Alergiile – o reală problemă a zilelor noastre

Alergiile reprezintă o reală problemă a zilelor noastre, atât pentru adulţi, cât mai ales pentru copii.
Cine îşi imaginează că acei copii nascutiu şi crescuţi la ţară nu se confruntă cu aceste probleme, se înşeală amarnic. În orice medii, alergiile sunt acum întâlnite. Şi dacă bolile alergice au fost semnalate încă de acum aproximativ 3000 de ani, în ultimul secol a luat proporţii semnificative, fenumenul luând practic amploare de la an, la an.

Formele sunt diverse, de la cele cutanate, la cele alimentare sau respiratorii, iar cauzele şi mai diverse, de multe ori neidentificate.
Alergia reprezintă defapt o reacţie a sistemului imunitar la diverse substanţe, astfel atunci când un factor alergen vine în contact cu organismul uman, fie prin atingere, fie prin inhalare, ingerare sau injectare, corpul priveşte alergenul că pe un invadator. Organismul uman determină sistemul imunitar să dezvolte o reacţie denumită reacţie alergică, eliberând histamine şi alte substanţe pentru a se apară.
În general, copiii şi adulţii tineri sunt mai vulnerabili din acest punct de vedere, persoanele vârstnice dezvoltând mai rar astfel de afecţiuni.
Cele mai multe alergii sunt provocate de praf, polen, acarieni, par de animale, mucegaiuri şi ciuperci, atunci când vorbim de alergii respiratorii. Aceşti aeroalergogeni inhalaţi din atmosfera, pot afecta căile respiratorii, în special la copii mici şi bebeluşi, care nu au un sistem imunitar format la nivelul aparatului respirator. În ultimii ani se înregistrează tot mai multe cazuri în special pe acest segment şi studiile au arătat că principala cauză a înmulţirii acestor cazuri este tocmai poluarea din ce în ce mai mare, care amplifică efectele aeroalergogenilor.
Cele mai des întâlnite forme sunt rinita alergică şi astmul bronşic.
Rinita alergică este caracterizată de obstrucţie nazală, strănut, secreţii nazale apoase, senzaţia de usturime şi mâncărime la nivel nazal sau faringeal, tuse, ochi roşii şi umezi.
Astmul bronşic, mult mai grav se caracterizeză prin dificultăţi respiratorii.
Când vorbim de alergii alimentare, cele mai multe alergii sunt provocate de proteina din laptele de vacă, produsele din soia, albuşul de ou, glutenul, fructele de pădure, ciocolată, nucile, arahidele, alunele, peştele şi crustaceele.
Există cazuri când alergia apare imediat, însă există şi cazuri când aceasta se manifestă abia a două zi, poate şi mai târziu.
Cele mai întâlnite simptome pentru prima formă de alergie sunt:
- strănut
- puls accelerat
- gât inflamat
- limba iritată
- ochi umezi
Pentru cea de a două formă, cele mai commune simtome sunt:
- urticarie
- greţuri
- balonări
- vărsături
- diaree
- senzaţie de căldură
- mâncărimi sau înroşirea pielii
În cazuri rare, poate apărea şocul anafilactic, în care copilul sau adultul imediat după ingerarea unui aliment nu mai poate respiră şi îi scade tensiunea arterială.
Unele alergii alimentare gen cele la proteina din laptele de vacă sau ouă pot dispărea undeva în jurul vârstei de 5-6 ani. Alergiile la arahide, nuci, gluten, pot dura însă toată viaţă.
Aceste simptome pot apărea şi prin ingerarea unor medicamente care dezvoltă adesae astfel de reacţii. Cele mai des întâlnite alergii sunt produse de: penicilină, aspirină, ibuprofen, sulfamide.
Alergiile la nivel cutanat determină apariţia urticariei, a dermatitei atopice sau de contact. Acestea sunt provocate în general de intarrea în contact cu anumite substanţe chimice, detergent, praf.
Reacţii alergice pot apărea şi la înţepăturile de insecte, în special la copii.
Prin urmare, mare atenţie, atunci când apar simptomele descrise, mergeţi de urgenţă la medic.
Prin tratament, se poate scădea gravitatea simptomelor, dar există şi metode de a trata până la dispariţie o alergie, învăţând practic organismul să reacţioneze normal în faţă alergenului.
De regulă terenul alergic este ereditar, iar şansele că el să fie moştenit de copil sunt foarte mari. Dacă unul dintre părinţi este alergic, cel mic are şanse mari să fie şi el alergic, iar dacă ambii părinţi sunt alergici, copilul are şanse de peste 50% să moştenească această sensibilitate, putând dezvoltă şi alte forme de alergii decât părinţii săi.