Ziua de 8 Martie, care pentru mine a fost întotdeauna ziua mamei şi nu ziua femeii (am început să consider că este şi ziua mea, numai după ce am devenit mama), mă umple de amintiri dragi din copilărie, amintiri plăcute şi haioase legate de cum petreceam noi ziua mamei şi cum încercăm să îi aducem mici bucurii.

Aceasta era  una dintre zilele pe care le aşteptam cel mai mult atunci când eram copil. Mi se părea o zi magică, în care îi ofeream mamei cele mai frumoase cadouri, pe care puteam noi să le facem la vremea aceea: pregăteam cu emoţie felicitări, culegeam flori din grădina de lângă şcoală sau strângeam din banii de buzunar pe care tată mi-i dădea în fiecare zi că să îmi iau un baton sau un pateu în pauza mare şi îi luăm un cadou simbolic (nu că aveam şi prea multe opţiuni înainte de ’90): o pereche de cercei de plastic cu clips, mărgele colorate, o ojă, un ruj, un deo Farmec sau Impuls, o loţiune Lara, sau un lapte demachjiant Doina.  Mama se arăta de fiecare dată încântată…chiar dacă nu o vedeam purtând niciodată acei cercei sau mărgele sau dându-se cu rujul roşu strident pe care i-l luam. Era încântată de gestul meu, de atenţia mea, cum cu siguranţă sunt şi eu de fiecare dată când cel mic îmi aduce de la grădiniţă un desen care arată mai mult a mâzgălitură, dar el spune că e o poveste acolo şi că a făcut-o special pentru mine…:). Aşadar este cel mai frumos şi preţios lucru!

Era ceva însă ce nu îmi plăcea deloc de 8 Martie, şi anume, acele fotografii alb negru, pe care ni le făcea domnul fotograf în spatele unui panou în care era decupată o inima, iar pe el avea acelaşi şi acelaşi mesaj:
„De ziua ta mămico,
Un mărţişor în dar
Căci te iubesc de-a pururi
Mă simt că un vlăstar.”
An de an, făceam aceleaşi poze în spatele aceluiaşi carton, pe care erau gravate aceleaşi versuri…Nici nu a fost necesar să le caut în arhivă, că îmi amintesc exact versurile şi după aproape 30 de ani…
Ei bine, partea aceasta nu îmi plăcea deloc. Şi cred că nici mamei. Şi totuşi, trebuia să o facem şi să o şi plătim an de an…din banii mamei, că aşa zicea Tovarăşa.

Mai era încă un aspect care nu îmi plăcea deloc: strânsul banilor pentru tovarăşa. Îmi amintesc că la noi era mai de bun simt tovarăşa şi nu ne punea să facem asta, dar auzeam de la colegii mei de şcoală că se practică şi că tot ea stabilea ce  cadou să i se ia. La noi fiecare îi ducea ce putea. Eu eram încântată că tata călătorea mult pe afară şi aveam mereu un parfumel, un ruj, un stilou sau un săpunel mai aparte. Iar tovarăşa era extrem de încântată de fiecare dată când îi aduceam lucruri “străine”.

Mie îmi plăceau felicitările acelea banale, pe care le făceam din coală albă (că alta de unde?), cu puţin aracet şi globuleţe pisate…nu prea aveam noi pe atunci accesorii de art & craft cum găseşti acum în orice librărie. Aşa că ne adaptam şi noi cu ce aveam. Mai trăgeam o dungă cu acoarelele şi gata. Mesajul era important 

Astăzi este moda origami sau moda reciclării tuburilor de hârtie igienică şi deiverse alte lucruri. Dar din ce îmi amintesc eu, hârtia albă era destul de rară, cea colorată o adevarată raritate, iar noi pe atunci reciclam ziarele…iar tuburi la hârtia igienică nici nu prae aveam 🙂

Dar era frumos aşa cum era! Ne bucuram de orice nimic şi aveam timp liber din belşug ca să lăsăm frâu liber imaginaţiei.

Mai îmi plăcea că, dacă era frumos afară, ne duceau ai noştri la pădure la plimbare in aer liber sau la iarbă verde , ne luau ciubuce şi vată pe băţ sau mere glazurate.

Cred că acele amintiri sunt printre cele mai valoarase şi deşi copilăria este atât de scurtă, timpul pare la vrâsta aceea atât de lung, iar amintirile se păstrează mult mai bine. Oricât de multe alte lucruri frumoase faci în viaţă, amintirile din copilărie îşi păstrează un loc aparte…şi culmea, rămân şi foarte vii după foarte mulţi ani. Iar ziua mamei şi modul în care o petreceam, este unul din acele momente speciale ce ne-au bucurat copilăria.

La mulţi ani mama, de 8 Martie!

La mulţi ani, tuturor mămicilor din lume în această zi specială!

Amintiri dragi de 8 Martie

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *