7 metode naturale de eliminare a mătreţii


Mătreaţa, cunoscută sub numele de dermatită seboreică, este o afecţiune comună scalpului. Factorii care duc la apariţia mătreţii sunt: pielea uscată, tenul gras iritat, creșterea bacteriilor și ciupercilor pe scalp sau afecțiuni inflamatorii ale pielii. Ea determină mâncărimi, împreună cu formarea excesivă de ”fulgi” de piele uscată pe scalp.
Oţetul
Oţetul conţine acizi naturali şi are efect antifungic. Se amestecă în cantităţi egale apă caldă și oțet (de preferat oţet de mere). Cantităţile se stabilesc în funcţie de lungimea părului. Se toarnă amestecul peste par, se freacă pentru câteva minute și apoi se clăteşte bine cu apă (numai apa!). Repetați o dată pe săptămână sau la două săptămâni.
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos ajută la eliminarea mătreţii datorită proprietăţilor sale antifungice. Hidratează scalpul uscat şi previne mâncărimea. Se aplică pe rădăcini şi păr o linguriţă de ulei de cocos uşor încălzit. Se freacă scalpul şi se masează cel puțin 20 de minute. Se urmează acest remediu de două până la trei ori pe săptămână.
Bicarbonatul de sodiu
Creşte valoarea PH-ului scalpului şi va împiedica apariţia mătreţii. Se amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu la fiecare ceaşcă de apă caldă. Se agită bine amestecul şi se aplică cu generozitate. Este posibil ca la început părul să fie puţin uscat dar uleiurile sale naturale se vor restabili în curând, oferind mai mult echilibru decât atunci când se utilizează unele şampoane comerciale. Opţional se pot adăuga câteva picături de ulei de rozmarin pentru un miros mai plăcut.
Schinduful
Seminţele de schinduf sunt bogate în proteine și aminoacizi, ajutând părul să crească sănătos şi să se apere împotiva mătreţii. Se pun 2 linguri de seminţe de schinduf într-un vas cu apă şi se lasă la înmuiat peste noapte. În dimineața următoare, se pisează până se obţine o pastă fină care se aplică pe scalp. Se lasă să acţioneze 30-45 de minute, apoi se spală cu apă.
Aspirina
Aspirina conţine un procent mare de acid salicilic, care este un ingredient activ în multe șampoane antimătreață comerciale. Acidul salicilic are proprietăţi fungicide şi antimicrobiene de combatere a mătreţii. Se pisează bine două comprimate de aspirină şi se adaugă peste şamponul folosit, amestecând bine. Se toarnă amestecul pe păr şi se lasă aproximativ 2 minute înainte de clătire.
Sarea
Cristalele abrazive vor funcționa ca un exfoliant natural, eliminând pielea moartă a scalpului. Se masează scalpul, uscat sau ușor umezit, cu 3 linguri de sare timp de 2-3 minute. Se spală cu şampon şi se clăteşte bine.
Lămâia
Aciditatea din sucul de lămâie proaspăt stors conţine acizi care pot sparge ciuperca, care este de multe ori cauza focarelor de mătreață. Se masează scalpul cu două linguri de suc de lămâie şi se lasă un minut să acţioneze. Se amestecă o linguriţă de suc de lămâie într-o cană de apă şi se clăteşte părul.