Acai – fructul frumuseții


Acaiul este un fruct albastru-verzui, originar din pădurile amazoniene ale Braziliei, folosit încă din timpuri străvechi de nativii din Brazilia, fiind considerat unul dintre cele mai puternice şi mai nutriţionale alimente din lume.
Legenda acai s-a născut în luxuriantele păduri tropicale din regiunea nordică a Braziliei. Fructul, cunoscut de către aborigenii locului şi sub denumirea de “fructul care plânge”, le-a oferit acestora energie încă din timpuri străvechi.

Povestea spune că, în timpurile străvechi, un şef de trib a dat o lege pentru a-şi salva comunitatea de efectele foametei. Conform acestei legi, pentru a păstra rezervele de hrană, toţi nou-născuţii trebuiau ucişi. Din păcate însă, această lege s-a întors împotiva sa, deoarece fiica lui a rămas însărcinată iar el a fost nevoit să-şi omoare propriul nepot. Îndurerată, fiica şefului de trib s-a retras în coliba ei timp de mai multe zile. Într-o dimineaţă, i s-a părut că aude plânsetul unui bebeluş şi a decis să se ducă în căutarea copilaşului supărat. În calea sa a apărut însă un palmier plin de fructe mici, violet, lângă care ea s-a aşezat şi şi-a dat ultima suflare. Când şeful tribului şi-a găsit fiica în nefiinţă în apropierea pomului cu fructe care ar fi putut să hrănească întreaga comunitate, a decis să anuleze legea. În numele fiicei sale, se spune că fructele au fost denumite acai, prin inversarea numelui Iaca.
Fructele sunt bogate în antioxidanţi, fibre alimentare, vitaminele B1, B2, B3, vitamina C, vitamina E, Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, calciu, potasiu.
Beneficiile consumului de acai:
- contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire.
- ajută la vindecarea cancerului.
- conduce la regenerarea și producerea de celule stem – embrioni ai tuturor celulelor din organism.
- inhibă absorbţia de colesterol provenit de la alimentele de origine animală în tractul gastro-intestinal.
- contribuie la îmbunătățirea aspectului și a texturii părului, pielii și unghiilor.
- ajută procesul de digestie.
- îmbunătățeşte funcțiile cerebrale și ale sistemului nervos.
- crește rezistența și volumul muscular.
- vindecă sistemului digestiv.
- stimulează sistemul imunitar.
- stopează îmbătrânirea celulelor din corpul uman.
- neutralizează radicalii liberi în organism.
- ajută la formarea de proteine în corp.
- luptă împotriva cancerului.
- ajută la o mai bună funcţionare a sistemului nervos, cardiovascular.
- accelerează metabolismul.
- inhibă pofta de mâncare.
- menţine senzaţia de saţietate pentru o perioadă mai îndelungată.
- creşte rezistenţa organismului la activitate fizică.
- reglează nivelul zahărului din sânge oferind energie şi vitalitate pe termen lung.
- ajută la funcţionarea sistemului digestiv.
- reduce oboseala ochilor şi îmbunătăţeşte vederea pe timp de noapte.
- previne formarea de cheaguri de sânge, îmbunătăţind circulaţia sanguină şi relaxând vasele de sânge.
- ajută în lupta împotriva infecţiilor virale şi parazitice.
- previne răspunsul inflamator asociat recţiilor alergice.