Deşi cantitatea necesară organismului este infimă, aceste substanţe au un rol foarte important. Multe dintre ele nu pot fi sintetizate de către organismul nostru şi de aceea trebuie să le luăm din alimente.

oligoelemente

Oligoelementele contribuie la un bun echilibru în organism, intervenind în numeroase reacţii biochimice şi metabolice. Participă şi la asimilarea sau metabolismul alimentelor, ca şi la reînnoirea celulară. În plus, întăresc imunitatea.

O carenţă, dar şi un exces de oligoelemente pot induce stări patologice.

Fierul are un rol important în captarea oxigenului de la plămâni la muşchişi către toate organele. Fără un aport suficient de fier, oxigenul lipseşte. Rezultatul: apare oboseala, gâfâiala la cel mai mic efort, vulnerabilitate la infecţii. Zilnic este nevoie de 9 mg de fier pentru bărbaţi 16 mg de fier pentru femei, cantitate care trebuie dublată în perioada sarcinii şi alăptării.

Unde îl găseşti? În organe, carne, gălbenuş, scoici, leguminoase uscate (linte, năut, fasole), legume verzi, fructe uscate (curmale, stafide), fructe oleaginoase, cereale complete.

Cupru

Este unul dintre cele mai importante oligoelemente. El participă la o bună calitate a cartilajelor din oase şi luptă contra infecţiilor. Ajută şi la rezistenţa împotriva infecţiilor cutanate. Facilitează şi absorbţia fierului. Aporturile nutriţionale recomandate se situează între 1,5 şi 3 mg pe zi.

Unde îl găseşti? În drojdii, fructe uscate şi oleaginoase, germeni de grâu, organe, crustacee, scoici.

Iod

Este foarte util, mai ales pentru tiroidă şi serveşte la fabricarea diverşilor hormoni, printre care şi tiroxina. Nevoile sunt de aproximativ 150 mg pe zi pentru adulţi. Femeile însărcinate au nevoi crescute de iod.

Unde îl găseşti? În algele marine, hering afumat, crustacee, scoici, peşte marin, varză, creson.

Mangan

Este indispensabil în ceea ce priveşte eficacitatea vitaminei B1. O carenţă de mangan poate atrage alterarea puterii de concentrare. Nevoile zilnice sunt în general estimate între 1 şi 3 mg.

Unde îl găseşti? În cerealele complete, fructe uscate, creson, varză, ţelină, ananas, mure, afine.

Seleniu

Participă la funcţionarea unei enzime care distruge radicalii liberi, ceea ce îl face un aliat puternic împotriva îmbătrânirii. Este considerat un antioxidant. Aporturile zilnice recomandate sunt între 50 şi 60 mg la adulţi şi 20-60 la copii.

Unde îl găseşti? În principal în carne şi fructele de mare.

Zinc

Este, printre altele, indispensabil reînnoirii celulare, întăririi sistemului imunitar, sănătăţii oaselor, unghiilor, organelor de reproducere. Aporturile nutriţionale recomandate sunt de aproximativ 10 mg pe zi. Nevoile sunt mai crescute la adolescenţi, femeia însărcinată sau care alăptează şi persoanele în vârstă.

Unde îl găseşti? În stridii, organe, crustacee, gălbenuş, cereale complete, legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *