Amenajarea camerei bebelusului

0

1. Primul lucru pe care trebuie sa il achizitionam cand incepem amenajarea camerei bebelusului, este patutul, locul in care nou-nascutul va petrece cea mai mare parte a timpului.

In functie de bugetul avut trebuie sa alegem cea mai buna varianta pentru cel mic: un pat tip cosulet pentru nou nascuti, un pat clasic de lemn pentru bebelusi, un pat transformabil, un pat pliant si lista poate continua, variantele fiind multimple. Nou-nascutul va petrece cea mai mare parte a timpului in patut, asa ca alegerea acestuia nu trebuie facuta in graba si cu rabat la calitate. Un prim aspect insa ce trebuie avut in vedere este materialele din care patutul este confectionat; este indicat sa fie material natural, hipoalergenic.

Un patut din lemn, tranformabil este o investitie foarte buna intrucat pe langa avantajul materialului din care este realizat, prezinta avantajul ca poate fi folosit pe termen lung, pana la adolescenta. Asadar o investitie ce se va amortiza usor in timp si totodata va asigura un mediu sanatos pentru somnul celui mic.

Salteaua este la fel de importanta ca si patul in sine, existand la ora actuala o varietate extrem de mare de saltele, de la cele clasice cu arcuri, la cele memory foam din spuma poliuretanica, sau cele din materiale naturale: latex, alge de mare, fibra de nuca de cocos, seminte de hrisca.

Bebelusii neavand un sistem imunitar format, pot dezvolta in primul an de viata forme variate de alergii, de aceea se recomanda ca tot ceea ce intra in contact direct cu pielea lor sa fie numai materiale natural, care sa nu pastreze mirosuri, sa absoarba rapid umiditatea, sa fie stabile termic, sa nu se incarce electrostatic (nu retine praf, nu permite dezvoltarea acarienilor).  Din aceste considerente, iar in plus pentru ca suportul sa fie unul ferm, dar elastic in acelasi timp pentru a asigura o dezvoltare corecta a coloanei vertebrale a copilului, o optiune foarte buna o reprezinta salteaua din fibre de nuca de cocos si seminte de hrisca. Semintele de hrisca au proprietarea ca ajuta bebelusul sa respire mai bine, in special atunci cand doarme pe burtica.

Lenjeria ce va acoperi patul celui mic trebuie sa fie 100% din tesaturi naturale. Daca patutul este realizat dintr-un material dur, este recomandat ca marginile patului sa fie captusite cu aparatori, pentru a evita ca acesta sa se loveasca la rostogoliri. Nu se recomanda utilizarea pernelor la nou-nascuti, pana la doi ani existand pericolul de suforcare si in plus pot afecta dezvoltarea corecta a coloanei bebelusului.

2. Un alt element important in camera celui mic este caneapaua/fotoliul/patul pentru parintele care va ramane de veghe atunci cand este cazul. Copilul poate dormi singur in camera chiar din prima zi, insa pentru noptile cand este agitat sau bolnavior si este necesara supravegherea lui, acest element devine indispensabil. Totodata este necesar un scaun pentru alaptat, iar atunci cand spatiul nu o permite, cele doua elemente vor trebui imbinate intr-unul singur.

Asadar alegerea trebuie bine gandita, acesta asigurand un spatiu adecvat de odihna pentru parinte:  confortabil, incapator si rezistent, dar in acelasi timp un suport ferm, drept, stabil pentru spatele parintelui in timpul reprizelor de alaptat/hranit.

Asadar o alegere potrivita in acest sens poate fi o canapea, de preferinta extensibila, care sa indeplineasca atat functia de pat in noptile de veghe, cat si functia de scaun de alaptat.

Unele mamici prefera sa ia bebelusul in camera lor, sau chiar in patul lor. Este alegerea fiecareia, insa cand faceti acest lucru aveti in vedere faptul ca este necesar ca suprafata pe care doarme cel mic sa fie una adecvata dezvoltarii sale sanatoase.

3. In camera lui bebe ar fi indicat sa existe o masa de infasat. Tineti seama ca procesul de pregatire pentru culcare este unul destul de laborious (schimbare scutec, cremuire,  masaj, gimnastica, curatare nasuc, urechi,  imbracare, etc) care dureaza destul de mult si atunci este bine ca locul in care se face acest lucru sa fie unul confortabil atat pentru bebe cat si pt parinte. Asadar, in primul rand masa de infasat trebuie sa fie un suport adecvat pentru cel mic: suficient de mare pentru a avea bebelusul loc pe el si a putea fi intors pe toate partile pentru masaj si gimnastica, cu fermitate potrivita pentru ca bebelusul sa se simta bine si sa se poata relaxa, cu margini laterale ridicate care sa impiedice caderea la miscari bruste. Pe de alta parte aceasta trebuie sa se afle la inaltimea potrivita pentru parinte care sa isi mentina o pozitie dreapta si relaxata a spatelui. Totodata pozitionarea mesei este bine sa asigure accesul usor la toate produsele necesare intregului proces de igrijire si pregatire pentru culcare, pe intreaga durata a procesului bebelusul neputand ramane nesupravegheat.

