Acid folic înainte de sarcină?

Este necesară administrarea acidului folic în timpul sarcinii? De obicei,da. Acesta conţine vitamina B9, foarte benefică organismului nostru şi se găseşte în multe alimente, care fac parte din celebra “dietă mediteraneană”. Este o vitamină indispensabilă în timpul sarcinii, având un rol deosebit în dezvoltarea sistemului nervos al fătului.
Studii recente au descoperit că lipsa acidului folic în timpul sarcinii poate determina apariţia unor atacuri cardiace, a cancerului, a diabetului. De asemenea, au dovedit utilitatea acestuia pentru prevenirea unor malformaţii ale sistemului nervos al fătului, cum ar fi spina bifida şi alt defect de tub neural, malformaţii faciale (buza de iepure sau gura de lup).
Iată care este rolul vitaminei B9 (acid folic) în organism:
– contribuie la construirea celulelor. În timpul sarcinii celulele din corpul mamei sunt supuse unui “surmenaj”, fiindcă ele contribuie la dezvoltarea fătului. Aici intervine acidul folic care ajută orgasnimul să producă celule în cantitate suficientă.
– împiedică apariţia unei forme particulare de anemie, numită megaloblastie. Aceasta se caracterizează prin faptul că globulele roşii sunt mult mai mari decât este normal, dar conţin mai puţină hemoglobină, substanţa care transportă oxigenul către organe şi ţesuturi. Dacă la începutul sarcinii rezervele de acid folic ale viitoarei mame sunt mici, din pricina unei alimentaţii proaste, în timpul celor 9 luni de sarcină aceste rezerve riscă să se epuizeze complet, ceea ce poate provoca o anemie megaloblastică.
Iată de ce este important ca în timpul sarcinii să ai un regim alimentar adecvat şi, la nevoie, să iei suplimente cu vitamina B 9.Doza dovedită ca fiind eficientă pentru prevenţia apariţiei malformaţiilor de tub neural este 1mg/zi înainte de concepere. Dacă se depăşeşte această doză, nu apare nici un fel de reacţie adversă.
Ce alimente sunt bogate în vitamina B 9
După cum spuneam, regimul mediteranean asigură, în general, un aport suficient de acid folic organsimului. Totuşi, uneori nu este suficient fiindcă această vitamină este instabilă dacă este expusă la temperaturi ridicate (valoarea sa este distrusă parţial prin fierbere) şi lumină. De aceea, alimentele care conţin acid folic trebuie protejate de lumină.
Alimente care conţin acid folic: sparanghel, cereale, citrice, broccoli, varză, gălbenuş, drojdie de bere, banane, fasole, pâine, curmale, salată, pepene galben, mazăre, seminţe de floarea-soarelui, păstârnac, spanac şi linte.