4 reguli pentru picioare frumoase

4 reguli pentru picioare frumoase

Acum, că a venit vremea să umblăm fără ciorapi, e nevoie să acordăm o mai mare atenție picioarelor. Iată patru reguli esențiale pe care trebuie să le respecți, dacă vrei picioare sănătoase și frumoase.

O problemă importantă a picioarelor este legată de circulația proastă. Într-adevăr, din cauza imponderabilității, circulația venoasă poate fi mai mult sau mai puțin laborioasă, mai ales dacă pereții venelor au tendința de a se relaxa. În acest caz pot apărea diverse simptome, cum ar fi picioarele grele, dureroase, varice sau varicozități. Dacă există și antecedente în familie, dar nu numai, e bine să respecți câteva reguli care vor întârzia apariția simptomelor și te vor ajuta să-ți menții cât mai multă vreme sănătatea și frumusețea picioarelor.

  1. Fă mișcare pentru a activa circulația sangvină.

Nu trebuie să exagerezi, lansându-te într-un maraton. Ce ai de făcut este doar să mergi pe jos ori de câte ori ai ocazia. Să urci scări și să eviți să stai o perioadă îndelungată așezată. Dacă munca ta se desfășoară într-un birou, compensează inactivitatea făcând pauze și mergând puțin. De asemenea, este util să nu încrucișezi picioarele când stai jos, să le miști în mod regulat și să utilizezi un suport pentru picioare când stai la birou. Noaptea, e indicat să dormi cu picioarele puțin mai sus. La fel, e bun masajul picioarelor făcut de jos în sus, pentru a accelera circulația venoasă.

  1. Evită tocurile foarte înalte.

Nu este bună nici încălțămintea complet fără tocuri, dar nici pantofii prea înalți. Ambele ipostaze modifică poziția tălpii piciorului și nu favorizează circulația venoasă. Probabil ai simțit pe pielea ta astfel de situații. Specialiștii recomandă un toc de 5 cm sau tălpile ortopedice, nu foarte înalte însă.

  1. Evită căldura.

Căldura favorizează dilatarea vaselor, ceea ce accentuează tulburările circulatorii. Așadar, nu-ți expune picioarele unor surse directe de căldură: nu sta în apropierea unui șemineu, evită baia fierbinte, încălțămintea îmblănită, sauna, hammam-ul… Pe de altă parte e bine să știi că sistemele de încălzire a podelei nu dăunează circulației venoase. Mai degrabă expune-ți picioarele unor surse reci: la sfârșitul dușului sau la sfârșitul zilei aplică un jet de apă rece pe picioare.

  1. Nu purta veșminte care te strâng.

Chiar dacă sunt la modă pantalonii, fustele, centurile sau chiloții care strâng abdomenul evită-le, dacă ai probleme cu circulația.

Dacă toate aceste sfaturi nu funcționează, e nevoie de o consultație de specialitate. Medicul de familie îți va da o trimitere către flebolog. De obicei se recomandă ciorapi medicinali și medicamente venotonice, cum ar fi detralexul. În caz de varice sau varicozități există soluții chirurgicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *