anghinarea
Foto: sunimpex.wordpress.com

Anghinarea este una dintre cele mai vechi plante medicinale cultivate în lume de mai bine de 2000 de ani. Planta îşi are originea în Etiopia de unde s-a răspândit destul de repede şi în Europa de Sud.

Grecii şi romanii utilizau anghinarea pentru usurarea digestiei, tratarea afecţiunilor urinare şi a icterului.

În secolul al XVI-lea anghinarea ajunge să fie considerată o legumă nobilă, servită doar la masa regilor sau a nobililor din Europa.

Se spune că Ludovic al XIV-lea consuma în mod regulat anghinare şi, deşi suferea de gută şi colesterol mărit, au fost mulţi cei care au atribuit acestei plante longevitate a monarhului.

Anghinarea este o sursă bună de acid folic şi fibre alimentare. De asemenea este bogată în vitamine şi minerale esenţiale pentru păstrarea sănătăţii. Conţine vitaminele C, E, B1, B3, B9, K, provitamina A, şi este bogată în calciu, fier, potasiu, fosfor şi iod.

 

 

Beneficiile consumului de anghinare:

  1. ajută la regenerarea ţesutului hepatic.
  2. reduce tensiunea arterială.
  3. reduce proliferarea celulelor canceroase în mai multe forme ale bolii.
  4. îndepărtează compuşii toxici din ficat.
  5. menţine concentraţia normală a colesterolului şi a grăsimilor în sânge şi la nivelul ficatului.
  6. menţine în concentraţii normale acidul uric din sânge.
  7. ajută la stoparea degenerării neuronale, fiind benefică în special pacienţilor care suferă de Sindromul Alzheimer.
  8. elimină tendinţa de evacuare lentă a scaunului.
  9. normalizează metabolismul şi ajută la controlarea apetitului.
  10. determină buna funcţionare a sistemului cardiovascular.
  11. scade riscul instalării obezităţii.
  12. stimulează imunitatea.
  13. ajută la prevenirea apariţiei defectelor de tub neural la nou-născuţi.
  14. ameliorează simptomele neplăcute survenite în urma consumului de alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *