Cert este că era cunoscut încă din antichitate, chinezii, apoi grecii şi romanii consumându-l ca pe un delicios desert. Regele Franţei, Carol al VIII-lea, la sfârşitul anilor 1400, a adus această plantă comestibilă în Franţa, grădinarii din Versailles ameliorându-i pe parcurs calităţile.

Este una dintre cele mai populare culturi de câmp cultivate în întreaga lume, la scară comercială, pentru fructele și semințele sale.

Principalele elemente nutritive din compoziţia dovlecului sunt luteina, alfa şi beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul, acestea având, în principal, rolul de a regenera organismul. În componența chimică a dovleacului se mai găsesc și carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați, zeaxantină, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier.

 

Beneficiile consumului de dovleac:

 1. reduce apariția diabetului, reglează glicemia (beta-carotenul, care este antiinflamator și antioxidant, reglează valoarea glicemiei în sânge. 30 g de seminţe curăţate se fierb la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă, iar zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Cura se face câte trei zile pe săptămână, un interval de 2 luni.)
 2. ține colesterolul sub control și ajută în curele de slăbire (sărac în calorii – 20 calorii la 100g, bogat în minerale și vitamine. Se consumă 1.5kg de dovleac într-o zi, împărțit în 5 porții. Se pot consuma și semințe de dovleac).
 3. menține sănătatea pielii, a unghiilor, a părului, a ochilor și a mucoaselor (vitamina A. 100g de dovleac asigură 70% din necesarul zilnic de vitamina A).
 4. previne îmbătrânirea, apariția ridurilor, a petelor pigmentare care apar odată cu înaintarea în vârstă (vitamina E).
 5. ameliorează simptomele premenstruale, echilibrează dereglările sistemului reproducător (vitamina E).
 6. îmbunătățește circulația periferică (vitamina E).
 7. favorizează digestia, previne depunerile de grăsime (vitamina T sau carnitina – are rolul de a regla metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor, transformă hrana în energie, accelerează anumite procese în organism care contribuie la diminuarea masei grase şi a țesutului adipos, contribuind la creşterea masei musculare).
 8. îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător masculin (zincul și fosforul).
 9. diminuează oboseala, stimulează libidoul (semințele de dovleac).
 10. combate anemia (complexul de vitamine B, în special acidul folic, fier).
 11. recomandat femeilor însărcinate sau care vor să rămână însărcinate (acid folic).
 12. îmbunătățește memoria (consumul de semințe de dovleac, bogat în acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, vitamina A).
 13. previne cancerul și este adjuvant în tratamentul bolii (antioxidanți, vitaminele A, C, E. Vitamina A are un rol esențial în prevenirea cancerului, cataractei și aterosclerozei, este un antioxidant puternic. Pulpa dovleacului este bogată în alpha și beta caroten, antioxidanți foarte puternici. Contribuie la micșorarea tumorilor).
 14. stimulează activitatea rinichilor, previne pietrele la rinichi (se consumă 15-20g de semințe zilnic).
 15. previne apariția bolilor cardiovasculare.
 16. reglează tulburările hormonale.
 17. creşte imunitatea ficatului (se mănâncă zilnic câte 500 g de pulpă crudă sau coaptă şi se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspăt stors. Totodată, rețeta este bună și pentru combaterea greutății corporale).
 18. menține sănătatea sistemului circulator și nervos.
 19. combate insomniile, depresiile, anxietatea și migrenele (pentru insomnii se bea înainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine. Dimineața vor dispărea şi pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului. Pentru celelalte, se pot consuma semințe de dovleac, bogate în triptofan, aminoacid care înlătură simptomele depresiei, vitamina B6).
 20. întărește oasele, previne fracturile, osteoporoza (se consumă semințe de dovleac).
 21. ajută organismul în procesul de regenerare celulară.
 22. combate retenția de lichide din organism (are proprietăți diuretice și laxative. Se consumă o pastă obținută din fierberea a 1.5-2.5kg de pulpă de dovleac fiartă din lapte. Se poate condimenta cu cimbru, miere sau tarhon, fără sare, deoarece sarea reține apa în organism. Cura durează 5 zile).
 23. combate constipația (jumătate de kilogram de pulpă se face piure, folosind și o parte din lichidul rezultat în timpul fierberii. Se consumă pe parcursul unei zile).
 24. protejează împotriva apariției emfizemului pulmonar, scade riscul apariției cancerului pulmonar (vitamina A).
 25. detoxifiază organismul (se bea câte un pahar cu 100 ml de suc proaspăt de dovleac, în amestec cu ceai de afin, timp de 10-12 zile, și nu se consumă alimente condimentate, grase sau afumate).
 26. întărește sistemul imunitar (vitamina C).
 27. luptă împotriva candidozei (are efect anti-micotic).
 28. ajută la refacerea organismului după efortul fizic (potasiul echilibrează electroliții din organism. Dovleacul conține mai mult potasiu decât bananele).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *