Alergia la proteinele din laptele de vacă este prezentă la copiii până la trei ani. De obicei alergiile dispar sau se atenuează către 5-8 ani. Fii atentă la semne ca să iei măsurile de rigoare.

Alergia-la-laptele-de-vaca

De obicei, după 5 ani, 80% dintre alergiile provocate de proteinele din laptele de vacă se resorb, iar după 8 ani, 90%. Cam 10% dintre copii păstrează această problemă şi când devin adulţi. Factorii familiali (frate, soră, părinte alergic) pot favoriza dezvoltarea acestui tip de alergie. Este o diferenţă între alergia la laptele de vacă şi cea la lactoză. Prima este o alergie alimentară- sistemul imunitar al bebeluşului consideră proteinele din laptele de vacă drept o substanţă periculoasă, ceea ce determină o reacţie alergică. În a doua situaţie este vorba despre o disfuncţie a digestiei faţă de lactoză, provocată de lipsa unei enzime (lactaza) în sistemul digestiv.

 

Cauze

Nu se cunosc cu exactitate cauzele alergiei la proteinele din laptele de vacă. Totuşi, factorul genetic are o anume greutate în dezvoltarea alergiei la bebeluşi. Dacă părinţii acestuia sau cineva apropiat din familie (fraţi, surori) au suferit astfel de probleme în copilărie, riscurile ca nou-născutul să fie alergic la proteinele din lapte cresc. Aceste proteine externe sunt primele la care cel mic este expus. Pentru a o elimina trebuie suprimat laptele de vacă şi alimentele care pot conţine urme ale acestei proteine alergene.

 

Simptome

Semnele pot fi digestive(diaree, balonare, constipaţie), dermatologice (eczeme, urticarie) şi uneori respiratorii (rinite, tuse, strănut). Acestea pot varia de la un copil la altul şi se pot manifesta cu intensitate mai mare sau mai mică, izolat sau asociate. De obicei apar la câteva ore după ingestia laptelui sau altor produse care conţin proteine din lape de vacă. Alteori semnele sunt destul de directe: dureri abdominale, diaree sau constipaţie. Dacă bebe plânge şi are buzele umflate în timp ce bea din biberon, poate fi vorba de o alergie. De această alergie mai pot fi legate şi un reflux gastro-esofagian sau tulburări de somn. În situaţii mai grave pot apărea eczeme severe, sânge în scaun, lipsa creşterii în greutate. Cea mai gravă formă de alergie este şocul anafilactic care poate fi chiar fatal.

 

Tratamente

Este bine a alergiile să fie diagnosticate cât mai devreme posibil pentru a lua măsurile necesare. Prima etapă constă în oprirea alimentaţiei bazată pe lapte de vacă. Laptele este înlocuit cu lapte pudră specific, fără proteinele provocatoare de alergii. Acesta va fi prescris de medic. În caz de alergii importante există produse pe bază de acizi aminaţi. Alergiile netratate sau tratate târziu pot expune copilul la riscuri de polialergii mai târziu şi pot determina chiar apariţia astmului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *