Ai grijă la igiena alimentară vara!

0

Ai grijă la igiena alimentară vara

Foarte multe maladii de origine alimentară „înfloresc” pe timpul verii. Este firesc, deoarece căldura este un mijloc propice pentru dezvoltarea microbilor. Iată de ce în acest anotimp trebuie să sporim măsurile de igienă. Află ce ai de făcut.

Cu toţii mergem acum mai des la iarbă verde ca să facem grătar sau să mâncăm în natură. E foarte plăcut, este benefic, dar, atenţie la igienă, mai ales cu cei mici. Sunt câteva cuvinte de ordine ce trebuie respectate: curăţenie, separare, fierbere, răcire. Află ce implică fiecare.

Cu cât zilele sunt mai fierbinţi, cu atât creşte şi riscul de a contracta o maladie de origine alimentară. Temperaturile ridicate şi umiditatea crescută sunt condiţii ideale pentru proliferarea bacteriilor. Vara, mulţi gătim afară, la picnic, grătare, salate sau în camping, fără a avea acces mereu la un frigider sau la surse de apă pentru a curăţa alimentele şi mâinile. Pentru a reduce aceste riscuri e nevoie de câteva măsuri de precauţie.

 

Curăţenie. Spală-ţi bine mâinile şi suprafeţele, cât de des se poate, pentru a evita propagarea bacteriilor.

Mâinile trebuie spălate cu apă caldă şi săpun cel puţin 20 de secunde înainte de a manipula alimente, după ce ai pus mâinile pe carne crudă, după ce ai fost la toaletă, după ce l-ai schimbat pe bebe sau ai atins un animal de companie.

Spală fructele şi legumele proaspete cu apă curată. Nu poţi ştii dacă există bacterii pe suprafaţa alimentelor doar după aspect, miros sau gust.

Separă. Păstrează alimentele proaspete şi cele gătite în cutii separate pentru a evita contaminarea încrucişată.

Când pregăteşti lada frigorifică, înveleşte ermetic carnea crudă şi pune-o la fund pentru a evita să curgă zeama pe celelalte alimente gătite.

Fierbe bine alimentele sau găteşte-le corect pentru a omorî bacteriile nocive.

Indicatorii vizuali tradiţionali, cum ar fi culoarea, nu garantează salubritatea alimentelor. Pentru a fi sigură, ia cu tine un termometru digital pentru a verifica dacă carnea e bună de consum. E bine să ştii care sunt temperaturile la care poţi mânca carnea: 71 de grade- carnea tocată de vită, 74 de grade pentru celelalte şi 85 de grade pentru un pui întreg.

Răceşte. Păstrează alimentele la rece. Ţine-le în cutii frigorifice sau în frigiderul de maşină la 4 grade. Dacă ai dubii privind prospeţimea, aruncă alimentele.

Fii atentă la anumite simptome: crampe stomacale, greaţă, vomă, diaree, dureri de cap sau febră. Toate acestea sunt simptomele curente ale maladiilor de origine alimentară. În funcţie de tipul de bacterii, virusuri sau paraziţi, aceste simptome pot apărea la câteva ore, zile sau chiar săptămâni de la ingerarea alimentelor contaminate. Multe dintre persoanele atinse se refac complet, dar unele pot suferi complicaţii mai grave, cum ar fi infecţiile cerebrale sau septicemie. Evident, aici depinde de vârsta persoanei, de starea de sănătate, de sistemul imunitar. De asemenea, depinde şi de tipul şi cantitatea bacteriilor, virusurilor sau paraziţilor prezenţi în alimentul consumat.

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *