5 motive pentru care să nu consumăm fructele sub formă de sucuri

Mai nou este la modă detoxifierea prin sucuri de fructe şi legume. Detoxifierea regulată a organismului, fiind defapt o practică destul de bună, însă mare atenţie la modul cum o faceţi. Este extrem de important ca atunci când consumăm aliementele, să le consumăm astfel încât ele să ne furnizeze toţi nutrienţii lor. Ori dacă le luăm exact părţile esenţiale, le vom consuma în mare parte degeaba.
E drept, nu vom compara acum consumarea unui suc de fructe cu efectele nefaste pe care o băutură îndulcită artificial sau carbogazoasă, sau diverşi aditivi de gust şi culoare, o pot avea asupra organismului (vezi aici studiu coca-cola).
Ceea ce doresc să subliniez este cât de multe proprietăţi ale fructelor şi legumelor putem pierde prin simpla stoarcere a acestora.
Iată aşadar 5 motive, pentru care ar trebui să consumaţi fructele şi legumele în stare naturală:
- Când stoarcem fructele şi legumele şi eliminăm în mod intenţionat părţile solide, eliminăm practic toate fibrele care ne ajută în mod natural la echilibrarea tranzitului intestinal. Corpul uman nu este capabil să digere fibrele, de aceea acestea au un rol esenţial în digestie şi în sănătatea cardiovasculară. Există 2 tipuri de fibre, ambele la fel de importante pentru santatatea generală a organismului. Fibrele insolubile ajută la eliminiarea substanţelor nedorite şi a reziduurilor prin scaun. Eliminarea fibrelor prin consumare a fructelor şi legumelor stoarse, poate duce la constipaţie. Fibrele solubile, ajută la digestia pe termen lung, care este responsabilă pentru menţinerea sentimentului de saţietate pe termen mai lung, acest lucru prevenind supraalimentarea. Totodată îi dă timp organismului să îşi extragă substanţele nutritive printr-un proces mai lent şi mai uniform.
- Prin eliminarea acestor fribre, organismul poate absorbi zahărul din fructe(fructoza) mult prea repede, ceea ce paote duce la vârfuri glicemice periculoase. Deşi zahărul natural din fructe este foarte benefic, când este consumat în exces, nu mai este deloc de ajutor. Spre exemplu de pe site-ul lui Dr. Oz aflăm că 100g de zahăr putem lua numai din suc de mere şi portocale. În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumarea a 25 de grame pe zi. Zahărul nu este controindicat numai pentru diabetic. Un studiu recent realizat de cercetătorii elveţieni, au descoperit o legătură strânsă între consumul excesiv de fructoză şi problemele cardiace.
- În timpul procesului de stoarcere, pe lângă fibre se pierd deasemenea şi proteinele. Muşchii au nevoie de proteine în special după efort fizic şi este dificil să va luaţi cantitatea necesară de proteine numai din sucul de fructe stoarse.
- Oferindu-i organismului o cantitate mare de alimente fără să le mestece şi cu un aport caloric scăzut, organismul intră inn criză şi va transformă caloriile primite direct în grăsimi, pentru a-şi face un stoc tampon pentru următoarea dată când veţi decide să îl privaţi de alimente solide.
- O dietă bazată pe sucuri de fructe este şi mult mai costisitoare decât una bazată pe fructe şi legume proaspete. Prin stoarcere aruncaţi o mare parte din acestea, şi obţineţi cantităţi mici de suc, din cantităţi mari de materie prima. Aşadar, o dietă bazată pe sucuri stoarse vă va aduce şi o mare gaură în buzunar.
Dacă totuşi preferaţi să consumaţi legumele şi fructele din pahar în loc să le mestecaţi, alegeţi varianta mult mai practică şi mai sănătoasă, aceea de a prepara smothi-uri din ele. În acest mod veţi folosi şi mare parte din pulpa lor, păstrând astfel toate elementele nutritive. Tot ce aveţi nevoie este un blender normal, care vă va ajuta să obţineţi nişte băuturi extraordinare!