4. Deasemenea in camera bebelusului sau a copilului mic trebuie sa existe un dulap si/sau o comoda in care vor fi depozitate hainutele celui mic si alte obiecte necesare ingrijirii acestuia.

Ceea ce ar trebui avut in vedere la achizitionarea unui astfel de obiect este pe langa materialul din care este realizat (evident de preferat unul natural), important mai este ca acesta sa prezinte siguranta pentru cel mic in momentul in care va incepe sa se deplaseze singur. Prin urmare trebuie sa aiba stabilitate, sa nu prezinte colturi sau laturi ascutite in care s-ar putea accidenta si nu in ultimul rand sa aiba posibilitatea de a putea fi blocat accesul in el, atunci cand bebe va deveni extrem de curios si dornic sa descopere fiecare coltisor si sertar din casa.

5. Un element ce ar trebui sa nu lipseasca din camera bebelusului este umidificatorul de camera.

Cele mai des intalnite afectiuni la cei mici sunt infectiile respiratorii si de aceea trebuiesc luate masuri  pentru ca acestea sa fie pe cat posibil evitate. Bariera impotriva bacteriilor se afla in mucoasele aparatului respirator, care devin uscate si vulnerabile si nu mai pot lupta impotriva bacteriilor, in cazul in care umezeala din acestea este absorbita de aerul uscat din incapere.

Umiditatea recomandata este de 45-65%. In special in timpul somnului, din cauza pozitiei, congestia nazala este sporita, tendinta copilului va fi de a respire pe gura, iar inhalarea aerului uscat, nefiltart de mucoasa nazala poate duce la afectiuni grave, gen bronsite si altele.

In cazul copiluilui febril, umiditatea aerului este indicat sa fie intre 60-70%, aerul uscat favorizand cresterea temeraturii corporale.

Asadar, umidificatorul devine un accesoriu important in camera copilului inca de la nastere si necesar pe termen lung.

Si aici exista pe piata o varietate extrem de mare de produse, fiecare alegand in functie de buget si de functiile pe care doreste sa le indeplineasca. Exista variante cu jet de aer cald sau rece, digitale sau manuale, cu termometru si higrometru incorporate, cu lampa de veghe incorporata, capacitati de la 0,5 litri la cativa litri, cu posibilitate de reglare a intensitatii jetului de aer sau a directiei acestuia, cu posibilitate de oprire a aparatului cand lichidul adaugat ajunge la un anumit nivel etc.

Cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca sunt: posibilitatea de reglare a intensitatii jetului de aer (pentru a putea asigura gradul de umiditate optim fiecarei situatii) si functia de oprire cand lichidul din interior se termina (pentru a evita defectarea aparatului). Un alt aspect important de care ar trebui sa se tina seama este tipul umidificatorului, cel cu aer cald fiind greu utilizabil vara (anotimpul cand umiditatea din camera scade cel mai mult) din cauza caldurii suplimentare pe care o genereaza. In rest ramane la latitudinea fiecaruia ce functii suplimentare doreste sa mai indeplineasca ac est aparat.

6. Un alt accesoriu important in camera copilului, in special atunci cand copilul doarme singur, este video-camera. Odihna mamelor mai ales in primele luni de viata ale copilului, este esentiala in procesul de alaptare a sugarului. Oboseala este un factor determinant in diminuarea lactatiei, asa ca proaspata mamica ar trebui sa profite de fiecare minut in care bebelusul doarme pentru a se putea odihni ea insasi.

Cum marea majoritate a oamenilor se odihnesc cel mai bine in propriul pat, langa partenerul de viata, acest lucru ar trebui respectat si dupa aparitia noului membru in familie. Mamicile dezvolta de-alungul celor noua luni de sarcina anumite simturi, precum si si o relatie atat de speciala cu micutul, incat in primele luni de viata ii simte fiecare miscare, ii aude fiecare scancet, asa ca se va trezi extrem de usor  la orice sunet firav al bebelusului adormit. Prin urmare daca alegeti sa dormiti cu el in camera va veti trezi imediat chiar daca bebelusul doar isi schimba usor pozitia de somn. Alegand sa dormiti in camera voastra cu monitorul pe noptiera, veti putea avea un somn neintrerupt pana la trezirea bebelusului.

Mai mult, monitorul este extrem de util si ziua cand trebaluiti prin casa, vizionati un film in alta camera, faceti o baie sau orice altceva, fara sa il deranjati pe cel mic care doarme linistit in camera sa, dar totusi este permanent supravegheat.

7. Copii mici sunt extrem de sensibili si expusi la dezvoltarea diverselor forme de alergie, motiv pentru care se recomanda ca in primii ani de viata camera acestuia sa nu fie aglomerata cu plusuri, carti, perne, covoare, draperii, etc. Este de preferat ca acestea sa existe intr-un numar cat mai mic si ele sa fie curatate periodic prin spalare sau curatare cu aburi evitand dezvoltarea de alergii respiratorii, la praf si acarieni.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *