29 Iulie – Ziua Imnului National

Ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional al României – ‘Deşteaptă-te române!’, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.

La 29 iulie 1848, ‘Deşteaptă-te române!’ a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic ‘Un răsunet’ de Andrei Mureşanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

cel-mai-mare-drapel-din-lume-18453423

Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, ‘Deşteaptă-te române!‘ a fost ales imediat după decembrie 1989 Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Poate ca cei mici nu cunosc inca semnificatia acestei zile sau semnificatia imnului pana nu ajung la scoala, dar poezia in sine – este una dintre cele care se invata inca de la gradinita!

Ca o paranteza haioasa, cand copilul meu era bebelus si incepea sa planga, il linisteam cu cate un cantecel. Si pentru ca ma pregatisem destul de mult la alte capitole, dar la cantat nu :), repertoriul meu de cantece era limitat . Am descoperit cu surprindere 🙂 ca singurul cantecel pe care adormea era „Desteapta-te romane” – contrar versurilor pe care i le cantam.

Este bine ca cei mici sa stie, inca de la varste mici semnificatia imnului, cum arata tricolorul si de ce nu – sa si interpreteze imnul!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *