Alocaţiile copiilor – subiect de ceartă între Ponta şi Gorghiu

foto: adevarul.ro

Alocaţiile copiilor - subiect de ceartă între Ponta şi Gorghiu
foto: adevarul.ro

Un subiect sensibil pentru mulţi românii, alocaţia pentru copii, a declanşat un adevărat război al declaraţiilor, între premierul Victor Ponta şi co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.În războiul acuzaţiilor derulate pe conturile de socializare, Ponta susţine că Gorghiu nu cunoşte faptul că alocaţia pentru copii este 84 de lei, în timp ce aceasta îi răspunde tăios că suma respectivă face referire la alocaţia pentru sprijinul familiei, alocaţia pentru copii fiind în continuare 42 de lei.

De la ştirileprotv.ro, aflăm că cei doi s-au catalogat unul pe altul drept „neştiutoare” sau „mincinos”, iar joi, Gorghiu i-a cerut lui Ponta să dubleze alocaţiile, aşa cum s-a lăudat într-o postare.

În România alocaţia pentru copii este de numai 42 de lei pe luna, adică nici 10 euro, cea mai mică din Europa. Până şi copiii bulgari primesc 13 euro.

Gorghiu a arătat că i se pare ”de toată jenă” schimbul de replici pe care premierul Ponta l-a făcut, zilele acestea, pe tema măririi alocaţiilor copiilor”.
”Parcă se reia întreagă campanie de minciuni din campania electorală din noiembrie, 2014, atunci era vorba de pensii, acum de alocaţii. Vreau să le spun tuturor, şi să înţeleagă toţi pesediştii, de la Ponta în jos, faptul că în România, alocaţia pentru copii nu a mai fost actualizată de şapte ani de zile şi se situează sub media europeană, care este la 100 de euro”, a precizat Alina Gorghiu.

Ea a dat şi exemple privind cuantumul alocaţiei în ţări europene, arătând că în Italia, aceasta ajunge la 122 euro, iar în Ungaria, ţară ex-comunistă, este de 63 de euro, lunar, şi de 101 euro, pentru copii cu dizabilităţi. Ea a mai spus că şi Bulgaria are alocaţia pentru copii mai mare, ajungând la 13 euro, deşi salariul, la bulgari, este mai mare că în România. ”Cei 42 de lei alocaţi copiilor din România înseamnă mai puţin de zece euro. Ponta spunea că nu există alocaţie sub 84 de lei. Nu mai vreau să fac demonstraţii, dar mă obligă premierul”, a declarat Alina Gorghiu, arătând un fluturaş cu alocaţia în cuantum de 42 de lei.

”Ideea este că alocaţia, în România nu e corelată nici un inflaţia, nici cu puterea de cumpărare şi nici cu coşul zilnic, şi mai ales cu necesităţile unui copil la hrană, întreţinere şi studiu şi evident că avem cel mai mic raport alocaţie /salariu din UE, valoarea alocaţiei însemnând doar 4% din salariul minim”, a mai afirmat Gorghiu.
Ea i-a transmis premierului Victor Ponta că, dacă deja a mărit ”pe Twitter alocaţiile, de alaltăieri, îl roagă să facă acest lucru şi în viaţa reală”.

Gorghiu i-a solicitat premierului ”să formalizeze dublarea alocaţiilor, din mediul virtual, printr-un proiect de lege”, arătând că există în Parlament un proiect al PNL, respins de Senat şi care a ajuns în Camera Deputaţilor.
”Dacă simte nevoia să urgenteze, sunt absolut convinsă că măreaţa statistică, în privinţa Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului, nu va fi stricată de o ordonanţă de urgenţă în care să mărească aceste alocaţii”, a mai spus Gorghiu, precizând că poate face acest lucru inclusiv într-o zi de duminică.
”Dacă crede că este o zi în care nu vrea să deranjeze poporul român cu anunţuri, aşa cum a făcut în cazul demisiei lui Vâlcov, îl anunţ că aşteptăm cu interes inclusiv ziua de duminică să facă acest anunţ”, a afirmat copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a spus că, în opinia PNL, ”dublarea alocaţiilor nu e o măsură compensatorie, ci una obligatorie, un prim pas pentru a se ajunge, în viitor, la suma de 200 de lei”.

Premierul Victor Ponta şi liderul PNL Alina Gorghiu au avut, marţi, un schimb de replici prin intermediul reţelelor de socializare pe tema alocaţiei pentru copii, Gorghiu acuzând o „informaţie falsă aruncată de dl Ponta în spaţiul public” după ce acesta a scris că ea „nu ştie că s-a dublat la 84”.
„Greşeală D. Gorghiu nu e gravă! Grav că nu ştie că s-a dublat la 84! Şi nu ştie cât ar costă bugetul dacă se fac 200!”, a scris Ponta pe Twitter, făcând trimitere la un articol de presă potrivit căruia copreşedintele PNL Alina Gorghiu a vorbit la o emisiune televizată despre un proiect al liberalilor de majorare a indemnizaţiilor pentru copii (de la 46 de lei la 200 de lei), indicând greşit valoarea de 46 de lei, în loc de 42 de lei.

Alina Gorghiu a scris, la rândul sau, pe Facebook, acuzând că Ponta răspândeşte o „informaţie falsă” şi că Guvernul nu a dublat alocaţia pentru copii, care este tot 42 de lei, ci a majorat alocaţiile familiilor care au un venit net lunar de până la 530 de lei pe membru de familie. „Dl Victor Ponta susţine, în scris, pe Twitter, că Guvernul a dublat alocaţia pentru copii. Fals. Nu a dublat alocaţia pentru copii, această este tot 42 de roni.

Guvernul a majorat nu alocaţiile copiilor, ci pe ale familiilor, nu pentru toate, ci doar în cazul acelora care au un venit net lunar de până la 530 de lei pe membru de familie. Această informaţie falsă, aruncată de dl Ponta în spaţiul public, este dovadă că Prim-ministrul României nu se poate opri în a minţi populaţia României”, a susţinut Gorghiu.

Proiectul de lege al liberalilor pentru creşterea alocaţiei la 200 de lei a picat în Senat după ce reprezentanţii Guvernului au spus că nu există fonduri. Proiectul este acum la Camera Deputaţilor, iar liberalii le cer colegilor din PSD să îl aprobe într-o formă cu creşteri în trepte, prima fiind dublarea la 84 de lei pe lună.

Aşa şi? S-au certat, s-au războit, dar rezultatul este în continuare acelaşi! Copiii români au în continuare cea mai mică alocaţie din UE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *