Alăptatul-prea mult sau prea puțin lapte?

Se știe că alăptatul este soluția ideală pentru hrana lui bebe. Dar de unde știi decât lapte are nevoie cel mic? Îi dai prea mult sau prea puțin? Află cum descoperi eventualele probleme care pot apărea.

Alăptatul

Prin definiție, în cadrul alăptatului maternal nu este posibil să măsori cantitatea de lapte pe care o ia bebe. Există o metodă, aceea de a-l cântări înainte și după ce îl alăptezi. Metoda însă este aproximativă.

Cel mai important este, de fapt, să verfici starea lui bebe și a mamei:

–         ia în greutate în jur de 200 g pe săptămână?

–         scutecele sunt încărcate cu materii fecale și urină (rezultate în urma digestiei laptelui matern)?

–         după supt poate sta câteva ore până la masa următoare?

–         mama are dureri de sâni înainte sau după alăptat?

–         canalele sunt înfundate?

Dacă aceste semnale de alarmă sunt prezente poate fi vorba de un exces sau un minus de lapte.

Ce faci când nu ai suficient lapte?

Un bebe care nu a supt destul este morocănos, mai ales imediat după alăptare.

Nu ia în greutatea preconizată, iar scutecele sale nu prea sunt pline de murdărie atunci când îl schimbi.

Cel mai important este să descoperi cauza problemei.

Dacă mama are dureri de sâni înainte sau după alăptat:

Poate fi vorba de o poziție greșită a lui bebe (gura, buzele, cerul gurii) care îl împiedică să sugă bine. Consecința: primește prea puțin lapte, iar sânii mamei nu sunt stimulați să producă mai mult.Cu timpul producția de lapte va scădea.

Soluția: Se va corecta,bineînțeles, poziția copilului în timp ce suge și totul va intra în normal. Cu sfatul unui specialist, totul se va rezolva.

Dacă mama nu are probleme:

Poate bebe nu depune un efort suficient de mare atunci când suge. Sau laptele iese cu viteză prea mare și invadează gura lui bebe. Sau poate mama nu are mult lapte fiindcă bebe nu solicită suficient sânii.

Soluția: E nevoie de stimularea sânilor și a lui bebe. În timp ce suge se va comprima sânul pentru a-l încuraja să crești cantitatea de lapte pe care o primește. De asemenea, trebuie mutat când la un sân când la altul în timpul alăptării. Mama mai poate lua produse care stimulează producția de lapte, pe care le găsești în farmacii. Mai poți mânca fenicul, sau poți bea ceai de fenicul și de schinduf. Atenție, însă! Aceste produse se folosesc pe termen scurt, fiindcă altfel produc o lactație excesivă.

Ce faci când ai prea mult lapte?

Așa cum o cantitate prea mică de lapte nu este bună, și una în excespoate dăuna. În general se estimează că bebe bea atât cât are nevoie și că producția mamei se va diminua în consecință, adaptându-se.

Când acest mecanism nu funcționează, bebe va fi balonat, îl va durea burtica, deci va plânge, cerând sânul. Chiar dacă alăptatul are efect antidurere pentru bebeluși, determină în final un cerc vicios care nu va rezolva problema.

Soluții:

–         poziția fiziologică de alăptat (mama culcată pe jumătate, bebe în față, stând cu burta pe abdomenul mamei) va diminua forța de ieșire a laptelui și va fi mai confortabilă pentru bebe care va putea elimina aerul în timp ce suge.

–         e indicat să îi dai două mese de la același sân (va trebui să te mulgi puțin de la celălalt sân pentru a te simți confortabil). Astfel cantitatea de lapte se va diminua puțin.

–         dacă producția este foarte mare, mama poate dona laptele său unui spital pentru a fi utilizat de alți bebeluși care nu au acces la laptele mamei lor. E o soluție care necesită mai mult timp, dar este un gest frumos pentru alți copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *