Agrişele – sursă de vitamina C

Nu ştiu dacă vouă vă plac agrişele. Eu le-am descoperit în copilărie şi m-am îndrăgostit de ele. Cele roşii sunt mai dulci, dar mie-mi plac şi cele albe sau verzi. Şi mi-aduc aminte că făcea bunica mea un sirop din agrişe albe, super delicios.

Însă, în ultima vreme am uitat de ele. Le-am redescoperit pe raftul unui market zilele trecute (în varianta de fructe uscate) şi mi-am adus aminte de poveţele bunicii, care mă încuraja să le consum pentru conţinutul foarte mare de vitamina C.  agrise

Sezonul agrişelor este la începutul verii – în luna iunie. Atunci încep să se coacă şi sunt bune de mâncat. Aceste fructe miraculoase conţin de 20 de ori mai multă vitamina C decât citricele, motiv pentru care sunt recomandate în tratarea afecţiunilor întregii familii, de la cel mai mic membru şi până la decanul de vârstă. Pe lângă vitamina C, sunt bogate în calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu şi vitaminele A, B1, B2, C, P. Sunt considerate fructele minune pentru recăpătarea vitalităţii organismului (dacă sunt consumate frecvent, ajută la păstrarea tinereţii cât mai mult timp). Este un fruct cu puţine calorii. O porţie de 100 g agrişe furnizează aproape un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.

Pot trata cu succes afecţiunile respiratorii, iar nutrientii din compoziţie ajută la absorbţia vitaminelor, mineralelor şi proteinelor din hrana zilnică. În plus, pot fi considerate un adevărat medicament pentru ficat şi vezica biliară, având şi importante influenţe asupra activităţii cardiovasculare. De asemenea, agrişele sunt un remediu excelent împotriva afecţiunilor oculare. Cercetările au stabilit că favorizează formarea globulelor roşii şi o cură de agrişe se recomandă şi pentru întărirea unghiilor şi a dinţilor sensibili. Au şi eficiente proprietăţi antiinflamatorii şi sunt diuretice puternice. agrise albe

Pot fi consumate fie uscate, fie proaspete, dar şi sub formă de compot, dulceaţă, suc şi se pretează foarte bine şi la congelare. Un suc din agrişe proaspete, îndulcit cu miere de albine, poate fi un leac excelent împotriva răcelii, dar şi tonicul natural pentru zilele în care eşti obosită şi lipsită de energie. Vitaminele şi mineralele din compoziţie le recomandă pentru introducerea lor şi în dieta celor mici, pentru a le întări sistemul imunitar şi a-i apăra de infecţiile specifice sezonului rece. De asemenea, sunt recomandate copiilor care nu au poftă de mâncare.

Mi-am mai amintit, tot de la bunica ştiute, că agrişele sunt şi remediul bun împotriva căderii masive a părului. Se fierb în ulei de cocos, iar cu substanţa obţinută se masează scalpul timp de 5-10 minute! Face minuni acest preparat.

V-am convins? Creştem imunitatea celor mici cu agrişe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *