Adolescenţii şi alcoolul

În vremurile noastre tinerii consumă alcool din ce în ce mai des şi la vârste din ce în ce mai fragede. Care sunt cauzele şi ce putem face, noi părinţii, ca să nu ne găsim într-o situaţie similară?
Fenomenul denumit binge drinking (consumul unei cantităţi mari de alcool într-o perioadă scurtă de timp) este răspândit la adolescenţii în căutare de senzaţii tari. Acest fenomen poate fi sursa violenţei, a raporturilor sexuale neprotejate, a comei etilice, a accidentelor rutiere etc.
La tineri, ca şi la adulţi, alcoolul acţionează asupra funcţionării creierului. Modifică conştienţa şi percepţiile şi deci comportamentul. Tinerii caută tocmai aceste efecte. Prin beţia pe care o obţin se dezinhibă, se cred mai interesanţi, mai puternici, fără să se gândească la riscurile pe care le implică toate acestea.
Amestecul sucurilor cu alcoolul tare, wshisky-ul, vodca, berea sunt cele mai utilizate de către tineri. Din păcate ei nu se mulţumesc cu un pahar, ci beau în exces, pentru a ţine pasul şi a fi în ambianţă, dar în cele din urmă pierd controlul.
Când şi unde beau?
Sfârşitul de săptămână este, fără îndoială, perioada cea mai propice consumului de alcool, dar şi cinele luate în familie pot fi o ocazie de a bea un pahar de vin. Evident, nu e vorba aici de consumul excesiv dar la tineri poate crea o obişnuinţă cu efecte negative în timp.
La prieteni. De obicei aici nu există limite sau sunt puţine. Părinţii prietenilor nu prea sunt pe acasă când au loc aceste întâlniri, sau nu bănuiesc ce fac copiii în camera lor. Adolescenţii îşi cumpără singuri băutura şi îşi umplu paharele fără restricţii. Fiind la prieteni se simt în siguranţă şi depăşesc uneori orice limită, mai ales dacă se iau la întrecere.
Acasă. Mulţi încep să bea în mod regulat chiar sub ochii părinţilor. O cupă de şampanie de revelion, la 11 ani, un pahar de vin cu invitaţii la 13 ani. Sunt comportamente pe care părinţii le ignoră dar care pot deveni periculoase. Adevărul e că un copil până la 18 ani nu ar trebui să consume alcool deloc, nici ocazional măcar. Adesea vârsta primei beţii este 15-16 ani.
În cluburi şi discoteci. De multe ori, de la un prieten adolescenţii ajung într-un club. Aici consumul este mai redus din pricina costurilor ridiciate. Dar, având în vedere consumul dinainte, se obţine o cantitate mare de alcool în final.
Sfaturi
– dialogul este cea mai bună soluţie pentru început. Informează-l pe tânăr asupra riscurilor legate de alcool fără a deveni prea moralizatoare.
– nu oferi copiilor tăi un pahar de alcool la diverse evenimente din familie. Încearcă să fi tu însăţi un exemplu bun.
– dacă presupui că adolescentul tău consumă în mod regulat alcool, abordează subiectul detaşat, fără a face referire la el, ci vorbind despre tineri în general. Încearcă să aduci subiectul în actualitate, pornind de la cazuri concrete.