sâmbătă,ianuarie 22, 2022

Alergia la arahide

Este a doua cauză de alergii alimentare la copii. Începând cu 3 ani devine alergia alimentară cea mai răspândită la cei mici.  În ultimii zece ani numărul copiilor afectați de acest tip de alergie s-a dublat. Iată cauzele, cum o poți preveni și tratamentele.

Arahidele mai sunt cunoscute și sub denumirea de alune de pământ și fac parte din familia leguminoase. În privința dezvoltării alergiei la acest tip de plantă nu există o regulă. Un copil poate fi alergic la arahide încă de la primul contact, iar un adult poate deveni după ce le-a consumat de mai multe ori.

Când ești alergic la arahide trebuie să le eviți atât pe ele cât și alimentele care le conțin. Cei care sunt alergici la arahide pot fi și la nuci, alune, fistic etc.

Pentru a preveni alergia la cei mici trebuie să fii atentă la reacțiile pielii. Dacă vezi o urticarie, chiar mică, e bine să mergi la medicul alergolog să vezi cauza. Acesta îi va face teste cutanate și analiza sângelui.

ARAHIDE 1

Cauze

Alergia este produsă de către proteinele pe care le conțin arahidele. Acestea rezistă la căldură și digestie și de aceea vor declanșa o hiper-reacție a sistemului imunitar, reacție care se află la originea simptomelor, adesea severe, ale acestui tip de alergie. Nu trebuie să uităm că arahidele sunt cam peste tot. Multe produse industriale conțin urme de arahide: cerealele de la micul dejun, batoanele de ciocolată, cremele, prăjiturile etc. De aceea, e bine să citești etichetele alimentelor pe care le consumă cel mic pentru a evita orice reacție alergică.

Adesea alergia la arahide se poate declanșa și dacă cineva mănâncă lângă cel alergic astfel de alimente. Este acea caracteristică numită aeroportare. Alergenii se răspândesc ușor în atmosferă chiar și când le gătești. Atenție mare, deci!

Simptome

Uneori pot fi minime: mâncărimi ale pielii sau semne de urticarie.  În alte cazuri reacțiile alergice sunt mai violente și chiar pot declanșa jene respiratorii sau edemul Quincke, care poate fi și mortal dacă nu se intervine la timp. În cazuri foarte rare alergia la arahide poate declanșa o reacție extrem de violentă, cu simptome majore: șocul anafilactic care necesită urgență medicală.

Pentru a evita toate acestea e foarte important să fie consultat fie de medicul de familie, fie de un alergolog, încă de la primele simptome ale alergiei. În ultimii ani alergologii dispun de metode moderne și precise pentru a depista și identifica alergenii.

Tratamente

Numai un medic alergolog poate indica tratamentul adecvat în funcție de simptomele fiecăruia. Adesea răspunsul alergic este foarte rapid. Uneori poate dura câteva minute, alteori mai mult. De aceea,  persoana alergică trbuie să aibă în permanență medicamente specifice: antihistaminice, corticoide (comprimate sau siropuri), un bronhodilatator, adrenalină (injectabilă sau sub formă de stilou).

Dacă nu ai la dispoziție astfel de remedii, sună imediat la 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *