7 remedii naturale pentru a scăpa de balonare

0

Balonările pot avea nenumărate cauze, însă pot fi tratate sau chiar evitate prin mijloace simple. De cele mai multe ori balonările apar ca urmare a înghiţirii repetate de aer, a obturării eliminării gazelor din intestin sau în urma formărilor de gaz în intestine, în timpul proceselor de fermentaţie. Balonările pot fi provocate de mâncatul în grabă, nemestecarea hranei, în deficienţele dentare, care induc probleme de masticaţie, în cazul ingerării de alimente în cantităţi prea mari, care duce la supraîncărcarea stomacului şi a intestinelor, în cazul alimentaţiei unilaterale, săracă în legume şi fructe.

Atunci când suferim de balonări, abdomenul se umflă şi este tare la palpare. Gazul acumulat creează senzaţia de preaplin sau de presiune, balonările fiind deseori însoţite de crampe intestinale dureroase. Primele elemente care se aplică în rezolvarea problemei, sunt: trecerea la o alimentaţie bogată în vitamine şi fibre, consumarea legumelor fierte, a fructelor şi sucurilor din fructe, a cerealelor. Se va evita consumarea fasolei boabe, a ridichilor, castravetelui, a verzei, a sucurilor gazoase, a apei minerale, a bomboanelor sau a gumei de mestecat.

Nu este obligatoriu un consum de alimente crude: nenumărate persoane se plâng de intensificarea balonărilor odată cu trecerea la dieta crudă. Şi în cazul unei diete sănătoase, este necesar să vă asiguraţi că puteţi digera cu uşurinţă alimentele sănătoase. Uneori, balonările pot indica probleme în compoziţia sucurilor digestive (gastric, pancreatic sau biliar). La acestea se adaugă stresul, anxietatea sau depresiile, factori ce pot cauza apariţia balonărilor.

Iată câteva sugestii de remedii la îndemână:

Ceaiul de lemn dulce

Cu o aromă inconfudabilă şi un gust dulce, ceaiul de lemn dulce este un remediu naturist uşor de îndrăgit. Are o acţiune favorabilă asupra digestiei, protejând mucoasa gastrică şi duodenală. Pentru a elimina balonarea și crampele se folosește infuzia din rădăcină de lemn dulce. Ceaiul te scapă în scurt timp de senzaţia de burtă umflată şi îmbunătăţeşte digestia. În plus, rădăcina de lemn dulce are proprietăţi calmante, astfel că te relaxează şi îţi oferă o stare de bine.

Ghimbirul

Această plantă aromată este un ajutor important pentru cei care au o digestie leneşă. Ghimbirul stimulează enzimele necesare digestiei, reduce durerile şi  spasmele intestinale, elimină gazele. Se poate folosi în stare proaspătă, dat pe răzătoare şi adăugat în limonadă, sau se pot pune ca atare câteva feliuţe în mâncare. De asemenea se poate amesteca o linguriță de ghimbir proaspăt ras într-o cană cu apă clocotită, se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară și se bea.

Pelinul

Este un puternic stimulator al digestiei iar ceaiul de pelin și tinctura de pelin sunt detoxifiante pentru că favorizează secreţia biliară.Tinctura de pelin se prepară astfel: în 100ml de alcool de 70º se pun 4 linguri de frunze de pelin, se lasă la macerat timp de o săptămână, după care se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare. La nevoie, se administrează 8-10 picături, de 3 ori pe zi.

Coriandrul

Se bea sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 250 ml de apă fiartă.

Feniculul

Recomandat celor cu un stomac sensibil, feniculul conţine uleiuri esenţiale care stimulează secreţia enzimelor digestive și are un rol important si asupra aerofagiei, blocând procesul de fermentare al alimentelor în timpul digestiei. Seminţele sunt folosite în caz de indigestie, constipaţie şi dureri abdominale, pentru că ajută la eliminarea toxinelor. Se pot mesteca semințele ca atare sau se poate prepară o infuzie din jumătate de linguriţă de fructe la 200 ml de apă fierbinte.

Salată de mărar cu semințe de in

Mărarul conține fier, antioxidanți, vitamina D, sodiu, potasiu și magneziu. Pe lângă faptul că ajută la combaterea balonării, salata cu mărar este indicată și împotriva anemiei, constipației și a tulburărilor psihice. Indicat a se consuma salată o dată pe zi, pe stomacul gol.

Cărbunele medicinal

Are o mare putere de a absorbi gazele. Se ia după masă dar nu trebuie combinat cu alte medicamente deoarece îi scade eficienţa. Cărbunele medicinal poate juca un rol important în calmarea stomacului deranjat. Un studiu recent a constatat că o combinaţie de cărbune, simeticonă şi oxid de magneziu ajută la reducerea semnificativă a senzaţiei de plenitudine, durere abdominală şi balonare.

foto: shutterstock.com

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *