Alcoolul in timpul sarcinii nu este 100% contraindicat

Regula de baza in ceea ce priveste consumul de alcool in timpul sarcinii alcool1consta intr-o contraindicatie totala.

Un studiu publicat recent arata, insa, ca a bea bauturi alcoolice in cantitati mici in timpul sarcinii nu dauneaza sanatatii fatului, dezvoltatii fizice si mintale a viitorului bebelus.

O cercetare publicata recent in “Jurnalul International de Obstetrica si Ginecologie” (BJOG) arata ca un consum minim de alcool in timpul sarcinii nu afecteaza dezvoltarea normala a fatului. La aceasta concluzie a ajuns un grup de cercetatori din Marea Britanie care au analizat abilitatile a peste 10.000 de copii in varsta de aproximativ sapte ani. Acestia au fost impartiti in doua grupuri: o parte din copii s-au nascut din mame care nu au consumat pic de alcool in timpul sarcinii, iar cealalta parte din copiii participanti la studiu s-au nascut din mame care au baut alcool in cantitatii mici in timp ce erau gravide cu micutii.

Abilitatile celor peste 10.000 de copii au fost testate, iar cercetatorii din Regatul Unit au ajuns la concluzia ca nu exista diferente semnificative intre cele doua grupuri de copii proveniti din mame care nu au consumat alcool si cele care au consumat in cantitati reduse.

“Se stie ca a consuma mult alcool in timpul sarcinii afecteaza sever buna dezvoltare a fatului, dar este foarte putin probabil ca bauturile alcoolice in cantati mici sa aiba efecte nocive asupra micutilor”, spune profesorul Yvonne Kelly co-autor al studiului publicat in BJOG. “Nu este biologic plauzibil ca un pic de alcool sa afecteze dezvoltarea fatului in niciun fel”, adauga profesorul Kelly.

Dezvoltarea copilului depinde de prea multe ca sa conteze un strop de alcool

Ea si echipa de cercetare au urmarit indeaproape copiii care au participat la studiu inca din momentul nasterii pana la varsta de sapte ani. Le-au testat capacitatile mintale, precum si pe cele fizice si au interviat mamele copiilor pentru obtine un tablou complet asupra mediului in care au crescut copiii.

Profesorul Yvonne Kelly atrage atentia ca intre grupurile de copii proveniti din mame care nu au consumat alcool si cele care au facut-o in cantitati mici nu a observat diferente semnificative in dezvoltare si ca alcoolul in sine nu are cum sa afecteze cresterea micutilor. “Dezvoltarea unui copil depinde de mult mai multi factori din mediul inconjurator incat sa putem da vina pe cateva guri de alcool consumat de mama in timpul sarcinii pentru capacitatea intelectuala usor mai redusa unui micut, spre exemplu”, atrage atentia medicul cercetator.

In ceea ce priveste cantitatea pe care cercetatorii britanici au considerat-o “sigura” pentru a fi consumata de femeia insarcinata pentru a nu afecta fatul, aceasta este de un pahar (shot) de tarie pe sau 100 de mililitri de vin, pe saptamana.

lyla.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *