9 motive pentru care tinerii din ziua de azi nu mai vor să devină părinţi

foto: www.relevantchildrensministry.com

9 motive pentru care tinerii din ziua de azi nu mai vor să devină părinţi
foto: www.relevantchildrensministry.com

În ziua de astăzi, tot mai mulţi tineri refuză să aibă copii. Iar în special femeile, sunt aspru criticate pentru decizia lor de a nu avea copii şi a nu cunoaşte sentimentul suprem de a fi mamă, această decizie fiind pusă pe seama „egoismului” şi „superficialităţii” lor. Totuşi, în spatele acestor convingeri şi dorinţe, există raţiuni perfect valide, pentru că până la urmă, fiecare persoană îşi doreşte altceva de la viaţă, iar decizia de a deveni sau nu părinte, aparţine în totalitate persoanelor în cauză.

Potrivit datelor preluate de la Institutul Urban din SUA şi publicate de adevărul.ro, numărul femeilor cu vârste mai mici de 20 de ani a scăzut cu 15% între anii 2007-2012.

Iată aşadar care par să fie motivele pentru care tinerii din ziua de astăzi decid să sară peste această etapă în viaţa lor:

  1. Motivaţia financiară. Costurile naşterii sau cele generate de creşterea şi susţinerea unui copil până când acesta se poate descurcă singur, reprezintă costuri însemnate, ceea ce îi determina pe mulţi tineri din ziua de astăzi să nu devină părinţi: „Iese din corpul tău şi te costă sume incredibil de mari de bani, din momentul naşterii, până când ajunge la facultate şi eşti nevoit să faci împrumuturi bancare, pe care le vei plăti o viaţă întreagă, pentru a-l susţine. Asta în cel mai bun caz. Dacă se întâmplă ceva rău, sumele cresc”. „Abia mă descurc să trăiesc eu din banii pe care îi câştig momentan. Cum aş putea să îi ofer unui copil viaţa pe care o merită?”.
  2. Teama de transmitere pe cale genetică a unei boli mentale grave. Persoanele diagnosticate cu diverse boli mentale cu transmitere genetică, ori persoanele care au în familie membri care suferă de astfel de afecţiuni, au această teamă de a aduce pe lume un copil ce le-ar putea moşteni suferinţa: „Sunt bolnavă mental, iar bolile mentale sunt o problemă în familia mea, la fel şi cele care afectează sistemul imunitar. Nu vreau să aduc un copil pe lume, ştiind că are şanse mari să trăiască o viaţă plină de chinuri”.
  3. Creşterea populaţiei este un fenomen deja scăpat de sub control: Există tineri care sunt îngrijoraţi din cauza creşterii rapide a populaţiei la nivel global, aşadar văd în această realitate o bună justificare pentru a nu aduce pe lume alţi oameni: „Sunt destui copii nedoriţi pe lumea asta, aşa că prefer să nu particip la creşterea numărului lor. O să adopt dacă îmi voi dori, la un moment dat, un copil. Oamenii nu conştientizează cât de gravă este suprapopularea”. „M-am alăturat celor care susţin stagnarea creşterii populaţiei acum ceva timp din motive de protecţie a mediului”.
  4. Infertilitatea. Această problemă nu mai reprezintă demult o problemă doar pentru femeile trecute de 40 de ani. A devenit o problemă foarte des întâlnită şi după vărsta de 30 de ani, şi chiar mai tinere de atât. Această problemă tot mai des întâlnită, ajunge să schimbe dorinţele tinerelor: „Nu pot avea copii, dar nu mă întristează acest lucru. Multe femei se supără când spun asta, dar chiar nu consider că am vreun drept să mă plâng din cauză că nu mi-a fost oferit un dar al vieţii, când am primit atât de multe altele, încât nu aş şti cu care să încep”.
  5. Teama de sarcină şi de naştere. Pe multe tinere le sperie schimbările care se produc în cele 9 luni de sarcină şi mai ales naşterea în sine. Cu toate procedurile medicale moderne, naşterea rămâne un proces extrem de solicitant fizic. Iar multe femei pur şi simplu refuză să îşi folosească uterele „drept incubatoare”: „Sunt profund înspăimântată de sarcină şi travaliu. Este un atac terorist asupra corpului”. „Schimbările fizice pe care le-ar suferi corpul meu şi durerea pe care aş simţi-o la naştere nu sunt deloc uşor de digerat pentru mine”. ’Ideea de a fi însărcinată îmi provoacă greaţă”.
  6. Teama de a lua decizii greşite şi asumarea acestora. Responsabilitatea adusă de naşterea unui copil este prea mare pentru unii tineri ce se tem să nu vor putea să ia decizii corecte pentru copiii lor: „Mă copleşeşte gândul că în interiorul meu ar creşte o persoană care ar depinde în totalitate de alegerile mele”. „Mi-e teamă că o voi da în bară şi că voi fi un părinte îngrozitor”.
  7. Lipsa instinctelor materne. Este drept că nu toate femeile se nasc cu această dorinţă de a procrea şi a deveni mame. Unele ajung să aibă aceste instincte la o anumită vârstă, altele nu: „Niciodată nu am avut sentimentele materne pe care le au toate femeile de vârstă mea, iar toate întâlnirile mele întâmplătoare cu copii au fost ciudate şi mi-au provocat stări de anxietate”.
  8. Bariera impusă de lumea în care trăim. Există persoane care refuză să devină părinţi din cauza faptului că lumea în care trăim nu este un mediu potrivit pentru a aduce pe lume un copil. Inegalitatea globală, cazurile de hărţuire, problemele sociale şi politice, sunt realităţi care îi împiedică pe mulţi să ia decizia de a deveni părinţi: „Problemele politice şi lacunele legislative mă fac să nu îmi doresc să aduc un copil pe această lume”. „Am fost hărţuită atunci când eram copil de ceilalţi copii, aşa că ştiu de câtă răutate sunt capabili cei mici şi acest lucru mă sperie. Îi consider o ameninţare pe cei mai mulţi dintre ei, pentru că cei care mă hărţuiau în copilărie procedează, în mare parte, la fel şi în viaţa adultă. Nu vreau să aduc pe lume un copil care să crească plângând din cauza altora că şi el”.
  9. Carieră este pe primul plan. Mulţi tineri trăiesc cu impresia că nu le pot avea pe toate, aşa că se simt nevoiţi să facă o alegere în acest sens: „Nu vreau să am copii pentru că studiez pentru a deveni chirurg şi nu cred că le pot acorda atenţia de care au nevoie”. „Când îmi imaginez viitorul meu, nu văd copii în el. Îmi place ce studiez şi vreau să am o carieră extraordinară, chiar dacă asta include nopţi nedormite, muncă peste program, relocare sau călătorii”. „De la o vârstă fragedă am reţinută că atunci când o femeie şi un bărbat se căsătoresc şi au un copil, femeia devine casnică, în cele mai multe cazuri. Am muncit şi am învăţat foarte mult şi sper să mă căsătoresc într-o bună zi, însă ideea de a renunţa la tot ce am construit de una singură pentru a sta acasă următorii 18 ani nu este deloc atractivă pentru mine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *