Anasonul – condimentul care redă pofta de viață

Anasonul
Foto: mindbodysynergynyc.com

Originar din Orientul Apropiat, anasonul este cultivat încă din Antichitate, fiind cunoscut ca unul dintre primele medicamente şi condimente utilizate.

Conform dovezilor descoperite, anasonul este unul dintre primele condimente cunoscute şi utilizate din cele mai vechi timpuri, atât în bucătărie cât şi în medicină. În Imperiul Roman, anasonul era cultivat în regiunea Toscanei şi era folosit cu preponderență de aristrocrație, după festinuri, pentru a ajuta digestia. În evanghelia lui Matei, din Biblie, se menţionează plata zeciuielii cu anason. În 1305, anasonul a fost listat de regele Edward I printre medicamentele impozabile, negustorii care îl aduceau la Londra fiind forţaţi să plătească o taxă. Sumele colectate erau folosite la repararea podului Londrei.

Această plantă este amintită şi în lucrările lui Dioscorides şi ale lui Pliniu cel Bătrân. În Europa Centrală, anasonul ajunge în secolul al IX-lea, în timpul domniei lui Carol cel Mare, care a promulgat reglementări clare privind speciile ce pot fi cultivate în incinta mănăstirilor sau de clasele nobiliare, precizând plantele şi condimentele ce pot fi utilizate în hrana oamenilor şi animalelor.

În Evul Mediu, alchimiștii au descoperit o calitate excep­țională a anasonului şi anume că, în com­binație cu alte plante aro­ma­tice, puterile sale vindecă­toare se înzeceau, trans­for­mându-l într-o adevărată ar­mă în lupta cu bolile. Astfel s-a ajuns ca o combinație de ana­son și alte ierburi, ce con­țin uleiuri volatile, să fie printre puținele remedii care au funcționat în timpul epidemiilor de holeră sau ciu­mă. Studiile recente au confirmat că efectul antiinfec­țios al anasonului crește de nu mai puţin de 32 de ori atunci când este combinat cu alte uleiuri.

 

Anasonul conţine vitaminele A, complexul B (B1- B6), C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, fier, esenţe aromatice, aldehida anisică, lipide, protide, zaharuri, amidon, anetol (componentul principal al uleiului volatil), colină, cetonele.

 

 

 

Beneficiile consumului de anason:

  1. favorizea­ză opri­rea sughițului, a refluxului gastro-esofagian.
  2. sti­mu­lează diges­tia.
  3. ajută la ușurarea digestiei, la combaterea ba­lo­nării, a colitei de fermentație și a sindromului colo­nului iritabil.
  4. calmează durerile gastrice și intes­tinale.
  5. ajută la tratarea insomniilor.
  6. con­feră o stare de optimism, vioiciu­ne.
  7. stabili­zează și reduce valorile glicemiei, diminuând în plus și riscul de complicații cardio-vasculare ale diabetului.
  8. ajută la scădere co­les­terolului total și a celui rău (LDL), precum și la scăderea valorilor trigliceridelor.
  9. anihilează rapid bacteriile, fungii sau virușii pato­geni din tubul digestiv.
  10. ajută la scăderea drastică a valorilor glicemiei.
  11. previne formarea gazelor în intestin.
  12. ajută la eliminarea mirosului neplăcut al respiraţiei.
  13. echilibrează secreția și eva­cuarea bilei și a sucurilor gastrice.
  14. inhibă senzația de greață.
  15. favorizează apariția unui apetit alimentar sănătos.
  16. stimulează lactația la mămicile care au probleme cu alăptarea.
  17. ajută la eliminarea paraziţilor intestinali.
  18. ușurează respirația și ajută la expectorație (la eliminarea mu­cusului în exces de pe căile respiratorii).
  19. reduce leziunile mucoasei gas­trice produse de sucurile gastrice, precum și de alte sub­stanțe toxice.
  20. stimulează dezvoltarea unei flore normale.
  21. îmbunătățeşte compoziția și calitățile nutritive ale laptelui matern.
  22. combate colicii la sugari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *