9 Mai – Triplă sărbătoare pentru români


Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o incununare a stradaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranitatii otomane.
In acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu, declara in Parlamentul tarii: ‘suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare’. Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe câmpul de lupta spre a putea fi impusa fortelor militare turcesti si recunoscuta apoi de puterile europene.Al doilea eveniment se refera la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliatii din cel de-al doilea razboi mondial au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste, punând astfel capat celei mai pustiitoare conflagratii din istoria continentului european.Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – ‘Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie’- fragment din textul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi.
Ora 09.00 – 11.30 pe ecranele montate în Parcul Obor şi în faţa Primăriei Sectorului 2 vor avea loc proiecţiile unor filme de scurt metraj cu realizările administraţiei publice locale a sectorului 2,
Ora 11.30 – 12.10 vor avea loc momente artistice cu:
Recital de poezie – Petre Moraru,
Recital folcloric – Ştefania Rareş,
Dansuri populare româneşti.
Ora 12.15 – 12.45 – vor avea loc exerciţii demonstrative ale Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2 (Kata – procedee din stilul Hapkido, intervenţii privind însoţirea unei galerii de fotbal),
Ora 12.45 – 13.00 program artistic:
Recital folcloric Ştefania Rareş,
Recital poezie Eusebiu Ştefănescu.
Deschiderea ceremonialului destinat celor 3 evenimente:
Ora 13.00 – 13.05 – darea şi primirea raportului şi salutul Gărzii de Onoare,
Ora 13.05 – intonarea Imnului Naţional al României şi înălţarea Drapelului României pe catarg,
Ora 13.10 – intonarea Imnului Uniunii Europene ‘Odă Bucuriei’ şi înălţarea Drapelului Uniunii Europene pe catarg,
Ora 13.20 – 13.30 – alocuţiuni ale oficialităţilor,
Ora 13.30 – 13.35 – înmânarea drapelelor Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2, Asociaţiei ‘Foişorul de foc’,
Ora 13.35 – 13.40 – decorarea drapelelor celor două organizaţii,
Ora 13.40 – 13.50 – defilarea:
Detaşamentului de soldaţi îmbrăcaţi în costume de epocă,
Detaşamentelor Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2,
Detaşamentelor Gărzii Civice Voluntare a Sectorului 2,
Tehnica Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2,
Tehnica Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2,
Tehnica Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Ora 13.50 – 13.55 – defilarea formaţiunilor aparţinând:
Cercetaşilor voluntari,
Poliţiştilor voluntari,
Parlamentului Tinerilor Sector 2.
Ora 13.55 – 14.00 – închiderea paradei prin intrarea drapelului României – interpretează Maria Cristina Crăciun piesa muzicală ‘Pentru ea la Putna clopot bate’,
Ora 14.00 începe servirea gratuită a porţiilor de sarmale.
Ora 14.35 – 17.00 – pe ecranele montate în Parcul Obor şi în faţa Primăriei Sectorului 2 vor avea loc proiecţiile unor filme de scurt metraj cu realizările administraţiei publice locale a sectorului 2.
Ora 17.00 – spectacol artistic în Parcul Plumbuita care se va încheia cu un foc de artificii.
La eveniment au fost invitaţi să participe: reprezentanţi din conducerea Bisericii Ortodoxe Române, cadre militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere şi locuitori ai Capitalei.
Manifestările dedicate aniversării Zilei de 9 Mai se vor încheia cu un spectacol extraordinar în Parcul Plumbuita unde, de la ora 17.00, vor avea loc recitalurile folclorice al interpreţilor: Margareta Clipa, Gheorghe Roşoga, Maria Dragomiroiu, Gelu Voicu şi taraful său, Andra, formaţia Zdob şi Zdup.
La sfârşitul spectacolului artistic, în intervalul orar 21.50 – 22.00 va avea loc un superb foc de artificii.
realitatea.net