duminică,noiembrie 28, 2021

Sunt anumite sporturi care se pretează a fi practicate încă de la cele mai fragede vârste. Schiul, snowboardul sau patinajul pe gheață sunt sporturi pe care cel mic le poate începe devreme. Iată câteva elemente importante care te vor ajuta să alegi sportul potrivit pentru copilul tău.

sportul-de-iarnă

–         Schiul de fond poate fi început chiar de la 2 ani. Este unul dintre cele mai complexe sporturi care solicită toți mușchii și toate articulațiile, cât și sistemul cardiovascular și pulmonar. Datorită efortului regulat pe care îl furnizează, schiul de fond dezvoltă perseverența și tenacitatea copilului. Alte beneficii: calmul și dezvoltarea curiozității copilului pentru natură.

Sfat: indiferent de altitudine, ochelarii sunt indispensabili, ca și crema solară cu indice maxim. Alege veșminte călduroase și capabile să lase transpirația să treacă.

–         Schiul alpin este recomandat începând cu 3 ani. Acest sport dezvoltă suplețea corpului și articulațiile membrelor inferioare, echilibrul și coordonarea. Are efect și asupra reflexelor de adaptare la mediu, fiindcă ajută la evitarea căzăturilor.

Sfat: casca este indispensabilă și trebuie să fie conformă cu normele de securitate. Echipamentul este mai puțin costisitor: un bluzon călduros este esențial. Ochelarii și crema de soare sunt necesare și aici.

–         Snowboardul poate fi practicat începând cu vârsta de 6 ani. Favorizează autonomia, fiindcă dă o mare libertate mișcărilor. Contribuie la conștientizarea corpului și la stăpânirea lui. Necesită însă un efort muscular și articular important.

–         Sfat: alege veșminte ample pentru ca cel mic să se simtă confortabil, cu întărituri la nivelul genunchilor și feselor. Atenție, fracturile de la încheietura mânii sunt frecvente în acest sport. Utilizează și alte accesorii care amortizează eventualele căzături. Mănușile nu sunt suficiente pentru a preveni fracturile.

–         Patinajul pe gheață este potrivit începând cu 5 ani. Ca și gimnastica și dansul, patinajul dezvoltă un mare număr de aptitudini fizice. Ameliorează echilibrul și dezvoltă simțul artistic. Stimulează reflexele.

–         Sfat: alege cu grijă modelul patinelor și vezi dacă au stabilitate. Protejează degetele copilului cu mănuși de schi (cele de lână sunt insuficiente). Înainte de patinajul propriu-zis e necesară o perioadă de 10 minute de încălzire.

 

Indiferent de sportul ales, lasă-l pe copilul tău să se acomodeze cu el în ritmul propriu. Nu-l brusca. Ține cont de condițiile meteo, alege o zonă dedicată sportului respectiv și preferă perioadele scurte de practicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *