sâmbătă,decembrie 9, 2023

Alimentele bau-bau pentru dinţi

0

MamiStieTot-sustine-campania

 Nutriția copilului meu

Când copilul mănâncă zahăr, fie el cristalizat sau lichid, bacteriile din cavitatea bucală se combină cu acesta pentru a forma un acid slab. Acidul atacă smalțul dinților şi poate cauza carii.

Problemele cauzate de zahăr depind de cantitatea consumată şi timpul petrecut în gură.

Morcovelul

Orice fel de zahăr se combină cu bacterii. Zahărul natural este rău pentru dinţi ca şi zahărul alb rafinat! Multe alimente nutritive conţin zahăr natural. consumati lapte, suc de fructe neindulcit (fără adaos de zahăr) și chiar alimente bogate in amidon, cum ar fi biscuiti neindulciti Fructele simple sau sucurile din acestea au zahăr natural. În cazul în care copilul dumneavoastră  pofteşte la sucurile de fructe între mese, el îşi va construi continuu straturi de zahăr noi pe dinţi, gata să atace acid iar şi iar smalţul. Cel mai bine este sa bea APĂ între mese.

Alimente bogate în amidon, cum ar fi biscuiții, se descompun în zahăr. În cazul în care aceste alimente rămân în gura destul de mult, produc acid care cauzează carii.

Nu uitaţi să citiţi eticheta de pe ambalajul alimentelor pe care le cumpăraţi. Dacă citiţi acest articol sunt sigur că faceţi deja acest lucru încă de dinaintea naşterii . Legea impune ca etichetarea sa indice, în ordine descrescătoare, ingredientele în funcţie de greutate. Aveţi în vedere următoarele ingrediente: zahăr, îndulcitor din porumb, sirop de porumb, dextroză, fructoză, glucoză, miere, sirop de arţar, melasă sau zaharoză.

De asemenea, atenție: unele medicamente lichide (cum ar fi siropuri împotriva tusei) conțin mult zahăr. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru a prescrie medicamente pe cât posibil fără zăhăr în exces. : fructele pot ataca serios smalţul dinţilor dacă nu sunt consumate cum trebuie şau în exces.

 Super – sfaturi facile

Copiii în creștere, au nevoie de mici gustari pe parcursul zilei . Iată câteva sfaturi:

  • Reducerea cantitatii de zahăr în fiecare zi (lichid sau solid). Dacă copilul dumneavoastră va consuma suc sau băuturi răcoritoare în timp ce se joacă, gura lui va fi acoperită continuu cu zahăr. Este mai bine să-i oferiti apă între mese şi când oboseşte.
  • Nu-i dati alimente bogate în zahăr care rămân mult timp în gură cum ar fi dulciuri și alte bomboane. Evitati să-i dati dulciuri care se lipesc de dinţi, cum ar fi caramele şi stafide. Puteti încerca o guma de mescat fără zahăr dacă micuţul are poftă de ceva dulce.
  • Păstrați gustări hrănitoare la îndemâna copilului, pentru ca acest să le poată “accesa” uşor. Pune morcovi sau cuburi de brânză în partea de jos a frigiderului. Copiilor le place ceea ce este mic cum ar fi  pachete de cereale, nuci sau semințe si fructe de padure si legume pe care să le alegem în funcție de vârsta copilului.  Concluzii

Sarcina principală a parintilor este de a curaţa dinţii copilului, , si de a-i limita consumul de  lapte, suc, pâine sau fidea. Aceste alimente sunt parte integrantă a dietei echilibrate atât de necesară copilului În condiţiile în care nu poţi să realizezi un periaj corectadu-ţi aminte sfaturile din articolul anterior privind alimentele prietenoase cu dinţii:

1. Morcovul, aliment de bază pentru sănătatea dinţilor copilului tău pentru că este unul dintre alimentele pe care noi oamenii le mestecăm cel mai mult înainte de a le înghiţi. Saliva secretată ca urmare a acţiunii repetate de masticaţie va neutraliza mare parte din aciditatea din gură

2. Guma de mestecat, cum ar fi  Orbit for Kids , care este instrumentul de mestecat cel mai redutabil inventat de om.

3. Citiţi cu atenţie articolul anterior şi veţi găsi şi alte idei.

SFAT MEDIC

Guma de mestecat fara zahar

Periuta si pasta de dinti sunt prietenii nedespartiti ai copilului dumneavoastra, daca vreti ca el sa aiba un zambet sanatos. Totusi, sunt situatii in care aceste mijloace de igienizare nu pot fi folosite. De exemplu, copilul ia o gustare la gradinita sau la scoala sau mergeti impreuna cu intreaga familie la un restaurant sau intr-o vizita.

In aceste situatii, recomandam guma de mestecat pentru copii, fara zahar. Prin actiunea mecanica, guma indeparteaza resturile alimentare de pe dinti. In plus, ea stimuleaza secretia salivara, iar in saliva se afla o substanta cu efect antimicrobian, numita „lizozim”.

Guma de mestecat trebuie mestecata timp de 15-20 de minute, timp in care salivasecretata va curata dintii datorita proprietatilor sale antibacteriene

Anumite studii au aratat ca un anumit ingredient din  guma de mestecat numit „xylitol” stimuleaza remineralizarea unor mici leziuni ale smaltului.

 

EDC_orbit_for-kids_cmyk-02

Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *