Alegerea saltelei si accesoriilor pentru patul copiilor

Inca imi mai amintesc discutiile fara final avute cu cei din familie despre acest accesoriu considerat oarecum neesential pentru ei: alegerea saltelei pentru patul celui mic. Parintii nostri au fost mirati, auzind cam ce fel de idei aveam noi depre saltea – citisem mult si ajunsesem la concluzia ca trebuie sa fie din cocos. Printre primele lor reactii a fost – de ce acord asa mare importanta saltelei, ei au avut saltea din iarba si nu patit nimic :). Tocmai aici vine diferenta: in trecut, saltelele erau din iarba uscata, paie, iar cea mai “bio”, daca o pot numi asa, era din trifoi. In timp au aparut cele din burete, mai usoare. Astazi, cele mai cautate sunt cele din fibra de cocos si cele de tip relaxa.
Piata ne oferea mult prea multe variante pentru noi, ca viitori parinti, care acum vedeam pentru prima data aceste obiecte. Documentandu-ne, am ajuns la concluzia ca cele mai utilizate sunt cele din fibra de cocos tip sandwich. Acum, si sandwich-ul acesta are mai multe posibilitati. Pot spune ca varianta optima ramane cea cu cocosul pe lateral, salteaua aproape ideala pentru un nou nascut. Imi place ca dupa aproape 1 an si jumatate de utilizare este ca noua!
Va povestesc in continuare, din ceea ce m-am documentat, cam cum trebuie sa fie o saltea pentru a fi potrivita unui nou nascut. In nici un caz prea moale – nu din burete simplu, care se incinge si se deformeaza foarte usor, dar nici extrem de tare – nu din fan, iarba de orice fel, granule vegetale – cereale. Trebuie sa fie un pic mai rigida, astfel incat sa poata mentine curburile fiziologice ale coloanei vertebrale nemodificate. Alegerea saltelei il va influenta pe cel mic in mare masura, pentru ca patutul este locul unde copilul petrece in jur de 70% din timp, cel putin in primele luni de la nastere. Ce este vital pentru saltea este sa fie potrivita ca si dimensiuni ale patului. Potrivirea ar trebui sa fie cat mai exacta pentru a nu ramane spatii care sa preteze la accidente.
Noi am ales o saltea cu fibra de cocos din urmatoarele motive: este in mod normal hipoalergenica, foarte ferma, cu un strat de ventilare, acoperit cu latex, care retine caldura pentru a fi confortabila, cu umiditatea si temperatura normala, usor de spalat, estetica. Despre partea estetica o sa va povestesc la final, cat de mult a contat pentru mine acest aspect 🙂 Stratul interior al saltelelor de acest tip este compus dintr-un strat gros de fibra de cocos acoperit in latex, cu trei centimetri de poliuretan (pentru fermitate) pe fiecare parte, ceea ce creste nivelul de confort. Materialul cu care sunt acoperite are un fermoar intr-o parte si are un strat de aerisire ce regleaza temperatura.
Saltelele ferme, cum este si cea din cocos ajuta la combaterea durerilor de spate, la sanatatea coloanei vertebrale, tocmai de aceea poti folosi acest tip de saltea si pentru copii mai mari, in varianta cu un strat superior de latex, care este un pic mai moale. Evident, nu numai salteaua ajuta la mentinerea sanatatii coloanei vertebrale, este important sa-I invatam pe cei mici sa doarma corect, nu in pozitii care ii pot afecta integritatea coloanei, pentru ca degeaba salteaua este exact cum trebuie sa fie, daca propriul copil este inamicul sanatatii sale :).
Acum mai apare o intrebare! In primele luni cum trebuie sa doarma cel mic – cu perna sau fara? Raspuns corect: FARA. Motivele sunt multiple si nu sunt doar cele intuite de noi toti legate de sufocarea nou nascutului, care-si va afunda nasul in atat de simpaticul accesoriu sau de moartea subita a sugarului. Si atunci, cum se face ca toate, dar absolut toate seturile de lenjerie pentru copii de pe piata se vand cu perna? Daca am pune perna sub capul sugarului barbia acestuia ar “cadea” in piept, iar in acest fel caile de acces ale aerului ar fi partial obstruate prin insasi pozitia curbata ale acestora. Imaginati-va traheea ca pe un tub relativ ingust pe care daca-l si indoi aerul va circula cu si mai multa dificultate. Cel mult se poate aseza un sul din prosop sub umerii nou-nascutului, niciodata sub gat sau sub cap.
Lenjeria trebuie sa fie din bumbac si preferabil fara aparatori laterale. Sunt de parere ca bebelusul trebuie sa respire aerul din jur, este important sa ii lasam libertatea de a vedea si de a ne cauta, oricat de frumoase si cochete ar fi aceste aceste accesorii. Cand am luat decizia de a nu pune aparatori patutului, cei apropiati incepusera cu intrebarile: si daca se loveste cu capul de marginile patului? I-am asigurat ca atunci cand este atat de mic, incat sa nu inlature singur aparatorile laterale, nici nu este atat de mobil incat sa se loveasca. Iar atunci cand devine mobil, nu le mai tolereaza singur.
Si acum, pe final, sa va povestesc de partea estetica de care pomeneam mai sus. Ne hotaram, in sfarsit ce tip de saltea sa achizitionam si ne decidem sa mergem la cumparaturi. Eram extrem de emotioanta, cum de altfel eram de fiecare data cand mergeam sa cumpar cate ceva pentru cel mic. Aveam o burtica rezonabila, desi eram in luna a 9-a. Am ajuns in magazinul cu pricina, eram cu lectia invatata – studiasem atat online, cat si offline structura si tipul de saltea, de parca ma pregateam de cel mai important examen al vietii mele 🙂 Entuziasta, ii cer vanzatorului sa imi arate toate modelele de saltea pe care le are in gestiune, l-am trimis sa-mi aduca din depozit saltele cu alte tipuri de imprimeu – saracul a cedat repede si a fost dornic sa-mi satisfaca placerile de femeie gravida J Dupa 45 de minute de studiat modele si imprimeuri, m-am decis asupra unuia. Inutil sa spun ca niciodata, dar absolut NICIODATA nimeni nu a apucat sa mai vada imprimeul, dupa ce s-a nascut copilul, din simplul motiv ca intotdeauna se doarme pe cearceaf si nu pe imprimeu direct, fie el cu cele mai simpatice figurine :).
Voi cum ati ales salteaua pentru bebelusi?