Agrişul, izvor nesecat de sănătate

Agrişul
Foto: semiswede.com

Spaţiul de origine şi de maximă dezvoltare a agrişului este considerat cel european şi vestul Asiei, din zonele deluroase.

Agrişul este un arbust care atinge la maturitate o înălţime cuprinsă între 60 şi 150 cm. Ramurile sunt spinoase, frunzele păroase iar florile, de culoare verzuie sau roşcată, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor în lunile aprilie şi mai. În scop fitotereapeutic se utilizează fructele, cunoscute sub numele de agrişe, sunt comestibile, cu gust dulce-acrişor. Reduse ca dimensiune, agrişele au forma ovoidală sau chiar sferică. Culoarea  poate fi verzuie, gălbuie sau chiar roşiatică.

Acest arbust fructifer ce creşte şi se dezvoltă sub formă de tufă este uşor de cultivat şi se poate dezvolta în aproape orice tip de sol, chiar dacă preferă un loc expus din plin la razele solare. Agrişul poate fi plantat într-o zonă aparte din gradină sau poate fi aşezat lângă un zid al casei, pentru a economisi spaţiul dintr-o curte de mici dimensiuni.

Agrisul este originar din Nordul Europei, dar acest arbust poate fi cultivat si in alte regiuni. Fructele sale sunt căutate pentru gustul lor dulce şi aroma specifică, agrişele fiind folosite în special în Marea Britanie ca umplutură la plăcinte sau tarte de casă, dar şi la prepararea gemului.

Datorită conţinutului lor, foarte bogat în vitamine şi săruri minerale, agrişele sunt recomandate în alimentaţia copiilor, fiind socotite fructele vacanţelor de vară petrecute la munte.

 

Fructele au în compoziţia lor acizii citric, malic şi tartric, celuloză, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substanţe grase, zaharuri şi vitaminele A, B1, B2, C, P. De asemenea conţin acizi graşi omega 3 şi 6.

 

 

Beneficiile consumului de agrişe:

  1. eficient în creşterea imunităţii organismului.
  2. menţine sănătatea mentală şi buna funcţionare a sistemului cardiovascular.
  3. ajută la reducerea colesterolului din sânge prin dilatarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale.
  4. îmbunătăţeşte toate cele 7 ţesuturi corporale.
  5. tratează problemele de piele, au rol anti-aging.
  6. încetineşte activitatea osteoclastică, cea de distrugere a oaselor.
  7. ajută ca tratament facial în eliminarea coşurilor şi a acneei.
  8. previne hyperlipidemia prin atenuarea stresului oxidativ care are loc odată cu procesul de îmbătrânire.
  9. ajută la eliminarea păduchilor.
  10. ajută ca tratament pentru creşterea şi pigmentarea părului.
  11. pudra de agrişe previne mătreaţa.
  12. ajută organismul să elimine toxinele şi excesul de sare, apă şi acid uric.
  13. menţine rinichii sănătoşi şi previne infecţiile urinare şi uterine.
  14. protejează organismul împotriva radiaţiilor.
  15. ajută în cazul tusei cronice din perioada copilăriei, datorate tuberculozei sau astmului alergic.
  16. sucul de agrişe este util pentru îmbunătaţirea vederii, reduce riscul de cataractă sau hipermetropie, dar şi al degenerării maculare.
  17. sprijină organismul în lupta împotriva infecţiilor.
  18. stimulează grupul izolat de celule care secretă insulina.
  19. întăreşte muşchii inimii.
  20. îmbunătăţeşte rezistenţa organismului.
  21. remediu împotriva diareei şi disenteriei.
  22. previne cancerul de colon.
  23. ajută la eliberarea de sindromul gastric şi hiperclorhidrie.
  24. combate anemia.
  25. tratează candidozele cronice şi infecţiile bacteriene şi parazitare.
  26. ajută în afecţiunile paralitice.
  27. ajută la vindecarea problemelor respiratorii.
  28. îmbunătăţeşte memoria.
  29. ajută la îmbunătăţirea metabolismului proteic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *