7 paşi pentru a avea un somn odihnitor

Nu este uimitor cum poţi fi atât de obosit şi totuşi este foarte greu să adormi pe timp de noapte? Ei bine, nu eşti singurul.Privarea de somn poate fi extrem de dăunătoare, iar mulţi experţi sunt de părere că principala vină este stilul nostru de viaţă nesănătos.
Dacă ai probleme cu somnul, aici sunt 7 sfaturi pentru un somn mai bun:
1. Stabileşte o rutină de a merge la culcare şi a te trezi la aceeaşi oră în fiecare zi, chiar şi în week-end. Această rutină va consolida ciclul somn-trezire, iar apoi organismul te va ajuta să adormi pe timp de noapte.
2. Dormi în întuneric complet. Chiar şi cea mai mică cantitate de lumină într-o cameră ar putea perturba ceasul intern şi chiar interfera cu somnul. Semnale luminoase transmit către creier informaţia că e timpul să trezeşti. Închideţi uşa de la dormitor, trageţi jaluzelele şi aţi putea chiar să acoperiţi orice sursă de lumină care în cazul în care vă treziţi accidental,vă va afecta posibilitatea de a adormi la loc. Sau, o soluţie chiarmai uşoară: purtaţi o mască pentru ochi la culcare.
3. Scapă de distrageri în dormitor. Patul ar trebui să fie doar pentru dormit. Dacă aveţi obiceiul de a va uita la TV sau chiar de a lucre în pat, s-ar putea să vă fie dificil să vă relaxeti şi să adoarmiti în acelaşi loc.
4. Uită de mâncare şi băutură înainte de culcare. Este recomandat să aştepţi timp de trei ore după cină, înainte de a merge la culcare. Un stomac plin, sau chiar un stomac gol, poate întrerupe somnul.Evitaţi băuturile pe bazăde cofeină! Dacă trebuie să aveţi doză zilnică de cafea, ceai sau suc, asiguraţi-vă că vă răsfăţaţi înainte de ora 14, deoarece efectele de cofeină poate dura până la 8 ore! Consumul de lichide cu mai puţin de două ore înaintede culcare poate creşte probabilitatea de a te trezi în mijlocul nopţii pentru a merge la baie. Alcoolul, chiar dacă pe moment da o senzaţie de somnolenţă, are deasemenea potenţial de reducere a calităţii somnului.
Alimente care sunt premise sunt cele care conţin un nivel ridicat de triptofan, cum ar fi lapte, curcan, iaurt, îngheţată, boabe de soia, ton, şi arahide. Triptofanul ajută organismul să producă serotonină, în scopul de arelaxa.
5. Atenţie la saltea. Lipsa somnului ar putea fi un rezultat direct al saltelei. Înlocuiţi salteaua după 5-7 ani de utilizare. Dacă simţiţi că salteaua are déjà impregnată forma corpului tău, e timpul să mergeţi la cumpărăturipentru o nouă saltea.
6. Faceţi numai exerciţii uşoare seara. V-aţi întrebat vreodată de ce dormiţi mult mai bine după ce faceţi exerciţii uşoare? Organismul se foloseşte de somn pentru a-şi recupera energia pierdută. În cazul în efortul făcut este mult preamare, ciclul de somn ar putea fi afectat. În plus, fiind excesul de greutate poate creşte riscul de apnee de somn, deci elaborarea are multiple beneficii pentru somn.
7. Faceţi ceva calmant înainte de culcare. Unii oameni consideră că este util să ascultaţi CD-uri de relaxare sau să citiţi ceva înainte de culcare. Nu toate materialele de lectură sunt recomandate însă, un roman de mister sau de suspans v-ar putea ispiti să citiţi în loc să mergeţi la culcare.