Andiva – cicoarea de vară


Cultivată si apreciată înca din vremea egiptenilor, andiva este o varietate legumicolă, obţinută prin intrarea în vegetaţie forţată a frunzelor de cicoare.
Andiva a fost menționată în antichitate în scrierile lui Pliniu cel Bătrân și Dioscoride. Totuși, pentru lumea modernă, tehnica de cultivare a fost descoperită accidental de un cultivator belgian în anii 1830 în Schaerbeek, Belgia.
Andivele sunt cultivate pentru uz culinar, prin tăierea frunzelor plantei și păstrarea rădăcinii și tulpinii într-un loc întunecat. Frunze noi înmuguresc, dar, în lipsa luminii, acestea sunt albe și nu mai sunt amare, ca frunzele crescute în aer liber. Ţara cu cea mai mare tradiţie în cultivarea andivelor este Franţa.
Andiva are o mare valoare terapeutică şi culinară. Are un conţinut bogat în: enzime, proteine, hidraţi de carbon, vitaminele A1, B1, B2, C şi K; săruri minerale şi minerale de calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, magneziu, dar şi uleiuri volatile, polizaharide şi caroten.
Beneficiile consumului de andive:
- benefic în tratamentul cancerului uterin, în tumorile ficatului, splinei şi laringelui.
- întârzie procesele îmbătrânirii.
- dizolvă pietrele din vezica biliară.
- previne întârzierile de creștere ale copiilor.
- reduce riscul instalării bolilor degenerative.
- întărește sistemul osos, previne osteoporoza.
- combate astmul, guturaiul şi afecţiunile cardiace.
- atenuează efectele stresului.
- stimulează secreţia de bilă şi evacuarea intestinală a acesteia.
- ajută la combaterea paraziţilor intestinali.
- combate obezitatea, benefice în curele de slăbire.
- calmează uşor sistemul nervos.
- stimulează dezvoltarea florei intestinale.
- reduce riscul apariției cancerului.
- diminuează efectele nocive ale radicalilor liberi.
- ajută la eliminarea edemelor.
- stimulează pofta de mâncare.
- uşurează digestia.
- îmbunătăţeşte capacitatea vizuală.
- ameliorează durerile de ochi şi vederea înceţoşată.
- reglează tonusul musculaturii vezicii biliare.
- previne afecțiunile și deteriorarea sistemului reproducător.
- stimulează secreţiile gastrice.
- reglează presiunea arterială.
- ajută în combaterea anorexiei.
- previne boala Alzheimer.
- combate acneea.
- menține hidratarea și echilibrează uleiurile de la nivelul scalpului.
- redă sănătatea părului, întărește firul și îi oferă strălucire.