ABC-ul disciplinei

Chiar dacă ai impresia că impunând anumite reguli şi restricţii copilului tău eşti prea severă, totuşi, nu uita că fără disciplină nu se poate. Este spre binele lui să respecte anumite reguli şi norme.
Nu e uşor să fii părinte. Ai nevoie de multă energie zi de zi. Copiii necesită multă atenţie şi grijă. Mai ales când sunt mici, trebuie să fii mereu cu ochii pe ei şi să le da sfaturi utile. În această perioadă au nevoie să ştie ce pot şi ce nu pot să facă. Adică au nevoie de disciplină.
Se pare că după dragoste copiii au nevoie în primul rând de disciplină. Mulţi părinţi însă înţeleg greşit că disciplina înseamnă numai severitate şi ignoră acest comportament util pentru dezvoltarea copiilor. Este însă nevoie de disciplină fiindcă îi ajută pe copii să ştie care sunt limitele lor şi ale părinţilor. Astfel vor putea evita pe viitor pericolele, vor învăţa să gândească înainte de a acţiona şi să trăiască într-un climat armonios. Disciplina înseamnă învăţare şi nu pedepsire. Copilul trebuie ghidat. Nu înseamnă doar constrângere, ci înseamnă să îi transmiţi sfaturi prin care să înveţe să exploreze lume în siguranţă. Pe de altă parte, ne dorim să avem copii binecrescuţi, dar dacă să poate fără să fie disciplinaţi. Or, nu se poate.
Reguli de bază- cei 5 „C”
Pentru a transmite copiilor reguli de comportament este nevoie să respecţi cei 5 „C”: clar, concret, constant, coerent, consecvent.
- Clar. Pentru ca cei mici să înţeleagă regulile e nevoie de un limbaj clar, folosind cuvinte pe care cel mic le înţelege. Îi poţi oferi exemple şi demonstraţii concrete, care îl vor ajuta şi mai mult. De exemplu, nu îi spui doar să nu intre singur în bucătărie, ci să îi şi explici că acolo există multe pericole pentru el (cuţite, foc, apă fierbinte etc).
- Concret. Avem tendinţa să folosim multe expresii şi sfaturi inutile când vorbim cu cei mici. Cel mai bine e să fii cât mai simplu şi concret. Evită epitetele şi foloseşte fraze scurte. De obicei copii reţin cel mai bine sfârşitul propoziţiei sau al frazei, mai ales dacă sunt lungi. Nu începe propoziţia cu „Nu face …!”. De exemplu, în loc de „Nu o trage pe sora ta de păr”, spune-i: „ Joacă-te frumos cu sora ta”.
- Constant. Pentru a avea o atitudine constantă trebuie să aplici mereu aceleaşi reguli ori de câte ori nu le respectă. Aici nu poţi aplica nuanţe în funcţie de situaţie, fiindcă îl vei deruta pe copil. Poţi limita numărul regulilor, dar să fie mereu aceleaşi. Evident, în situaţii speciale, dar numai atunci, poţi încălca câte o regulă. De exemplu, dacă aţi primit o vizită importantă, într-o seară se poate culca cu o oră mai târziu decât de obicei.
- Coerent. Nu impune copilului reguli pe care nici tu nu le aplici. El va observa imediat şi îţi va reproşa contradicţiile. Nu uita că cei mici învaţă şi prin imitaţie şi observaţie. De aceea e important ca în primul rând tu şi soţul tău să aveţi un comportament exemplar. De exemplu, nu ţipa la copil să nu mai ţipe.
- Consecvent. Dacă cel mic nu respectă regulile impuse, explică-i şi pune-l să-şi asume responsabilităţile azi, dacă vrei să o facă şi pe viitor. Evident, consecinţele comportamentului vor fi în funcţie de vârsta copilului, de greşeala făcută şi natura regulilor. Rolul pedepsei trebuie să permită copilului să-şi corecteze comportamentul dar şi să înţeleagă ce a greşit.