Ai intoleranţă la gluten

Află cum îţi dai seama dacă ai intolerenaţă la gluten şi ce ai de făcut ca să depăşeşti acest neajuns. Ce poţi mânca ca să nu ai probleme de sănătate.

Glutenul este prezent în majoritatea alimentelor cerealiere şi în produsele transformate. Soluţia, dacă suferi de boala celiacă, cum mai este denumită intoleranţa la gluten, este să alegi sursele bune de glucide şi să le eviţi pe cele care îţi fac rău.

Tot mai multe persoane au devenit sensibile la gluten. În privinţa copiilor unul din 200 pot avea această problemă care se diagnostichează uneori foarte greu. În cazul acestor persoane glutenul antrenează o inflamare a intestinului şi împiedică o bună absorbţie a nutrienţilor, mineralelor şi vitaminelor. Glutenul este prezent în anumite cereale. Cum recunoşti intoleranţa la gluten?
La copil, maladia celiacă se manifestă prin diaree, slăbire şi o întârziere a creşterii. La adult, simptomele sunt variate: constipaţie, diaree, anemie, oboseală cronică. Pe termen lung apar probleme intestinale care pot duce la atrofiere şi antrena o proastă absorbţie a nutrienţilor.

Când se manifestă? Patologia are două vârfuri de frecvenţă: fie în copilărie, între 6 luni şi 2 ani, după introducerea glutenului în alimentaţie, fie la vârsta adultă, între 20 şi 40 de ani. Uneori poate apărea şi mai târziu.

Căror cauze se datorează? Dacă există o predispoziţie genetică, alţi factori, probabil infecţioşi, virali sau bacterieni, par să intervină în declanşarea maladiei celiace.

Ce ai de făcut?

Elimină alimentele pe bază de grâu. Adică pâinea, pastele, făina şi produsele care îl conţin (pizza, tarte, prăjituri, patiserie, biscuiţi etc). Sunt produse pline de gluten. Mai elimină şi orzul, ovăul şi secara. În locul pâinii clasice vei consuma biscotti fără gluten sau din orez.

– Consumă feculente. Sunt mai calorice dar aduc glucide complexe, indispensabile funcţionării organismului. Consumă deci, la fiecare masă un feculent care nu conţine gluten: orez, porumb, hrişcă şi derivatele lor: făină, mămăligă. Mai poţi consuma quinoa, legume uscate, cartofi, pâine fără gluten. Dar în cantităţi limitate, nu mai mult de 100 g gătite şi 15 g de pâine.

Mergi pe glucide cu indice glicemic (IG) scăzut. Acestea reglează glicemia (nivelul de zahăr din sânge) şi secreţia insulinei, evitând stocarea şi săturând un timp mai îndelungat.

Mănâncă orez integral sau basmati, cartofi gătiţi la abur. E bine să ştii că modul de gătire modifică IG al alimentelor.

Consumă alimente făcute acasă şi nu industrial. Acestea din urmă conţin aditivi care la rândul lor conţin gluten sub diverse forme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *